Strona główna >>
Potrawy z mięsa >>
Wieprzowina Roladki schabowe w sosie
Czas 95 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 25 zł
Składniki:
4 plastry schabu (ostatecznie może być ładna łopatka lub nietłusta karkówka)
4 plastry żółtego sera
1 cebula
2 garści suszonych grzybów lub 20 dag posiekanych pieczarek
50 dag mięsa mielonego
jajko
łyżka bułki tartej
ząbek czosnku
sól, pieprz, majeranek
natka pietruszki
Sos:
pół słoiczka żurawiny do mięsa (do kupienia w każdym sklepie)
mały słoiczek keczupu pikantnego
Roladki schabowe w sosie - sposób wykonania:
Przepis na mięsne roladki w pysznym żurawinowym sosie. Przepis po raz pierwszy niedawno zagościł w moim domu ale bardzo przypadł wszystkim do gustu!
Cebulę kroimy, szklimy na oleju, dodajemy wcześniej namoczone (najlepiej na noc) i posiekane grzyby lub po prostu pieczarki. Przyprawiamy solą, pieprzem.
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy, wyciskamy czosnek, dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy.
Plastry schabu rozbijamy, na każdy kładziemy farsz grzybowy, po plastrze sera oraz farsz mięsny. plaster zwijamy i spinamy wykałaczką lub związujemy nitką.
Żurawinę mieszamy z keczupem.
Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy przygotowanym sosem. Pieczemy około 1,5 godziny, pod przykryciem w temperaturze 190 stopni C.
Roladki wychodzą duże więc spokojnie wystarczą dla 4 osób!
Prześlij przepis asieńka | 20-01-11 | Czytano: 19932 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Roladki schabowe w sosie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują