Strona główna >>
Pozostałe >>
Ugotowani Sakiewki z kurczaka faszerowane serkiem brie
Czas 45 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
2 podwójne piersi kurczaka
2 serki brie
migdały uprażone na patelni
przyprawa do kurczaka
4 łyżki żurawiny (przepis na pyszny
dżem żurawinowy)
dodatkowo:
10 ziemniaków
tymianek
oliwa
Sakiewki z kurczaka faszerowane serkiem brie - sposób wykonania:
Wspaniałe danie podpatrzone w programie Ugotowani. Sakiewki z kurczaka rozpływają się w ustach, to bardzo dobry sposób na to by pierś nie była sucha.
Pierś kilka godzin wcześniej myjemy osuszamy za pomocą ręcznika i dzielimy na 4 części (każdą podwójną pierś przecinamy wzdłuż na pół). Piersi nacinamy u góry, starając się dotrzeć nożem do końca, uważając by nie przeciąć mięsa (robimy tzw. kieszonki). Następnie mięso obsypujemy przyprawą do kurczaka, również w środku kieszonki, odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Ziemniaki obieramy i gotujemy 20 minut, wyjmujemy, posypujemy tymiankiem.
Po tym czasie do środka każdej kieszonki wkładamy po połowie serka pleśniowego brie oraz po płaskiej łyżeczce prażonych migdałów, spinamy wykałaczkami by ser nie wypłynął. Układamy w naczyniu żaroodpornym, obsypujemy ziemniaczkami, polewamy odrobiną oliwy by nie przywierało. Pieczemy 40 minut w 190 stopniach.
Podajemy z łyżką żurawiny oraz ulubioną surówką. Proste a bardzo smaczne :)
Prześlij przepis mewa80 | 28-01-12 | Czytano: 31247 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Sakiewki z kurczaka faszerowane serkiem brie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują