Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
super przepis - pizza wyszła - w 5 min zniknęła , taka jest przepyszna!...
| 2015-03-01 13:19 |

ikonka Komentarz Tytul
Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszn...
| 2015-02-26 13:17 |

ikonka Komentarz Tytul
To jest spora porcja masy na naleśniki. Masz aż pół kilo mąki, 750 ml mleka tak więc i oleju jest około 150 -180 ml czyl...
| 2015-02-25 12:06 |

ikonka Komentarz Tytul
Od mleka,mąki,jajek nikt nie wymiotuje.ale 3/4szklanki oleju może każdego konkretnie przeczyscic...
| 2015-02-25 9:15 |

ikonka Komentarz Napoleonka
rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!...
| 2015-02-21 15:35 |

ikonka Komentarz Tytul
Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu......
| 2015-02-12 19:25 |

ikonka Komentarz szybko się robi
Super szybkie w zrobieniu pączusie. polecam dla ceniacych swój czas. Smaczne jak typowe pączki....
| 2015-02-12 14:51 |

ikonka Komentarz Tytul
Wiola ja wlasnie chce sprobowac jutro 1-wszy raz jeszcze nigdy nic nie robiłam z drozdzami .bardz lubie przepisy P.EWY...
| 2015-02-11 14:55 |
 






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Ciasto cytrynowe

Czas 35 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto cytrynowe - składniki:

kostka masła (200 g)
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1 łyżka soku z cytryny
skórka otarta z cytryny
1 i pół szklanki mąki orkiszowej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

polewa cytrynowa
1/4 szklanki miodu
pół szklanki wody
sok z 2 cytryn

Ciasto cytrynowe - sposób wykonania:

Ciasto cytrynoweBardzo smaczne ciasto cytrynowe wg Ewy Wachowicz (przyznam, że robiłam ze zwykłej mąki pszennej i wyszło znakomite).
Masło ucieramy z cukrem aż zrobi się puszyste. Jajka ubijamy, cytrynę myjemy dokładnie, po czym ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
Do utartego masła dodajemy ubite jajka oraz skórkę z cytryny i łyżkę soku, następnie do masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy też szczyptę soli. Mieszamy i przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą formy (do keksa). Pieczemy 45 minut w 180 stopniach C.
Polewa: wodę wlewamy do garnka, dodajemy miód i sok z dwóch cytryn (z jednej zostanie nam od ciasta), składniki polewy gotujemy na wolnym ogniu, mieszając, do czasu aż zgęstnieje.
Polewą (ciepłą) polewamy gotowe ciasto.
Polecam!

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

asieńka | 14-04-11 | komentarz [2]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-18 13:42 Tytul
ale jajka ubijamy do takiej zwyłej konsystencji czy az zrbi sie taka pianka ?? u?miech)



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-18 14:48 ciasto cytrynowe
ubijamy tak aby dobrze się rozmąciło żółtko z białkiem u?miech


komentarze Dodaj komentarz