Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
super przepis - pizza wyszła - w 5 min zniknęła , taka jest przepyszna!...
| 2015-03-01 13:19 |

ikonka Komentarz Tytul
Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszn...
| 2015-02-26 13:17 |

ikonka Komentarz Tytul
To jest spora porcja masy na naleśniki. Masz aż pół kilo mąki, 750 ml mleka tak więc i oleju jest około 150 -180 ml czyl...
| 2015-02-25 12:06 |

ikonka Komentarz Tytul
Od mleka,mąki,jajek nikt nie wymiotuje.ale 3/4szklanki oleju może każdego konkretnie przeczyscic...
| 2015-02-25 9:15 |

ikonka Komentarz Napoleonka
rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!...
| 2015-02-21 15:35 |

ikonka Komentarz Tytul
Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu......
| 2015-02-12 19:25 |

ikonka Komentarz szybko się robi
Super szybkie w zrobieniu pączusie. polecam dla ceniacych swój czas. Smaczne jak typowe pączki....
| 2015-02-12 14:51 |

ikonka Komentarz Tytul
Wiola ja wlasnie chce sprobowac jutro 1-wszy raz jeszcze nigdy nic nie robiłam z drozdzami .bardz lubie przepisy P.EWY...
| 2015-02-11 14:55 |
 






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto jabłkowo budyniowe

Czas 65 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto jabłkowo budyniowe - składniki:

1,5 szklanki cukru
1 kostka margaryny
4 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe
1 litr mleka
1 kg jabłek

Ciasto jabłkowo budyniowe - sposób wykonania:

Ciasto jabłkowo budynioweBardzo proste i smaczne ciasto jabłkowo-budyniowe. Z podanych proporcji wychodzi duża blaszka przepysznego ciasta.
Margarynę ucieramy z szklanką cukru i żółtkami, dodajemy mąki (wymieszane razem) połączone z proszkiem do pieczenia, całość mieszamy mikserem na gładka masę, na końcu dodajemy pianę ubitą z białek i mieszamy łyżką lub mikserem ale na wolnych obrotach.
Jabłka obieramy, tarujemy na dużych oczkach, odciskamy nadmiar soku. Do ciasta możemy użyć gotowych jabłek ze słoika.
Z budyni, litra mleka i połowy szklanki cukru, która została od ciasta gotujemy budyń wg wskazówek na opakowaniu.

3/4 ciasta wylewamy do wyłożonej papierem blachy, na ciasto wykładamy jabłka. Na to wylewamy gorący budyń, na to łyżką wykładamy resztę ciasta - ciężko je rozłożyć na całej powierzchni więc można łyżką po prostu nakładać "placki".
Ciasto pieczemy 50 minut w 180 stopniach C.

  • Currently 3.67/5

3.7/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

asieńka | 10-01-11 | komentarz [14]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-05 8:08 TAKA PRAWDA
z tym budyniem to coś nie tak:na pół litra mlaka 2 paczki budyniu.bo tak bedzie za rzadkieu?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-05 9:00 ciasto
z budyniem jest wszystko w porządku. Robiłam to ciasto kilka razy, zawsze wychodzi w dodatku takie proste a jest przepyszne u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-05 14:44 Tytul
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej ?
czy nie ma tu pomyłki obawiam się że wyjdzie ciasto bardzo zbite?

asieńka - moderator
asieńka
Przepisów 92
Od 2010-05-07 12:58
Dodano 2011-10-05 17:21 ciasto budyniowo jabłkowe
Nie ma pomyłki - dodajemy 3 szklanki mąki w tym 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej. Robiłam je i nie jest zbite - jest smaczne a od jabłek i budyniu bynajmniej nie suche u?miech. Do babki piaskowej również dodaje się dużo mąki ziemniaczanej.
Szczerze polecam ?art



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-12 19:33 ile jabłuszek?
Ale ile tych jabłek? Bo nie widzę by było napisane?

asieńka - moderator
asieńka
Przepisów 92
Od 2010-05-07 12:58
Dodano 2011-10-12 20:01 ciasto
do ciasta dodajemy około 1 kg jabłek.
Smacznego u?miech !



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-10 19:44 Tytul
PYSZNE CIASTO I BARDZO ŁATWE DO ZROBIENIA MOJE DZIECI JE UWIELBIAJĄ



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-23 15:51 Tytul
Zrobiłam i pycha!!! Polecam!! Proste, dzieci i mąż zachwyceni!! podawałam je z lodami waniliowym



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-07 10:17 Tytul
dzisiaj dopiero bede robila,mysle ze mi sie uda.Do kawy jak znalaz.



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-06 0:05 pyszne
ciasto wyjeliśmy o 20:00 z piekarnika o 22:00 już nie było pół blachy.dziękujemy jest pyszne u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-10-31 11:18 Pytanie
Jaką wielkość blaszki uszykować.Proszę podać wymiary.Czy może być tortownica Pozdrawiam serdecznie Małgosia.



Przepisów
Od
Dodano 2013-10-31 15:46 Tytul
blaszka prostokątna o wymiarach około 20x30 cm. Obawiam się, ze tortownica może być za małą smutny



Przepisów
Od
Dodano 2014-10-28 20:13 ciasto jabłkowo-budyniowe
Piekłam ciasto z ww. przpisu. Wszystkie proporcje są ok. Ciasto przpyszne. Zostawiłam kawałek w lodówce, żeby sprawdzić jak smakuje po 3 dniach i okazało się, że jest jeszcze bardziej wyraziste, a budyń snakuje jak krem do napoleonek. Bardzo dziękuję za ten przepis i z czystym sumieniem polecam.



Przepisów
Od
Dodano 2014-10-29 9:52 :)
Cieszę się że smakowało. Też tak uważam, że ciasto jak w lodówce poleży nabiera intensywniejszego smaku.


komentarze Dodaj komentarz