Strona główna >> Dania główne >> Dla dzieci

Tort urodzinowy koń

Czas 55 minut Porcji 12 Kcal kalorii Trudność trudne Koszt: do 25 zł

Składniki:

2 biszkopty z przepisu Przepis na puszysty biszkopt
w tym jeden ciemny (z budyniem czekoladowym) a drugi jasny (z budyniem śmietankowym)

Poncz do biszkoptów:
szklanka wody
sok z cytryny
olejek arakowy kilka kropli

Krem
2 budynie waniliowe bez cukru
kostka margaryny
3 szklanki mleka
30 dag chałwy waniliowej

Ozdoby
Ozdoby na tort
polewa czekoladowa (gotowa)
mazaki/pisaki jadalne (zielony, czerwony)
perełki jadalne

Tort urodzinowy koń - sposób wykonania:

Biszkopty po wystudzeniu przecinamy na pół.
Budynie gotujemy na mleku (możemy je troszkę posłodzić lecz troszkę mniej niż podają na opakowaniu), margarynę ucieramy dodając do niej po łyżce przestudzonego zimnego budyniu a gdy ten się wyczerpie do masy dodajemy pokruszoną chałwę. Masę mieszamy dokładnie.
Masą przekładamy biszkopty - biszkopty układamy naprzemiennie kolorami - raz ciemny raz jasny.
Składniki ponczu mieszamy nasączamy nim biszkopty które następnie smarujemy kremem.
Wierzch ciasta polewamy gotową polewą czekoladową.

Konia wycięłam z szablonu :) a następnie papier odrysowałam nożem w masie z pianki.
Ogon i grzywa zrobione są z żelków, oczy i uśmiech oraz trawa narysowane pisakami.
Kwiatki również są z masy z pianek. W środku kwiatka umieszczone są jadalne perełki.
Tort jest naprawdę pyszny (wspaniały krem).


Prześlij przepis

mewa80 | 23-10-10 | Czytano: 65050 razy | komentarzy [0]
Tort urodzinowy koń komentarz



Opinie i komentarze na temat Tort urodzinowy koń kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Tort urodzinowy koń prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje