Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszn...
| 2015-02-26 13:17 |

ikonka Komentarz Tytul
To jest spora porcja masy na naleśniki. Masz aż pół kilo mąki, 750 ml mleka tak więc i oleju jest około 150 -180 ml czyl...
| 2015-02-25 12:06 |

ikonka Komentarz Tytul
Od mleka,mąki,jajek nikt nie wymiotuje.ale 3/4szklanki oleju może każdego konkretnie przeczyscic...
| 2015-02-25 9:15 |

ikonka Komentarz Napoleonka
rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!...
| 2015-02-21 15:35 |

ikonka Komentarz Tytul
Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu......
| 2015-02-12 19:25 |

ikonka Komentarz szybko się robi
Super szybkie w zrobieniu pączusie. polecam dla ceniacych swój czas. Smaczne jak typowe pączki....
| 2015-02-12 14:51 |

ikonka Komentarz Tytul
Wiola ja wlasnie chce sprobowac jutro 1-wszy raz jeszcze nigdy nic nie robiłam z drozdzami .bardz lubie przepisy P.EWY...
| 2015-02-11 14:55 |

ikonka Komentarz świetne pączki domowe
Pączki naprawdę rewelacyjne i nawet biały pasek mi w nich wyszedł. Nadziewałam dopiero po upieczeniu, wcześniej miałam p...
| 2015-02-11 10:47 |
 






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Biszkopt z galaretką

Czas 65 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Biszkopt z galaretką - składniki:

Biszkopt ciemny:
3/4 szklanki mąki
6 jaj
1 szklanka cukru (kryształ)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao

Krem karpatka bez gotowania (lub inny dowolny krem kupiony lub zrobiony własnoręcznie)

banany
galaretka agrestowa (lub inna)

Biszkopt z galaretką - sposób wykonania:

Biszkopt z galaretkąWariacje na temat tego ciasta mogą być różne, zależy to od naszego pomysłu, ewentualnie dostępnych produktów, zachęcam do eksperymentowania u?miech
Podałam przepis zgodny z tym co jadłam ale możemy dowolnie zmieniać np owoce na truskawki, brzoskwinie itp.
Niewątpliwą zaletą tego biszkoptu z kremem jest to, ze wygląda bajecznie, nie mogłam uwierzyć, że nie jest to ciasto kupione, oczywiście tez - jest niewątpliwie bardzo smaczne u?miech

Najpierw pieczemy biszkopt.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, chwilkę ubijamy, po czym dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy masę łyżką aż stanie się jednolita. Wylewamy ją na blaszkę prostokątną wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Po wystudzeniu biszkopt przekrawamy na pół. Jedna połowa biszkoptu wraca do blaszki - to będzie nasz spód.
W między czasie przyrządzamy krem do ciasta. Krem rozsmarowujemy na naszym spodzie.
Drugą część biszkoptu układamy na stole lub innym twardym podłożu. Za pomocą kieliszka w biszkopcie wykrajamy zgrabne kółka, najlepiej w miarę równych odstępach od siebie, nie za rzadko ale i nie za gęsto, żeby to miało wygląd u?miech
Biszkopt po wycięciu kółek kładziemy na krem.
Banany obieramy, kroimy na 1-2 cm części, po kawałku banana wkładamy do naszych kominków w biszkopcie ( w sezonie możemy włożyć np całe truskawki).
Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcja na opakowaniu, gęstniejącą zalewamy ciasto. Odstawiamy na kilka godzin aby galaretka dobrze zastygł a biszkopt przeszedł kremem.
Ciasto jest gotowe do spożycia, naprawdę ciekawie wygląda. Oczywiście krem najlepiej zrobić samemu np może być to krem budyniowy lub krem od karpatki lub taki jaki nam najlepiej smakuje.

Zdjęcie być może nie odda aż tak bardzo efektu gdyż niestety zrobione jest aparatem telefonicznym.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 13-11-10 | komentarz [1]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-11-16 19:44 komentarz
jadalne, a nawet powiem, że bardzo smaczne u?miech


komentarze Dodaj komentarz