Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Wołowina

Befsztyk

Czas 40 minut Porcji 4 Trudność średnie Koszt: do 100 zł

Składniki:

1 kg polędwicy wołowej
sól

Marynata:
6 łyżek oliwy
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka soli ziołowej
6 ząbków czosnku

Befsztyk - sposób wykonania:

Ten sposób na befsztyk inspirowany jest przepisami Macieja Kuronia, uważam, że jest najlepszy jaki do tej pory próbowałam.
Polędwicę kroimy na plastry około 5 cm, następnie każdy obijamy pięścią i oprószamy solą (delikatnie).
Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą, wyciskamy do niej czosnek, mieszamy dokładnie aby składniki marynaty się połączyły.
Plastry polędwicy mieszamy z marynatą, pilnując aby każdy kawałek mięsa miał z nią kontakt, po czym wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie rozgrzewamy tłuszcz na patelni i smażymy befsztyki, po około 5 minut z każdej strony.
Befsztyki śmiało możemy tez przygotować na grillu jeśli tylko posiadamy taką możliwość:)
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 06-11-10| Czytano: 30256 razy |komentarz [4]
Befsztyk komentarz



4 komentarzy

Autor
mmm
2010-11-06 17:21

wygląda wyśmienicie, będzie trzeba spróbować ;)

Autor
Drobna uwaga-pytanie, myśl
2011-01-08 5:52

Polędwicę kroimy na plastry o grubości 5 cm czy mm ?

Autor
befsztyk
2011-01-08 9:59

tak o grubości 4-5 cm, befsztyk nie może być cienki jak podeszwa.

Autor
Patrycja
2012-07-28 10:14

Bardzo dobre danie ;) Sprubowałam je z tego przepisu, nie przepadam za mięsem,ale naprawdę jest pyszne ;)Pozdrawiam

Linia tła strony

Dodaj komentarz