Strona główna >>
Potrawy z mięsa >>
Wędliny Rolada schabowa
Czas 60 minut
Porcji 12
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
1 kg schabu bez kości
10 dag boczku wędzonego w plasterkach
30 dag pieczarek
przyprawy: sól, pieprz, czosnek, tymianek
musztarda
1 cebula
garść suszonych śliwek
Rolada schabowa - sposób wykonania:
Schab pieczony z pieczarkami.
Schab myjemy, osuszamy, rozcinamy na jednolity płat, lekko rozbijamy, nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem oraz smarujemy cieniutko musztardą i odstawiamy na 3 godziny w chłodne miejsce. W tym czasie na oleju dusimy pokrojone dość grubo pieczarki, przyprawiamy je do smkau sola i pieprzem. Kiedy mięso juz przejdzie przyprawami nakładamy na nie wzdłuż plastry boczku wędzonego i pieczarki. Zawijamy całość w rulon, spinając wykałaczkami. Rulon obsmażamy na oleju, a kiedy się zarumieni przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około godziny (najlepiej w rękawie do pieczenia, jesli nie rolade podlewamy delikatnie wodą) w towarzystwie śliwek suszonych (bez pestek i sparzonych wcześniej gorącą wodą), cebuli i pieczarek ( w całości). Można podawać na zimno jako wędlinę do kanapek lub na ciepło, obłożony pieczarkami i śliwkami, do ziemniaków.
Prześlij przepis mewa80 | 20-05-10 | Czytano: 37249 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Rolada schabowa prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują