Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Chili Con Carne II

Czas 65 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

500 g mielonej wołowiny
1 cebula
puszka czerwonej fasoli
40 dag pomidorów w puszce (puszka)
3 łyżki oleju
5 ząbków czosnku
przyprawy:
sól, pieprz
łyżeczka oregano
łyżeczka kuminu
2 łyżeczki słodkiej papryki
3 papryczki chili

ponadto:
placki tortilla
pomidory oraz cebula
starty ser żółty
kwaśna śmietana

Chili Con Carne II - sposób wykonania:

Przepis na meksykańskie danie Chili Con Carne. Na patelni rozgrzewamy olej, cebulę kroimy w kostkę, wsypujemy ją na patelnię, smażymy, po chwili dodajemy drobno posiekany czosnek oraz przyprawy oregano, paprykę i kumin. Smażmy około 20 sekund (do momentu aż z przypraw wydobędzie się aromat), następnie dodajemy mięso mielone i smażymy aż się zrumieni. Następnie do całości dodajemy pomidory z puszki (pokrojone w drobna kostkę) oraz papryczki - posiekane i pozbawione pestek.
Patelnię przykrywamy i dusimy potrawę 30 minut na wolnym ogniu (jeśli za bardzo zgęstnieje dodajemy odrobinę wody).
Następnie dodajemy osączoną czerwoną fasolę i dusimy jeszcze 10 minut. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, wg uznania.
Chili con carne podajemy z plackami tortilla - podgrzewamy je na patelni, układamy na nich mięso, cebulę, pomidory, troszkę śmietany, składamy na pół i posypujemy serem żółtym.
Smacznego :-)
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 26-11-11| Czytano: 10758 razy |komentarz [0]
Chili Con Carne II komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz