Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z warzyw Sałatka z pomidorami i kapustą na zimę
Czas 45 minut
Porcji 1
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
po 1 kg :
marchewki
pomidorów
kapusty białej
cebuli
7 papryk
zalewa:
pół lita oleju
3/4 szklanki cukru
sól
Sałatka z pomidorami i kapustą na zimę - sposób wykonania:
Bardzo lubię sałatkę z pomidorami i kapustą. Zimą często jadam ją na gorąco w ramach lekkiej kolacji. Smakuje wyśmienicie chociaż można podawać ją również na zimno, do obiadu.
Wszystkie warzywa myjemy, marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, resztę warzyw drobno kroimy. Mieszamy ze sobą w dużym garnku, dodajemy olej, cukier i sól do smaku (wg uznania, najlepiej spróbować). Całość gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny, mieszając aby nie przywarło. Następnie sałatkę przekładamy do słoików, pasteryzujemy 10-15 minut.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis ~Gosc | 31-08-10 | Czytano: 9752 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Sałatka z pomidorami i kapustą na zimę prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują