Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |

Ciasto zebra Tytul
Tak ciasto pieczemy z termoobiegiem bez włączania górnej i dolnej grzałki....
| 2014-10-03 13:38 |

Ciasto zebra Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź....
| 2014-10-01 13:53 |

Śledzie w oleju Tytul
U nas królują śledzie opiekane w occie - sama robię, a w razie awarii:). Naprawdę pyszne. Delikatne mięso, ale taki wyra...
| 2014-09-22 12:38 |

Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Czas 175 minut Porcji 10 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Bigos świąteczny - składniki:

75 dag kiszonej kapusty (odciśniętej)
75 dag białej kapusty
2 duże cebule
pół kg wieprzowego karczku lub golonka
1 kg mięsa (do wyboru: pieczenie wołowa i cielęca, kawałki pieczonego drobiu, różne wędliny, boczek, dziczyzna)
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki koncentratu pomidorowego
10 dag suszonych grzybów
2-3 liście laurowe
kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego
ok. 1 l rosołu lub wody z gotowania szynki
2 łyżki oliwy
sól
pieprz

Bigos świąteczny - sposób wykonania:

Pyszny bigos z programu Ewa gotuje, bogaty w mięsa będzie wspaniałym uzupełnieniem świątecznego stołu.
Przepis z repertuaru pani Ewy Wachowicz, naprawdę godny polecenia, dokładne opisanie czynności sprawi, że każdy przygotuje ten wspaniały bigos.
Grzyby namaczamy na kilka godzin przed robieniem bigosu.
Kapustę odciskamy z nadmiaru soku (sok zostawiamy), zalewamy wodą, wrzucamy surowe mięso (golonkę lub karczek), gotujemy aż wszystko będzie miękkie.
Białą kapustę szatkujemy, gotujemy 10 minut, odcedzamy.
Cebulę obieramy, szklimy na patelni, grzyby kroimy w paski, wodę spod moczenia grzybów dodajemy do kapusty, wrzucamy cebulę oraz grzyby. Dusimy całość aż kapusta zmięknie.
Obie kapusty łączymy,bigos podlewamy pozostałym bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym . Golonkę wyjmujemy obieramy z mięsa, mięso wrzucamy ponownie do bigosu. Wędliny kroimy, podsmażamy dodajemy do bigosu. Wszystko solimy, pieprzymy, Gotujemy godzinkę, pod koniec gotowania dodajemy wino czerwone. Na koniec jeśli bigos jest zbyt mało kwaśny możemy doprawić go pozostawionym sokiem z kiszonej kapusty.

Bigos - jeśli zostanie o zrobiliśmy go zbyt dużo możemy mrozić lub pasteryzować w słoikach.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [2]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-05 15:59 bigos
bigos w 155min to chyba kapusta ja gotuje w 720 min i to jest bigos u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-06 13:52 BIGOS EWY
JA ROBIŁAM I WYSZEDŁ SUPER !!! ZROBIŁAM JESZCZE ZASMAŻKĘ M.


kulinarne przepisy Dodaj komentarz