Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z owoców Sok z truskawek na zimę
Czas 25 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
2 kg owoców
15 dag cukru
Sok z truskawek na zimę - sposób wykonania:
Umyte, odszypułkowane owoce rozdrobnić w mikserze, połączyć z pół litrem wrzącej wody, przecedzić wymieszać z cukrem, przelać do butelek i pasteryzować 15-20 minut.
Jeśli posiadamy sokownik rozdrobnione owoce umieszczamy w jego koszu, przesypujemy cukrem, ogrzewamy na ogniu utrzymując w stanie wrzenia, po około 30 minutach z rurki wprost do przygotowanych, wyparzonych butelek zaczyna wydzielać się sok. Napełnione naczynia od razu zamknąć i ostudzić.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 31-05-10 | Czytano: 15389 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Sok z truskawek na zimę prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują