Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |

Proste,smaczne gofry Gofry mmm
Bardzo dobre dziękuje za przepis :D...
| 2014-06-06 14:47 |

Ciasto marchewkowe #aga#
Spróbowałam i nie żałuję. Zrobiłam w wersji bez rodzynek,dodałam tylko wiórki kokosowe. Pięknie wyrosło i smakuje jak ta...
| 2014-05-27 21:21 |

Murzynek Tytul
To bardzo dobry przepis i zawsze sie udaje .Szukałam tego przepisu długo ,bo to jest ten przepis kiedy pierwszy raz piek...
| 2014-05-22 9:07 |

Murzynek Tytul
To jest super przepis ,ciasto jest pyszne .bardzo szybko sie robi tego murzynka .Polecam ....
| 2014-05-22 9:03 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
wspaniala to malo powiedziane.jest super....
| 2014-05-21 22:42 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 50 minut Porcji 8 Trudność Koszt: Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto Popapraniec - składniki:

ciasto :
7 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
0,5 szklanki oleju
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo :
1 łyżka kakao
0,5 szklanki maku
0,5 szklanki wiórek kokosowych

KREM
0,5 litra mleka
2 czubate łyżki kartoflanki
2 czubate łyżki mąki
1 szklanka cukru

Ciasto Popapraniec - sposób wykonania:

Ciasto:
Białka ubijamy na sztywno i łączymy z innymi składnikami ciasta. Gotowe dzielimy na 3 części
do 1 dodajemy kakao , do 2 mak , do 3 wiórki.
wylewamy na blachę warstwami i pieczemy jako 1 placek w 180 stopniach przez ok 30 minut.

KREM:
Odlewamy pół szklanki mleka mieszamy z mąkami, resztę mleka gotujemy z cukrem. Gdy budyń ostygnie ucieramy go z kostka margaryny.

Po wystygnięciu przekrawamy placek na pół, przekładamy 2/3 kremu , przykrywamy drugą połową i wierzch smarujemy resztą kremu.

Na krem rozsmarowujemy dżem z czarnej porzeczki, następnie posypujemy wiórkami kokosowymi, rodzynkami i rozdrobnionymi orzechami. Na sam koniec polewamy mleczna lub gorzką czekoladą wzorki po wierzchu.

wydaje się skomplikowany ale zapewniam że nie jest. Ale na pewno smakuje wyśmienicie i zawsze się udaje !!! Polecam
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [7]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-25 20:19 Dotyczy popaprańca.
Zastanawiam się co z żółtkami .Nic o nich nie wspominasz.Poza tym moja rada...do masy budyniowej lepsze jest masło.Pozdrawiam.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-25 21:37 odp
"białka ubijamy" łączymy z pozostałymi składnikami czyli żółtkami także. Owszem masło najlepsze ale niektórzy wolą margarynę a wiec - do wyboru



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-04 13:59 Tytul
fajne ciasto niezle wyglada.Ja zamiast maku dalam zmielone orzechy,a na wierzch dzem morelowy i tez fajny i dobry wyszedl.Polecam,bo udaje sie.



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-15 11:17 MAGDA
wyszlo mi pyszne, zrobiłam z 8 jaj bo mam dużą blaszkę, zamiast czekolady dalam roztopione kakao z margarna, wszystkim smakowało.



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-30 0:25 Tytul
dotyczy Poprańca-ciasto po ostudzeniu można nasączyć alkoholem ( 2 części),jest przepyszne u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2014-01-15 11:40 PYSZNE
ciasto jest przepyszne zrobiłam go na urodziny syna i wszyscy byli zachwyceni.



Przepisów
Od
Dodano 2014-04-29 14:51 Tytul
Pytanie czy ten mak , taki normalny "surowy" dać czy zmielony sparzony ?? pozdrowionka
JOLAMI


kulinarne przepisy Dodaj komentarz