Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Gołąbki tradycyjne prawdziwe gołąbki
PRAWDZIWE GOŁĄBKI SĄ Z KASZĄ GRYCZANĄ A NIE jakimś tam ryżem...
| 2014-04-18 9:02 |

Ciasto cytrynowe Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!...
| 2014-04-16 20:47 |

Przepis na naleśniki z dżemem Tytul
okropnie to wyglanda ale pszynosici...
| 2014-04-16 18:35 |

Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |

Ciasto cytrynowe Tytul
Witam.Duże budynie tzn.jakie.? czy na 3/4 litra mleka....
| 2014-04-14 22:19 |

Prosty przepis na gofry Tytul
ja ma 10 lat robie gofry pierwszy raz sama i szukam przepisu na najpyszniejsze gofry ...
| 2014-04-14 9:38 |

Chorwackie ciasto z bakaliami ciasto
trzeba - przecież jest w składnikach 5 łyżek kakao :)...
| 2014-04-10 8:15 |

Prosty przepis na gofry Tytul
jak ktoś chce light to można nie dodawać ale z reguły dajemy, żeby ciasto było bardziej elastyczne i mniej przywierało...
| 2014-04-09 12:46 |






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Czas 35 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto cytrynowe - składniki:

kostka masła (200 g)
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1 łyżka soku z cytryny
skórka otarta z cytryny
1 i pół szklanki mąki orkiszowej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

polewa cytrynowa
1/4 szklanki miodu
pół szklanki wody
sok z 2 cytryn

Ciasto cytrynowe - sposób wykonania:

Bardzo smaczne ciasto cytrynowe wg Ewy Wachowicz (przyznam, że robiłam ze zwykłej mąki pszennej i wyszło znakomite).
Masło ucieramy z cukrem aż zrobi się puszyste. Jajka ubijamy, cytrynę myjemy dokładnie, po czym ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
Do utartego masła dodajemy ubite jajka oraz skórkę z cytryny i łyżkę soku, następnie do masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy też szczyptę soli. Mieszamy i przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą formy (do keksa). Pieczemy 45 minut w 180 stopniach C.
Polewa: wodę wlewamy do garnka, dodajemy miód i sok z dwóch cytryn (z jednej zostanie nam od ciasta), składniki polewy gotujemy na wolnym ogniu, mieszając, do czasu aż zgęstnieje.
Polewą (ciepłą) polewamy gotowe ciasto.
Polecam!
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [2]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-18 13:42 Tytul
ale jajka ubijamy do takiej zwyłej konsystencji czy az zrbi sie taka pianka ?? u?miech)



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-18 14:48 ciasto cytrynowe
ubijamy tak aby dobrze się rozmąciło żółtko z białkiem u?miech


kulinarne przepisy Dodaj komentarz