Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne

Pomysły na Andrzejki:

Ciasteczka z wróżbą
Ciasteczka z wróżbą

Szybka przekąska na Andrzejki
Szybka przekąska na Andrzejki

Nalewka na Andrzejki
Nalewka na Andrzejki






Komentarze


Sałatka z zupek chińskich Tytul
I masz rację te zupki chińskie to sama chemia i trucizna.Oglądałam kiedyś program na temat tych zupek i innych produktów...
| 2014-11-25 2:15 |

Tort bezowy tort bezowy
Idealnie! Właśnie szukam pomysłu na tort urodzinowy dla męża:) A co więcej niedawno udało mi się zrobić piękne bezy.
| 2014-11-19 22:25 |

Ciasto Prince Polo Tytul
przepis jest sprawdzony i te składniki które sa podane zdecydowanie wystarczą :)...
| 2014-11-18 12:03 |

Zupa ogórkowa (tradycyjna) mniam
Po to smazymy na masle by powstala zasmazka 3stopnia. By polaczyc make z tluszczem. Tak samo sie robi do ziemniaczanej i...
| 2014-11-18 9:43 |

Ciasto Prince Polo Tytul
Czy nie potrzeba nic mąki, nie chciałabym 2 razy próbować? Myslę o cieście na spód....
| 2014-11-17 23:07 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Rodzaj sera nie wpłnie znacząco na jakość i smak potrawy....
| 2014-11-09 19:21 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Mam pytanie w składnikach napisano ze potrzebujemy ser mozarella natomiast w przepisie napisano ze posypać żółtym serem ...
| 2014-11-09 13:09 |

Rurki z kremem Ewy Wachowicz Tytul
robie krem z tego przepisu ale dodaje wiecej maki ziemniaczanej i zwylkej i jest super
...
| 2014-11-08 12:14 |






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Czas 175 minut Porcji 10 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Bigos świąteczny - składniki:

75 dag kiszonej kapusty (odciśniętej)
75 dag białej kapusty
2 duże cebule
pół kg wieprzowego karczku lub golonka
1 kg mięsa (do wyboru: pieczenie wołowa i cielęca, kawałki pieczonego drobiu, różne wędliny, boczek, dziczyzna)
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki koncentratu pomidorowego
10 dag suszonych grzybów
2-3 liście laurowe
kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego
ok. 1 l rosołu lub wody z gotowania szynki
2 łyżki oliwy
sól
pieprz

Bigos świąteczny - sposób wykonania:

Pyszny bigos z programu Ewa gotuje, bogaty w mięsa będzie wspaniałym uzupełnieniem świątecznego stołu.
Przepis z repertuaru pani Ewy Wachowicz, naprawdę godny polecenia, dokładne opisanie czynności sprawi, że każdy przygotuje ten wspaniały bigos.
Grzyby namaczamy na kilka godzin przed robieniem bigosu.
Kapustę odciskamy z nadmiaru soku (sok zostawiamy), zalewamy wodą, wrzucamy surowe mięso (golonkę lub karczek), gotujemy aż wszystko będzie miękkie.
Białą kapustę szatkujemy, gotujemy 10 minut, odcedzamy.
Cebulę obieramy, szklimy na patelni, grzyby kroimy w paski, wodę spod moczenia grzybów dodajemy do kapusty, wrzucamy cebulę oraz grzyby. Dusimy całość aż kapusta zmięknie.
Obie kapusty łączymy,bigos podlewamy pozostałym bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym . Golonkę wyjmujemy obieramy z mięsa, mięso wrzucamy ponownie do bigosu. Wędliny kroimy, podsmażamy dodajemy do bigosu. Wszystko solimy, pieprzymy, Gotujemy godzinkę, pod koniec gotowania dodajemy wino czerwone. Na koniec jeśli bigos jest zbyt mało kwaśny możemy doprawić go pozostawionym sokiem z kiszonej kapusty.

Bigos - jeśli zostanie o zrobiliśmy go zbyt dużo możemy mrozić lub pasteryzować w słoikach.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [2]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-05 15:59 bigos
bigos w 155min to chyba kapusta ja gotuje w 720 min i to jest bigos u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-06 13:52 BIGOS EWY
JA ROBIŁAM I WYSZEDŁ SUPER !!! ZROBIŁAM JESZCZE ZASMAŻKĘ M.


kulinarne przepisy Dodaj komentarz