Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wielkanocne

Babka drożdżowa z rodzynkami

Czas 55 minut Porcji 12 Trudność średnie Koszt: do 10 zł

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
6 żółtek
100 g cukru
100 g masła
4 dag drożdży
pół szklanki mleka
łyżka cukru waniliowego
100 g rodzynek

Babka drożdżowa z rodzynkami - sposób wykonania:

Dość prosta i niezwykle smaczna - babka drożdżowa z rodzynkami, to idealna propozycja na świąteczne ciasto, zwłaszcza, że babka to obowiązkowy rarytas na świątecznym stole.
Z drożdży, łyżeczki cukru, ciepłego mleka (można podgrzać w mikrofali uważając by nie było za ciepłe!) i łyżki mąki robimy rozczyn (mieszamy te składniki) i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Make przesiewamy do miski. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na kogel mogel, masło roztapiamy i studzimy. Do miski z mąką dodajemy : utarte żółtka oraz rozczyn. I teraz ważny etap robienia tej pysznej babki : ciasto trzeba bardzo dobrze wyrobić ręką, ugniatając energicznie. Wyrabiamy minimum 10 minut. Następnie dodajemy roztopione i przestudzone masło oraz rodzynki (rodzynki najlepiej obtoczyć w mące - nie będą opadały na dno ciasta) - mieszamy dokładnie. Ciasto przenosimy do formy z kominkiem i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podrośnie tak, że będzie wystawać prawie ponad formę wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 60 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu babkę wyjmujemy z formy, możemy polać ją lukrem i udekorować wg uznania.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 24-03-11| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz