Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne
Sprawdzone przepisy na Wigilię
12 Potraw Wigilijnych
78 sprawdzonych potraw wigilijnych m.in. ryba po grecku, œledzie, pierogi, krokiety...

Jak wedzić mięsa
Wędzenie mięsa szynki ryb
Zobacz jak zrobić domowe wędliny, kiełbasę na święta
Wigilia Dukana
Wigilia Dukana
Distetyczne potrawy wigilijne





Komentarze


Ryba po grecku ryba po grecku
dziekuje za przepis pyszny juz robilam
...
| 2014-12-20 6:47 |

Ciasto na pierogi Tytul
Zrobiłam pierwsza porcję i wyszło idealne, musiałam dorobić więcej ciasta bo zostało mi farszu i niestety ciasto popekal...
| 2014-12-13 1:12 |

Karp wigilijny smażony magia
ja dzisiaj przepisałam jak przyrzadzić karpia i takiego zrobie na swięta. Myśle,że wyjdzie smaczny...
| 2014-12-11 15:08 |

Ciasto serowo jabłkowo makowe Tytul
ciasto wspaniale wygląda zdjęcie pokazuje dwie warstwy sera i dwie maku....
| 2014-12-10 20:00 |

Dieta kopenhaska hrj
Hej, a ja lubie tą dietę bo to tylko 2 tyg. ale nie jem czerwonego mięsa tylko pierś z kurczaka, i nie jem sałaty a dowo...
| 2014-12-09 16:07 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Ciekawa uwaga. Nie zwracałam na to uwagi. Przy najbliższym tłustym czwartku wypróbuję twoją metodę. Małe szczegóły, a ma...
| 2014-12-09 10:14 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Aby była biała obwolutka paczek nie może zbyt długo wyrastać na stole . Należy wrzucać na tłuszcz tą stroną , która wyro...
| 2014-12-09 10:09 |

Chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz onnaa
Jak to się łatwo robi, jak ładnie rośnie. Mi dodało jeszcze 2/3 objetosci, takze wyszły 3 keksówki. Banalne, a jakie dob...
| 2014-12-02 13:14 |






Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Wołowina

Czas 85 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Bitki wołowe - składniki:

4 kotlety z wołowiny (grubość około 2 cm)
1 cebula
garść suszonych grzybów
1 łyżeczka mąki
kostka rosołowa
pieprz
przyprawa do mięsa duszonego
mąka do obtoczenia mięsa
olej do smażenia

Bitki wołowe - sposób wykonania:

Kotlety myjemy, obsuszamy, przykrywamy woreczkiem foliowym i rozbijamy na grubość około 1 cm.
Grzyby przemywamy i namaczamy na kilka godzin przed robieniem potrawy.
Następnie rozgrzewamy olej na patelni, każdy kotlet obtaczamy w mace aby nie stracił na soczystości i obsmażamy na silnym ogniu z każdej strony - przekładamy do garnka.
Na patelnie wlewamy 2 szklanki wody gdy wszystko zawsze przelewamy do garnka z mięsem. Bitki dusimy pod przykryciem a w między czasie obieramy i kroimy cebulkę, szklimy ja na rozgrzanym oleju i dodajemy do potrawy. Do potrawy dodajemy tez pokrojone grzyby suszone.
Całość dusimy do momentu aż mięsko jest mięciutkie i wręcz prawie rozpadające (kruche). W trakcie duszenia pilnujemy poziom sosu aby za mocno nie odparował, wówczas uzupełniamy wodą.
Na koniec sos doprawiamy pieprzem i solą(można tez dodać odrobinę wina czerwonego półwytrawnego) oraz zagęszczamy go łyżeczką mąki rozprowadzoną w odrobinie zimnej wody.
Pycha u?miech. Bitki pasują zarówno do ziemniaków jak i do wszelkiego rodzaju kasz - koniecznie polejmy je sosem.
  • Currently 4.50/5

4.5/5 (4 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [3]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-20 8:54 Nie solimy !!!
Nie należy solić czerwonego mięsa przed jego smażeniem, gdyż stanie się twarda podeszwą. Soli dodaje się już w koncowej fazie przygotowywania jakiejkoliwek potrawy z czerwonego mięsa



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-07 10:57 bitki
nie solić!!! proszę autora tekstu o poprawienie go!!! soli się dopiero po przygotowaniu lub tuż przed podaniem...

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-08-07 11:27 bitki
zgodnie z prośbą - przepis został poprawiony u?miech.
Życzę smacznego ?art


kulinarne przepisy Dodaj komentarz