Strona główna >>
Desery >>
Pączki Oponki serowe
Czas 55 minut
Porcji 25
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
pół kg twarogu
pół kg mąki pszennej
3 jajka
małe opakowanie cukru waniliowego
pół szklanki cukru kryształu
łyżeczka sody
3 łyżki kwaśnej śmietany (można dać ciut więcej jeśli ciasto nie będzie chciało się dobrze zagnieść)
szczypta soli
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania
Zobacz też pączki Ewy Wachowicz
Zobacz też pączki Siostry Anastazji
Zobacz też pączki Siostry Anieli
Oponki serowe - sposób wykonania:
Smak dzieciństwa, oponki są przepyszne, zwłaszcza zaraz po smażeniu. Do ciasta radzę dodać spirytus - będą mniej chłonąc tłuszcz ze smażenia.
Twaróg mielimy lub przepuszczamy przez specjalną praskę. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel mogel. Mąkę mieszamy z sodą, dodajemy jajka, twaróg i śmietanę, zagniatamy gładkie ciasto.
Zobacz też pączki pieczone w piekarniku
Na koniec dodajemy spirytus.Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy kółeczka za pomocą szklanki, w środku każdego wycinamy mniejsze - za pomocą kieliszka. Oponki smażmy partiami na dobrze rozgrzanym głębokim oleju. Wyjmujemy gdy uzyskają rumiany kolor, osączamy je chwilę na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz też przepis na chrusty / faworki
Zobacz też pączki domowe
Zobacz też pączki z budyniem
Prześlij przepis asieńka | 28-01-11 | Czytano: 106455 razy | komentarzy [1]
1 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Oponki serowe prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują