Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |

Proste,smaczne gofry Gofry mmm
Bardzo dobre dziękuje za przepis :D...
| 2014-06-06 14:47 |

Ciasto marchewkowe #aga#
Spróbowałam i nie żałuję. Zrobiłam w wersji bez rodzynek,dodałam tylko wiórki kokosowe. Pięknie wyrosło i smakuje jak ta...
| 2014-05-27 21:21 |

Murzynek Tytul
To bardzo dobry przepis i zawsze sie udaje .Szukałam tego przepisu długo ,bo to jest ten przepis kiedy pierwszy raz piek...
| 2014-05-22 9:07 |

Murzynek Tytul
To jest super przepis ,ciasto jest pyszne .bardzo szybko sie robi tego murzynka .Polecam ....
| 2014-05-22 9:03 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
wspaniala to malo powiedziane.jest super....
| 2014-05-21 22:42 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 65 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Biszkopt z galaretką - składniki:

Biszkopt ciemny:
3/4 szklanki mąki
6 jaj
1 szklanka cukru (kryształ)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao

Krem karpatka bez gotowania (lub inny dowolny krem kupiony lub zrobiony własnoręcznie)

banany
galaretka agrestowa (lub inna)

Biszkopt z galaretką - sposób wykonania:

Wariacje na temat tego ciasta mogą być różne, zależy to od naszego pomysłu, ewentualnie dostępnych produktów, zachęcam do eksperymentowania u?miech
Podałam przepis zgodny z tym co jadłam ale możemy dowolnie zmieniać np owoce na truskawki, brzoskwinie itp.
Niewątpliwą zaletą tego biszkoptu z kremem jest to, ze wygląda bajecznie, nie mogłam uwierzyć, że nie jest to ciasto kupione, oczywiście tez - jest niewątpliwie bardzo smaczne u?miech

Najpierw pieczemy biszkopt.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, chwilkę ubijamy, po czym dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy masę łyżką aż stanie się jednolita. Wylewamy ją na blaszkę prostokątną wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Po wystudzeniu biszkopt przekrawamy na pół. Jedna połowa biszkoptu wraca do blaszki - to będzie nasz spód.
W między czasie przyrządzamy krem do ciasta. Krem rozsmarowujemy na naszym spodzie.
Drugą część biszkoptu układamy na stole lub innym twardym podłożu. Za pomocą kieliszka w biszkopcie wykrajamy zgrabne kółka, najlepiej w miarę równych odstępach od siebie, nie za rzadko ale i nie za gęsto, żeby to miało wygląd u?miech
Biszkopt po wycięciu kółek kładziemy na krem.
Banany obieramy, kroimy na 1-2 cm części, po kawałku banana wkładamy do naszych kominków w biszkopcie ( w sezonie możemy włożyć np całe truskawki).
Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcja na opakowaniu, gęstniejącą zalewamy ciasto. Odstawiamy na kilka godzin aby galaretka dobrze zastygł a biszkopt przeszedł kremem.
Ciasto jest gotowe do spożycia, naprawdę ciekawie wygląda. Oczywiście krem najlepiej zrobić samemu np może być to krem budyniowy lub krem od karpatki lub taki jaki nam najlepiej smakuje.

Zdjęcie być może nie odda aż tak bardzo efektu gdyż niestety zrobione jest aparatem telefonicznym.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [1]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-11-16 19:44 komentarz
jadalne, a nawet powiem, że bardzo smaczne u?miech


kulinarne przepisy Dodaj komentarz