Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Biszkopt z galaretką

Czas 65 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Biszkopt z galaretką - składniki:

Biszkopt ciemny:
3/4 szklanki mąki
6 jaj
1 szklanka cukru (kryształ)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao

Krem karpatka bez gotowania (lub inny dowolny krem kupiony lub zrobiony własnoręcznie)

banany
galaretka agrestowa (lub inna)

Biszkopt z galaretką - sposób wykonania:

Biszkopt z galaretkąWariacje na temat tego ciasta mogą być różne, zależy to od naszego pomysłu, ewentualnie dostępnych produktów, zachęcam do eksperymentowania u?miech
Podałam przepis zgodny z tym co jadłam ale możemy dowolnie zmieniać np owoce na truskawki, brzoskwinie itp.
Niewątpliwą zaletą tego biszkoptu z kremem jest to, ze wygląda bajecznie, nie mogłam uwierzyć, że nie jest to ciasto kupione, oczywiście tez - jest niewątpliwie bardzo smaczne u?miech

Najpierw pieczemy biszkopt.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, chwilkę ubijamy, po czym dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy masę łyżką aż stanie się jednolita. Wylewamy ją na blaszkę prostokątną wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Po wystudzeniu biszkopt przekrawamy na pół. Jedna połowa biszkoptu wraca do blaszki - to będzie nasz spód.
W między czasie przyrządzamy krem do ciasta. Krem rozsmarowujemy na naszym spodzie.
Drugą część biszkoptu układamy na stole lub innym twardym podłożu. Za pomocą kieliszka w biszkopcie wykrajamy zgrabne kółka, najlepiej w miarę równych odstępach od siebie, nie za rzadko ale i nie za gęsto, żeby to miało wygląd u?miech
Biszkopt po wycięciu kółek kładziemy na krem.
Banany obieramy, kroimy na 1-2 cm części, po kawałku banana wkładamy do naszych kominków w biszkopcie ( w sezonie możemy włożyć np całe truskawki).
Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcja na opakowaniu, gęstniejącą zalewamy ciasto. Odstawiamy na kilka godzin aby galaretka dobrze zastygł a biszkopt przeszedł kremem.
Ciasto jest gotowe do spożycia, naprawdę ciekawie wygląda. Oczywiście krem najlepiej zrobić samemu np może być to krem budyniowy lub krem od karpatki lub taki jaki nam najlepiej smakuje.

Zdjęcie być może nie odda aż tak bardzo efektu gdyż niestety zrobione jest aparatem telefonicznym.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 13-11-10 | komentarz [1]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-11-16 19:44 komentarz
jadalne, a nawet powiem, że bardzo smaczne u?miech


komentarze Dodaj komentarz