Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszn...
| 2015-02-26 13:17 |

ikonka Komentarz Tytul
To jest spora porcja masy na naleśniki. Masz aż pół kilo mąki, 750 ml mleka tak więc i oleju jest około 150 -180 ml czyl...
| 2015-02-25 12:06 |

ikonka Komentarz Tytul
Od mleka,mąki,jajek nikt nie wymiotuje.ale 3/4szklanki oleju może każdego konkretnie przeczyscic...
| 2015-02-25 9:15 |

ikonka Komentarz Napoleonka
rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!...
| 2015-02-21 15:35 |

ikonka Komentarz Tytul
Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu......
| 2015-02-12 19:25 |

ikonka Komentarz szybko się robi
Super szybkie w zrobieniu pączusie. polecam dla ceniacych swój czas. Smaczne jak typowe pączki....
| 2015-02-12 14:51 |

ikonka Komentarz Tytul
Wiola ja wlasnie chce sprobowac jutro 1-wszy raz jeszcze nigdy nic nie robiłam z drozdzami .bardz lubie przepisy P.EWY...
| 2015-02-11 14:55 |

ikonka Komentarz świetne pączki domowe
Pączki naprawdę rewelacyjne i nawet biały pasek mi w nich wyszedł. Nadziewałam dopiero po upieczeniu, wcześniej miałam p...
| 2015-02-11 10:47 |
 






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wielkanocne

Babka drożdżowa z rodzynkami

Czas 55 minut Porcji 12 Trudność średnie Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Babka drożdżowa z rodzynkami - składniki:

2 szklanki mąki pszennej
6 żółtek
100 g cukru
100 g masła
4 dag drożdży
pół szklanki mleka
łyżka cukru waniliowego
100 g rodzynek

Babka drożdżowa z rodzynkami - sposób wykonania:

Babka drożdżowa z rodzynkamiDość prosta i niezwykle smaczna - babka drożdżowa z rodzynkami, to idealna propozycja na świąteczne ciasto, zwłaszcza, że babka to obowiązkowy rarytas na świątecznym stole.
Z drożdży, łyżeczki cukru, ciepłego mleka (można podgrzać w mikrofali uważając by nie było za ciepłe!) i łyżki mąki robimy rozczyn (mieszamy te składniki) i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Make przesiewamy do miski. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na kogel mogel, masło roztapiamy i studzimy. Do miski z mąką dodajemy : utarte żółtka oraz rozczyn. I teraz ważny etap robienia tej pysznej babki : ciasto trzeba bardzo dobrze wyrobić ręką, ugniatając energicznie. Wyrabiamy minimum 10 minut. Następnie dodajemy roztopione i przestudzone masło oraz rodzynki (rodzynki najlepiej obtoczyć w mące - nie będą opadały na dno ciasta) - mieszamy dokładnie. Ciasto przenosimy do formy z kominkiem i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podrośnie tak, że będzie wystawać prawie ponad formę wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 60 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu babkę wyjmujemy z formy, możemy polać ją lukrem i udekorować wg uznania.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

asieńka | 24-03-11 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz