Strona główna >> Desery >> Pączki

Oponki serowe

Czas 55 minut Porcji 25 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

pół kg twarogu
pół kg mąki pszennej
3 jajka
małe opakowanie cukru waniliowego
pół szklanki cukru kryształu
łyżeczka sody
3 łyżki kwaśnej śmietany (można dać ciut więcej jeśli ciasto nie będzie chciało się dobrze zagnieść)
szczypta soli
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania

Zobacz też pączki Ewy Wachowicz

Zobacz też pączki Siostry Anastazji

Zobacz też pączki Siostry Anieli

Oponki serowe - sposób wykonania:

Smak dzieciństwa, oponki są przepyszne, zwłaszcza zaraz po smażeniu. Do ciasta radzę dodać spirytus - będą mniej chłonąc tłuszcz ze smażenia.
Twaróg mielimy lub przepuszczamy przez specjalną praskę. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel mogel. Mąkę mieszamy z sodą, dodajemy jajka, twaróg i śmietanę, zagniatamy gładkie ciasto.

Zobacz też pączki pieczone w piekarniku

Na koniec dodajemy spirytus.Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy kółeczka za pomocą szklanki, w środku każdego wycinamy mniejsze - za pomocą kieliszka. Oponki smażmy partiami na dobrze rozgrzanym głębokim oleju. Wyjmujemy gdy uzyskają rumiany kolor, osączamy je chwilę na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem.

Zobacz też przepis na chrusty / faworki

Zobacz też pączki domowe

Zobacz też pączki z budyniem


Prześlij przepis

asieńka | 28-01-11 | Czytano: 106455 razy | komentarzy [1]
Oponki serowe komentarz



Opinie i komentarze na temat Oponki serowe kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

1 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Oponki serowe prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Jolcia
2012-02-12 13:51

Super przepis, zrobiłam mojej rodzince wszystkim smakowały a najbardziej mężowi :)

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje