Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Ciasta

Chleb z otrębami

Czas 125 minut Porcji 2 Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

1 kg mąki (chlebowa, wrocławska, tortowa)
1 l mleka
10 dag drożdży
3 płaskie łyżki cukru
2 płaskie łyżki soli
30 dag otrąb (dowolne a więc pszenne, żytnie lub owsiane)
4 łyżki siemienia lnianego
4 łyżki sezamu
100 g pestek z dyni
100 g pestek słonecznika

Chleb z otrębami - sposób wykonania:

Wszystkie składniki powinny mieć podobną temperaturę a więc na kilka godzin przed drożdże i mleko wyjmijmy z lodówki.
Z drożdży, pół szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka oraz kilku łyżek maki i cukru robimy rozczyn. Gdy rozczyn ruszy dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto przez około 20 minut aż wszystko dobrze się połączy. Wyrobione ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po upływie tego czasu ciasto przenosimy do 2 wysmarowanych masłem "keksówek", odstawiamy na kolejne 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Chleb pieczemy około 60 minut.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 16-08-11| Czytano: 9440 razy |komentarz [0]
Chleb z otrębami komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz