Strona główna >>
Dania główne >>
Dla dzieci Tort urodzinowy koń
Czas 55 minut
Porcji 12
Kcal kalorii
Trudność trudne
Koszt: do 25 zł
Składniki:
2 biszkopty z przepisu
Przepis na puszysty biszkopt
w tym jeden ciemny (z budyniem czekoladowym) a drugi jasny (z budyniem śmietankowym)
Poncz do biszkoptów:
szklanka wody
sok z cytryny
olejek arakowy kilka kropli
Krem
2 budynie waniliowe bez cukru
kostka margaryny
3 szklanki mleka
30 dag chałwy waniliowej
Ozdoby
Ozdoby na tort
polewa czekoladowa (gotowa)
mazaki/pisaki jadalne (zielony, czerwony)
perełki jadalne
Tort urodzinowy koń - sposób wykonania:
Biszkopty po wystudzeniu przecinamy na pół.
Budynie gotujemy na mleku (możemy je troszkę posłodzić lecz troszkę mniej niż podają na opakowaniu), margarynę ucieramy dodając do niej po łyżce przestudzonego zimnego budyniu a gdy ten się wyczerpie do masy dodajemy pokruszoną chałwę. Masę mieszamy dokładnie.
Masą przekładamy biszkopty - biszkopty układamy naprzemiennie kolorami - raz ciemny raz jasny.
Składniki ponczu mieszamy nasączamy nim biszkopty które następnie smarujemy kremem.
Wierzch ciasta polewamy gotową polewą czekoladową.

Konia wycięłam z szablonu :) a następnie papier odrysowałam nożem w masie z pianki.
Ogon i grzywa zrobione są z żelków, oczy i uśmiech oraz trawa narysowane pisakami.
Kwiatki również są z masy z pianek. W środku kwiatka umieszczone są jadalne perełki.
Tort jest naprawdę pyszny (wspaniały krem).
Prześlij przepis mewa80 | 23-10-10 | Czytano: 67230 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Tort urodzinowy koń prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują