Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Pikantny sos do tortilli tytul
1...
| 2014-07-31 18:21 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |

Zupa gulaszowa Tytul
Ja właśnie zrobiłam, jest miodzio palce lizac !!! :)...
| 2014-07-31 13:35 |

Korniszony Tytul
taki przepis dostałam od teściowej dodaję jeszcze tylko do każdego słoika po plastrze korzenia pietruszki i troszeczkę p...
| 2014-07-26 20:53 |

Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |

Proste,smaczne gofry Gofry mmm
Bardzo dobre dziękuje za przepis :D...
| 2014-06-06 14:47 |






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wielkanocne

Czas 55 minut Porcji 12 Trudność średnie Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Babka drożdżowa z rodzynkami - składniki:

2 szklanki mąki pszennej
6 żółtek
100 g cukru
100 g masła
4 dag drożdży
pół szklanki mleka
łyżka cukru waniliowego
100 g rodzynek

Babka drożdżowa z rodzynkami - sposób wykonania:

Dość prosta i niezwykle smaczna - babka drożdżowa z rodzynkami, to idealna propozycja na świąteczne ciasto, zwłaszcza, że babka to obowiązkowy rarytas na świątecznym stole.
Z drożdży, łyżeczki cukru, ciepłego mleka (można podgrzać w mikrofali uważając by nie było za ciepłe!) i łyżki mąki robimy rozczyn (mieszamy te składniki) i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Make przesiewamy do miski. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na kogel mogel, masło roztapiamy i studzimy. Do miski z mąką dodajemy : utarte żółtka oraz rozczyn. I teraz ważny etap robienia tej pysznej babki : ciasto trzeba bardzo dobrze wyrobić ręką, ugniatając energicznie. Wyrabiamy minimum 10 minut. Następnie dodajemy roztopione i przestudzone masło oraz rodzynki (rodzynki najlepiej obtoczyć w mące - nie będą opadały na dno ciasta) - mieszamy dokładnie. Ciasto przenosimy do formy z kominkiem i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podrośnie tak, że będzie wystawać prawie ponad formę wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 60 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu babkę wyjmujemy z formy, możemy polać ją lukrem i udekorować wg uznania.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz