Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Ciasto jabłkowo budyniowe :)
Cieszę się że smakowało. Też tak uważam, że ciasto jak w lodówce poleży nabiera intensywniejszego smaku....
| 2014-10-29 9:52 |

Ciasto jabłkowo budyniowe ciasto jabłkowo-budyniowe
Piekłam ciasto z ww. przpisu. Wszystkie proporcje są ok. Ciasto przpyszne. Zostawiłam kawałek w lodówce, żeby sprawdzić ...
| 2014-10-28 20:13 |

Przepis na puszysty biszkopt Tytul
Co do majonezu, to jak używasz majonezu koncerntów to rzeczywiście chemia. Natomiast jak używa się majonezy kętrzyńskieg...
| 2014-10-24 8:16 |

Przepis na puszysty biszkopt To jest biszkopt mojej may
Troszke Robbie inaczej,nie daje proszku ani cukru waniliowego,jest puchatek wilgotny jak naciskam tylko syczy ,Bo tak po...
| 2014-10-24 4:11 |

Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto drożdżowe - składniki:

5 dag drożdży
1 szklanka cukru
3 jajka
3/4 szklanki mleka
1 szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 szklanki mąki pszennej

Ciasto drożdżowe - sposób wykonania:

Przepis na ciasto drożdżowe jest prosty i co najważniejsze - drożdżówka zawsze się udaje i jest pyszna!

Drożdże kruszymy w sporej misce, na nie sypiemy cukier, następnie kolejne składniki, zgodnie z ich listą (jajka najpierw roztrzepać). Nie mieszać!! Wymieszamy tuż przed upieczeniem. Po wymieszaniu ciasto przenosimy do formy prostokątnej, pieczemy około godziny w 180 stopniach C.

Całość zostawiamy wg zasady : jeżeli ciasto przyszykujemy rano - pieczemy wieczorem, jeśli wieczorem - pieczemy rano, po prostu składniki muszą postać w misce, przykryte ściereczką.
Na wierzch można położyć owoce np. jagody, jabłka lub kruszonkę, lub to i to.

Proporcje na kruszonkę : kostka masła, szklanka mąki, szklanka cukru - wszystko zagnieść.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz