Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z warzyw Sałatka z papryką i pieczarkami na zimę
Czas 80 minut
Porcji 12
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
1,5 kg papryki
1,5 kg cebuli
1,5 kg pieczarek
1 łyżka soli
Zalewa:
6 szklanek wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
ziele angielskie, liść laurowy
1 łyżka soli
Sałatka z papryką i pieczarkami na zimę - sposób wykonania:
Paprykę kroimy w paski, cebulę w kostkę. Mieszamy ze sobą, solimy, zostawiamy na 3 godziny. Pieczarki obieramy, kroimy na kawałki (większe), obgotowujemy we wrzątku z dodatkiem łyżki octu (zachowają kolor).
Gotujemy zalewę ( z podanych składników), do gotującej dodajemy paprykę i cebulę (po odciśnięciu z puszczonego soku) a po 5 minutach pieczarki, gotujemy kolejne 5 minut i gorące przekładamy do słoików. Pasteryzujemy 20 minut.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 23-07-10 | Czytano: 23038 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Sałatka z papryką i pieczarkami na zimę prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują