Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto jabłkowo budyniowe

Czas 65 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto jabłkowo budyniowe - składniki:

1,5 szklanki cukru
1 kostka margaryny
4 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe
1 litr mleka
1 kg jabłek

Ciasto jabłkowo budyniowe - sposób wykonania:

Ciasto jabłkowo budynioweBardzo proste i smaczne ciasto jabłkowo-budyniowe. Z podanych proporcji wychodzi duża blaszka przepysznego ciasta.
Margarynę ucieramy z szklanką cukru i żółtkami, dodajemy mąki (wymieszane razem) połączone z proszkiem do pieczenia, całość mieszamy mikserem na gładka masę, na końcu dodajemy pianę ubitą z białek i mieszamy łyżką lub mikserem ale na wolnych obrotach.
Jabłka obieramy, tarujemy na dużych oczkach, odciskamy nadmiar soku. Do ciasta możemy użyć gotowych jabłek ze słoika.
Z budyni, litra mleka i połowy szklanki cukru, która została od ciasta gotujemy budyń wg wskazówek na opakowaniu.

3/4 ciasta wylewamy do wyłożonej papierem blachy, na ciasto wykładamy jabłka. Na to wylewamy gorący budyń, na to łyżką wykładamy resztę ciasta - ciężko je rozłożyć na całej powierzchni więc można łyżką po prostu nakładać "placki".
Ciasto pieczemy 50 minut w 180 stopniach C.

  • Currently 3.67/5

3.7/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

asieńka | 10-01-11 | komentarz [14]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-05 8:08 TAKA PRAWDA
z tym budyniem to coś nie tak:na pół litra mlaka 2 paczki budyniu.bo tak bedzie za rzadkieu?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-05 9:00 ciasto
z budyniem jest wszystko w porządku. Robiłam to ciasto kilka razy, zawsze wychodzi w dodatku takie proste a jest przepyszne u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-05 14:44 Tytul
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej ?
czy nie ma tu pomyłki obawiam się że wyjdzie ciasto bardzo zbite?

asieńka - moderator
asieńka
Przepisów 92
Od 2010-05-07 12:58
Dodano 2011-10-05 17:21 ciasto budyniowo jabłkowe
Nie ma pomyłki - dodajemy 3 szklanki mąki w tym 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej. Robiłam je i nie jest zbite - jest smaczne a od jabłek i budyniu bynajmniej nie suche u?miech. Do babki piaskowej również dodaje się dużo mąki ziemniaczanej.
Szczerze polecam ?art



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-12 19:33 ile jabłuszek?
Ale ile tych jabłek? Bo nie widzę by było napisane?

asieńka - moderator
asieńka
Przepisów 92
Od 2010-05-07 12:58
Dodano 2011-10-12 20:01 ciasto
do ciasta dodajemy około 1 kg jabłek.
Smacznego u?miech !



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-10 19:44 Tytul
PYSZNE CIASTO I BARDZO ŁATWE DO ZROBIENIA MOJE DZIECI JE UWIELBIAJĄ



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-23 15:51 Tytul
Zrobiłam i pycha!!! Polecam!! Proste, dzieci i mąż zachwyceni!! podawałam je z lodami waniliowym



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-07 10:17 Tytul
dzisiaj dopiero bede robila,mysle ze mi sie uda.Do kawy jak znalaz.



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-06 0:05 pyszne
ciasto wyjeliśmy o 20:00 z piekarnika o 22:00 już nie było pół blachy.dziękujemy jest pyszne u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-10-31 11:18 Pytanie
Jaką wielkość blaszki uszykować.Proszę podać wymiary.Czy może być tortownica Pozdrawiam serdecznie Małgosia.



Przepisów
Od
Dodano 2013-10-31 15:46 Tytul
blaszka prostokątna o wymiarach około 20x30 cm. Obawiam się, ze tortownica może być za małą smutny



Przepisów
Od
Dodano 2014-10-28 20:13 ciasto jabłkowo-budyniowe
Piekłam ciasto z ww. przpisu. Wszystkie proporcje są ok. Ciasto przpyszne. Zostawiłam kawałek w lodówce, żeby sprawdzić jak smakuje po 3 dniach i okazało się, że jest jeszcze bardziej wyraziste, a budyń snakuje jak krem do napoleonek. Bardzo dziękuję za ten przepis i z czystym sumieniem polecam.



Przepisów
Od
Dodano 2014-10-29 9:52 :)
Cieszę się że smakowało. Też tak uważam, że ciasto jak w lodówce poleży nabiera intensywniejszego smaku.


komentarze Dodaj komentarz