Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Przepis na puszysty biszkopt Tytul
Co do majonezu, to jak używasz majonezu koncerntów to rzeczywiście chemia. Natomiast jak używa się majonezy kętrzyńskieg...
| 2014-10-24 8:16 |

Przepis na puszysty biszkopt To jest biszkopt mojej may
Troszke Robbie inaczej,nie daje proszku ani cukru waniliowego,jest puchatek wilgotny jak naciskam tylko syczy ,Bo tak po...
| 2014-10-24 4:11 |

Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |

Ciasto zebra Tytul
Tak ciasto pieczemy z termoobiegiem bez włączania górnej i dolnej grzałki....
| 2014-10-03 13:38 |

Ciasto zebra Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź....
| 2014-10-01 13:53 |






Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Wołowina

Czas 85 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Bitki wołowe - składniki:

4 kotlety z wołowiny (grubość około 2 cm)
1 cebula
garść suszonych grzybów
1 łyżeczka mąki
kostka rosołowa
pieprz
przyprawa do mięsa duszonego
mąka do obtoczenia mięsa
olej do smażenia

Bitki wołowe - sposób wykonania:

Kotlety myjemy, obsuszamy, przykrywamy woreczkiem foliowym i rozbijamy na grubość około 1 cm.
Grzyby przemywamy i namaczamy na kilka godzin przed robieniem potrawy.
Następnie rozgrzewamy olej na patelni, każdy kotlet obtaczamy w mace aby nie stracił na soczystości i obsmażamy na silnym ogniu z każdej strony - przekładamy do garnka.
Na patelnie wlewamy 2 szklanki wody gdy wszystko zawsze przelewamy do garnka z mięsem. Bitki dusimy pod przykryciem a w między czasie obieramy i kroimy cebulkę, szklimy ja na rozgrzanym oleju i dodajemy do potrawy. Do potrawy dodajemy tez pokrojone grzyby suszone.
Całość dusimy do momentu aż mięsko jest mięciutkie i wręcz prawie rozpadające (kruche). W trakcie duszenia pilnujemy poziom sosu aby za mocno nie odparował, wówczas uzupełniamy wodą.
Na koniec sos doprawiamy pieprzem i solą(można tez dodać odrobinę wina czerwonego półwytrawnego) oraz zagęszczamy go łyżeczką mąki rozprowadzoną w odrobinie zimnej wody.
Pycha u?miech. Bitki pasują zarówno do ziemniaków jak i do wszelkiego rodzaju kasz - koniecznie polejmy je sosem.
  • Currently 4.50/5

4.5/5 (4 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [3]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-20 8:54 Nie solimy !!!
Nie należy solić czerwonego mięsa przed jego smażeniem, gdyż stanie się twarda podeszwą. Soli dodaje się już w koncowej fazie przygotowywania jakiejkoliwek potrawy z czerwonego mięsa



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-07 10:57 bitki
nie solić!!! proszę autora tekstu o poprawienie go!!! soli się dopiero po przygotowaniu lub tuż przed podaniem...

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-08-07 11:27 bitki
zgodnie z prośbą - przepis został poprawiony u?miech.
Życzę smacznego ?art


kulinarne przepisy Dodaj komentarz