Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Ciasta

Biszkopt z galaretką

Czas 65 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

Biszkopt ciemny:
3/4 szklanki mąki
6 jaj
1 szklanka cukru (kryształ)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao

Krem karpatka bez gotowania (lub inny dowolny krem kupiony lub zrobiony własnoręcznie)

banany
galaretka agrestowa (lub inna)

Biszkopt z galaretką - sposób wykonania:

Wariacje na temat tego ciasta mogą być różne, zależy to od naszego pomysłu, ewentualnie dostępnych produktów, zachęcam do eksperymentowania :)
Podałam przepis zgodny z tym co jadłam ale możemy dowolnie zmieniać np owoce na truskawki, brzoskwinie itp.
Niewątpliwą zaletą tego biszkoptu z kremem jest to, ze wygląda bajecznie, nie mogłam uwierzyć, że nie jest to ciasto kupione, oczywiście tez - jest niewątpliwie bardzo smaczne :)

Najpierw pieczemy biszkopt.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, chwilkę ubijamy, po czym dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy masę łyżką aż stanie się jednolita. Wylewamy ją na blaszkę prostokątną wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Po wystudzeniu biszkopt przekrawamy na pół. Jedna połowa biszkoptu wraca do blaszki - to będzie nasz spód.
W między czasie przyrządzamy krem do ciasta. Krem rozsmarowujemy na naszym spodzie.
Drugą część biszkoptu układamy na stole lub innym twardym podłożu. Za pomocą kieliszka w biszkopcie wykrajamy zgrabne kółka, najlepiej w miarę równych odstępach od siebie, nie za rzadko ale i nie za gęsto, żeby to miało wygląd :)
Biszkopt po wycięciu kółek kładziemy na krem.
Banany obieramy, kroimy na 1-2 cm części, po kawałku banana wkładamy do naszych kominków w biszkopcie ( w sezonie możemy włożyć np całe truskawki).
Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcja na opakowaniu, gęstniejącą zalewamy ciasto. Odstawiamy na kilka godzin aby galaretka dobrze zastygł a biszkopt przeszedł kremem.
Ciasto jest gotowe do spożycia, naprawdę ciekawie wygląda. Oczywiście krem najlepiej zrobić samemu np może być to krem budyniowy lub krem od karpatki lub taki jaki nam najlepiej smakuje.

Zdjęcie być może nie odda aż tak bardzo efektu gdyż niestety zrobione jest aparatem telefonicznym.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 13-11-10| komentarz [1]



1 komentarzy


komentarz
2010-11-16 19:44

jadalne, a nawet powiem, że bardzo smaczne :)

Dodaj komentarz