Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania główne >> Drugie danie

Bitki tradycyjne

Czas 45 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

pół kg mięsa bez kości (łopatka, szynka)wieprzowego lub wołowego
2 łyżki oleju
2 cebule
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
pół szklanki wody
sól, pieprz
pieprz cayenne
cytryna

Bitki tradycyjne - sposób wykonania:

Mięso kroimy w plastry (w poprzek włókien), rozbijamy lekko tłuczkiem, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem, oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano, na dość dużym ogniu.
Zdejmujemy i przekładamy do garnka.
Cebulę kroimy w plasterki szklimy na maśle po czym układamy na bitkach. Całość podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu, do momentu aż mięso będzie mięciutkie. Jeśli trzeba, należy uzupełniać na bieżąco parującą wodę. W momencie gdy bitki są już miękkie, dodajemy do nich łyżeczkę masła. Podajemy z ziemniakami z wody lub kaszą gryczana oraz surówką.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 10-10-10| Czytano: 16399 razy |komentarz [0]
Bitki tradycyjne komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz