Strona główna > > Porady kulinarne

Produkty zakazane w diecie Dukana

Produkty zakazane - faza I i II oraz te dozwolone okazyjnie i dozwolone całkowicie. Ta lista pozwoli nam uniknąć błędów w trakcie trwania diety a także znaleźć odpowiednie przepisy na produkty będące alternatywą dla tych zakazanych.
Przed myślnikiem znajdują się produkty
niedozwolone w fazie I i II diety, za nim - dozwolone, substytuty.

Wszelkie kasze, ryż, makarony i ziemniaki - możemy je zastąpić kluseczkami z jajek i twarogu.

Słodycze i cukier - dozwolony słodzik oraz desery zgodne z dietą przepisy dostępne na stronie np. piernik Dukana.

Pieczywo, mąka i jej produkty także jako dodatek - zastępujemy je chlebem wg przepisu Dukana oraz bułeczkami Dukana a mąkę pszenną mąka kukurydzianą.

Dziennie musimy spożywać 3 łyżki otrąb pszennych.

Owoce, dżemy, soki - tylko aromaty owocowe do ciast.

Wieprzowina, kaczka, gęś - wołowina, cielęcina, królik, ryba, owoce morza, indyk, kurczak, chuda wędlina (zawartość tłuszczu do 4%).

Tłusty i półtłusty nabiał - chudy nabiał
(zawartość tłuszczu do 4%), jeśli mamy wybór sięgajmy po produkty 0% tłuszczu.

Jajka - dozwolone, ograniczenie powinno być stosowane jedynie w przypadku podwyższonego cholesterolu.

Alkohol - niedozwolony i nie ma zastępnika, jeśli chodzi o napoje - kawa ze słodzikiem i mlekiem 0, 5%, herbata ze słodzikiem, woda w nieograniczonych ilościach - dzienne minimum to
1, 5 litra to bardzo ważne dla pracy nerek!

Warzywa - w fazie I niedozwolone.

w fazie II niedozwolone :
- awokado
- biała fasola
- bób
- ciecierzyca
- groch ( w każdej postaci)
- kukurydza
- soczewica
- ryż
- ziemniaki

Warzywa dopuszczalne ale w ograniczonej ilości to marchewka i burak - możemy spożywać go raz dziennie i to nie na kolację.

Warzywa dozwolone:
- Bakłażan
- Biała kapusta
- Boćwina
- Brokuł - zamiast ziemniaków, kaszy itp
- Brukselka
- Cebula
- Cukinia
- Cykoria
- Czerwona kapusta
- Dynia
- Fasolka szparagowa
- Kalafior - polecam puree z kalafiora
- Kalarepa
- Koper włoski
- Ogórek
- Papryka
- Pieczarki
- Pomidory
- Por
- Roszponka
- Rzepa
- Rzodkiewka
- Sałata karbowana
- Sałata zielona
- Seler
- Soja
- Szparagi
- Szpinak

Produkty które można spożywać w ograniczonej ilości:
- aromaty
- cytryna
- ocet
- przyprawy (mocne przyprawianie niewskazane)
- musztarda, keczup
- proszek do pieczenia i drożdże
- słodzik
- korniszony i cebula oraz szczypiorek

Rozwiąż Test Dukana


~Gosc | Czytano 43900 razy|




Ewa gotuje