Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Ciasto cytrynowe

Czas 35 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto cytrynowe - składniki:

kostka masła (200 g)
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1 łyżka soku z cytryny
skórka otarta z cytryny
1 i pół szklanki mąki orkiszowej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

polewa cytrynowa
1/4 szklanki miodu
pół szklanki wody
sok z 2 cytryn

Ciasto cytrynowe - sposób wykonania:

Ciasto cytrynoweBardzo smaczne ciasto cytrynowe wg Ewy Wachowicz (przyznam, że robiłam ze zwykłej mąki pszennej i wyszło znakomite).
Masło ucieramy z cukrem aż zrobi się puszyste. Jajka ubijamy, cytrynę myjemy dokładnie, po czym ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
Do utartego masła dodajemy ubite jajka oraz skórkę z cytryny i łyżkę soku, następnie do masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy też szczyptę soli. Mieszamy i przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą formy (do keksa). Pieczemy 45 minut w 180 stopniach C.
Polewa: wodę wlewamy do garnka, dodajemy miód i sok z dwóch cytryn (z jednej zostanie nam od ciasta), składniki polewy gotujemy na wolnym ogniu, mieszając, do czasu aż zgęstnieje.
Polewą (ciepłą) polewamy gotowe ciasto.
Polecam!

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

asieńka | 14-04-11 | komentarz [2]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-18 13:42 Tytul
ale jajka ubijamy do takiej zwyłej konsystencji czy az zrbi sie taka pianka ?? u?miech)



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-18 14:48 ciasto cytrynowe
ubijamy tak aby dobrze się rozmąciło żółtko z białkiem u?miech


komentarze Dodaj komentarz