Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Ciasto cytrynowe
Czas 35 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
kostka masła (200 g)
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1 łyżka soku z cytryny
skórka otarta z cytryny
1 i pół szklanki mąki orkiszowej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
polewa cytrynowa
1/4 szklanki miodu
pół szklanki wody
sok z 2 cytryn
Ciasto cytrynowe - sposób wykonania:
Bardzo smaczne ciasto cytrynowe wg Ewy Wachowicz (przyznam, że robiłam ze zwykłej mąki pszennej i wyszło znakomite).
Masło ucieramy z cukrem aż zrobi się puszyste. Jajka ubijamy, cytrynę myjemy dokładnie, po czym ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
Do utartego masła dodajemy ubite jajka oraz skórkę z cytryny i łyżkę soku, następnie do masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy też szczyptę soli. Mieszamy i przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą formy (do keksa). Pieczemy 45 minut w 180 stopniach C.
Polewa: wodę wlewamy do garnka, dodajemy miód i sok z dwóch cytryn (z jednej zostanie nam od ciasta), składniki polewy gotujemy na wolnym ogniu, mieszając, do czasu aż zgęstnieje.
Polewą (ciepłą) polewamy gotowe ciasto.
Polecam!
Prześlij przepis asieńka | 14-04-11 | Czytano: 22604 razy | komentarzy [2]
2 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto cytrynowe prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują