Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |

Ciasto zebra Tytul
Tak ciasto pieczemy z termoobiegiem bez włączania górnej i dolnej grzałki....
| 2014-10-03 13:38 |

Ciasto zebra Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź....
| 2014-10-01 13:53 |

Śledzie w oleju Tytul
U nas królują śledzie opiekane w occie - sama robię, a w razie awarii:). Naprawdę pyszne. Delikatne mięso, ale taki wyra...
| 2014-09-22 12:38 |

Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wielkanocne

Czas 55 minut Porcji 12 Trudność średnie Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Babka drożdżowa z rodzynkami - składniki:

2 szklanki mąki pszennej
6 żółtek
100 g cukru
100 g masła
4 dag drożdży
pół szklanki mleka
łyżka cukru waniliowego
100 g rodzynek

Babka drożdżowa z rodzynkami - sposób wykonania:

Dość prosta i niezwykle smaczna - babka drożdżowa z rodzynkami, to idealna propozycja na świąteczne ciasto, zwłaszcza, że babka to obowiązkowy rarytas na świątecznym stole.
Z drożdży, łyżeczki cukru, ciepłego mleka (można podgrzać w mikrofali uważając by nie było za ciepłe!) i łyżki mąki robimy rozczyn (mieszamy te składniki) i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Make przesiewamy do miski. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na kogel mogel, masło roztapiamy i studzimy. Do miski z mąką dodajemy : utarte żółtka oraz rozczyn. I teraz ważny etap robienia tej pysznej babki : ciasto trzeba bardzo dobrze wyrobić ręką, ugniatając energicznie. Wyrabiamy minimum 10 minut. Następnie dodajemy roztopione i przestudzone masło oraz rodzynki (rodzynki najlepiej obtoczyć w mące - nie będą opadały na dno ciasta) - mieszamy dokładnie. Ciasto przenosimy do formy z kominkiem i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podrośnie tak, że będzie wystawać prawie ponad formę wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 60 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu babkę wyjmujemy z formy, możemy polać ją lukrem i udekorować wg uznania.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz