Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Tort bezowy tort bezowy
Idealnie! Właśnie szukam pomysłu na tort urodzinowy dla męża:) A co więcej niedawno udało mi się zrobić piękne bezy.
| 2014-11-19 22:25 |

Ciasto Prince Polo Tytul
przepis jest sprawdzony i te składniki które sa podane zdecydowanie wystarczą :)...
| 2014-11-18 12:03 |

Zupa ogórkowa (tradycyjna) mniam
Po to smazymy na masle by powstala zasmazka 3stopnia. By polaczyc make z tluszczem. Tak samo sie robi do ziemniaczanej i...
| 2014-11-18 9:43 |

Ciasto Prince Polo Tytul
Czy nie potrzeba nic mąki, nie chciałabym 2 razy próbować? Myslę o cieście na spód....
| 2014-11-17 23:07 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Rodzaj sera nie wpłnie znacząco na jakość i smak potrawy....
| 2014-11-09 19:21 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Mam pytanie w składnikach napisano ze potrzebujemy ser mozarella natomiast w przepisie napisano ze posypać żółtym serem ...
| 2014-11-09 13:09 |

Rurki z kremem Ewy Wachowicz Tytul
robie krem z tego przepisu ale dodaje wiecej maki ziemniaczanej i zwylkej i jest super
...
| 2014-11-08 12:14 |

Jabłka pieczone z konfiturami Tytul
Alkohol podczas pieczenia potrawy wyparuje pozostawiająć smak i aromat....
| 2014-11-08 11:37 |






Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Wołowina

Czas 85 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Bitki wołowe - składniki:

4 kotlety z wołowiny (grubość około 2 cm)
1 cebula
garść suszonych grzybów
1 łyżeczka mąki
kostka rosołowa
pieprz
przyprawa do mięsa duszonego
mąka do obtoczenia mięsa
olej do smażenia

Bitki wołowe - sposób wykonania:

Kotlety myjemy, obsuszamy, przykrywamy woreczkiem foliowym i rozbijamy na grubość około 1 cm.
Grzyby przemywamy i namaczamy na kilka godzin przed robieniem potrawy.
Następnie rozgrzewamy olej na patelni, każdy kotlet obtaczamy w mace aby nie stracił na soczystości i obsmażamy na silnym ogniu z każdej strony - przekładamy do garnka.
Na patelnie wlewamy 2 szklanki wody gdy wszystko zawsze przelewamy do garnka z mięsem. Bitki dusimy pod przykryciem a w między czasie obieramy i kroimy cebulkę, szklimy ja na rozgrzanym oleju i dodajemy do potrawy. Do potrawy dodajemy tez pokrojone grzyby suszone.
Całość dusimy do momentu aż mięsko jest mięciutkie i wręcz prawie rozpadające (kruche). W trakcie duszenia pilnujemy poziom sosu aby za mocno nie odparował, wówczas uzupełniamy wodą.
Na koniec sos doprawiamy pieprzem i solą(można tez dodać odrobinę wina czerwonego półwytrawnego) oraz zagęszczamy go łyżeczką mąki rozprowadzoną w odrobinie zimnej wody.
Pycha u?miech. Bitki pasują zarówno do ziemniaków jak i do wszelkiego rodzaju kasz - koniecznie polejmy je sosem.
  • Currently 4.50/5

4.5/5 (4 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [3]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-20 8:54 Nie solimy !!!
Nie należy solić czerwonego mięsa przed jego smażeniem, gdyż stanie się twarda podeszwą. Soli dodaje się już w koncowej fazie przygotowywania jakiejkoliwek potrawy z czerwonego mięsa



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-07 10:57 bitki
nie solić!!! proszę autora tekstu o poprawienie go!!! soli się dopiero po przygotowaniu lub tuż przed podaniem...

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-08-07 11:27 bitki
zgodnie z prośbą - przepis został poprawiony u?miech.
Życzę smacznego ?art


kulinarne przepisy Dodaj komentarz