Strona główna >>
Potrawy z mięsa >>
Wołowina Szaszłyki wołowe a la kebab
Czas 35 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
1/2 kg mięsa wołowego
jajko
bułka kajzerka lub 2 łyżki
bułki tartej
pół szklanki bulionu z kostki
2 plastry boczku (może być wędzony)
1 cebula
czerwona papryka
zielona papryka
przyprawy : do mięsa mielonego, sól, pieprz
Szaszłyki wołowe a la kebab - sposób wykonania:
Przepis na troszkę inne szaszłyki z mięsa wołowego. Można zrobić je również na grillu :-).
Bułkę namaczamy w bulionie, cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju mięso mielimy. Do mięsa dodajemy bułkę, jajko, cebulę, sól, pieprz, wszystko mieszamy.
Z masy mięsnej formujemy niewielkie kotleciki. Paprykę umyć, pokroić w kawałki - kształt prostokąta lub kwadratu, boczek również kroimy w kawałki. Na patyk do szaszłyków nabijamy na przemian kulkę z mięsa, boczek i paprykę. Szaszłyki można posypać chili.
Szaszłyki opiekamy w piekarniku lub smażymy na patelni (pod przykryciem) przez około 20 minut. Możemy podawać z sosem czosnkowym, pieczywem lub frytkami.
Prześlij przepis mewa80 | 18-07-10 | Czytano: 24777 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Szaszłyki wołowe a la kebab prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują