Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Kuchnie Świata >> Indie

Chapati

Czas 45 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

500 g mąki pszennej
trochę mąki do posypania
woda
duża łyżeczka soli
łyżka masła

Chapati - sposób wykonania:

Przesiać około 3 szklanki mąki razem z solą i zrobić w środku mały dołek. Zarabiając, stopniowo dolewać wody, by wyrobić gładkie, niezbyt twarde ciasto - powinno dać się lekko ugniatać. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Po tym czasie wyrabiać je przez kilka minut, podzielić na ok. 12 kawałków i uformować z nich kulki. Na dokładnie posypanej mąką stolnicy rozwałkować kulki na cienkie placki. Sporą patelnię o grubym dnie silnie rozgrzać, kłaść na niej po jednym placku, otrzepanym z mąki, i smażyć ok. minuty z każdej strony. Należy uważać, by ich nie przypalić - jeśli smażą się zbyt szybko, trzeba zmniejszyć ogień. Tymczasem w małym rondelku rozpuścić masło. Lekko podpieczone placki smarować rozpuszczonym masłem i ponownie kłaść na patelnię.

Smażyć, aż staną się lekko rumiane.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 19-05-08| Czytano: 27308 razy |komentarz [2]
Chapati komentarz



2 komentarzy

Autor
Tytul
2011-08-24 20:44

Troszke ni etak ale blisko.
Mąż jest hindusem i bardzo szybko mu to idzie.

Teściowa nigdy nie odstawia ciasta na godzine. Jak zagniecie to odrazu dzieli, robi kulki potem walkuje i na tawe (patelnia do robienia chapati (inaczej roti)

Autor
heh
2012-02-03 20:39

A moj maz , tez Indus nigdy nie daje soli do chapati (roti), twierdzi ze sol i przyprawy sa w daniu glownym (warzywka, miesko) i tez nigdy nie odstawiamy. No ale moze w innych zakatkach Indii robia inaczej. Pozdrawiam wszystkich lubiacych Indie! jedzonko polecam! ;)

Linia tła strony

Dodaj komentarz