Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciastka francuskie

Składniki:

60 dag mąki
50 dag margaryny
1 szklanka śmietany
żółtko do posmarowania
lub polewa czekoladowa do udekorowania

Nadzienie
3 jabłka
cynamon
cukier
kandyzowana skórka pomarańczy
rodzynki

Ciastka francuskie - sposób wykonania:

Zamiast podanego przepisu proponuję użyć dostępnego w sklepach gotowego ciasta francuskiego, jego przygotowanie w domu jest bardzo pracochłonne i trudne, dlatego podany przepis jest tylko próbą zbliżenia do oryginału. Smaczną próbą :)

Mąke siekamy z margaryną, dodajemy śmietanę, wyrabiamy dokładnie ciasto. Formujemy kulę wkładamy na godzinę do lodówki.
Jabłka obieramy kroimy, posypujemy cynamonem, dodajemy pozostałe składniki.
Ciasto wyjmujemy, wałkujemy cieniutko, kroimy na kwadraty dowolnej wielkości lub kółka ( wycinamy od małego talerzyka), na środek wyciętego ciasta nakładamy farsz, zlepiamy (b.dokładnie) brzegi w dowolny kształ - koperty, pierożki itp. Wierzch ciastka smarujemy żółtkiem, wstawiamy do nagrzenego do 200 stopni C piekarnika, pieczemy około 25 minut az sie ładnie zarumieni.
Gotowe :)
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 12-05-10| Czytano: 10438 razy |komentarz [0]
Ciastka francuskie komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz