Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto Popapraniec

Czas 50 minut Porcji 8 Trudność Koszt:

Składniki:

ciasto :
7 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
0,5 szklanki oleju
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo :
1 łyżka kakao
0,5 szklanki maku
0,5 szklanki wiórek kokosowych

KREM
0,5 litra mleka
2 czubate łyżki kartoflanki
2 czubate łyżki mąki
1 szklanka cukru

Ciasto Popapraniec - sposób wykonania:

Ciasto:
Białka ubijamy na sztywno i łączymy z innymi składnikami ciasta. Gotowe dzielimy na 3 części
do 1 dodajemy kakao , do 2 mak , do 3 wiórki.
wylewamy na blachę warstwami i pieczemy jako 1 placek w 180 stopniach przez ok 30 minut.

KREM:
Odlewamy pół szklanki mleka mieszamy z mąkami, resztę mleka gotujemy z cukrem. Gdy budyń ostygnie ucieramy go z kostka margaryny.

Po wystygnięciu przekrawamy placek na pół, przekładamy 2/3 kremu , przykrywamy drugą połową i wierzch smarujemy resztą kremu.

Na krem rozsmarowujemy dżem z czarnej porzeczki, następnie posypujemy wiórkami kokosowymi, rodzynkami i rozdrobnionymi orzechami. Na sam koniec polewamy mleczna lub gorzką czekoladą wzorki po wierzchu.

wydaje się skomplikowany ale zapewniam że nie jest. Ale na pewno smakuje wyśmienicie i zawsze się udaje !!! Polecam

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 22-02-12| komentarz [7]



7 komentarzy


Dotyczy popaprańca.
2012-02-25 20:19

Zastanawiam się co z żółtkami .Nic o nich nie wspominasz.Poza tym moja rada...do masy budyniowej lepsze jest masło.Pozdrawiam.


odp
2012-02-25 21:37

"białka ubijamy" łączymy z pozostałymi składnikami czyli żółtkami także. Owszem masło najlepsze ale niektórzy wolą margarynę a wiec - do wyboru


Tytul
2012-03-04 13:59

fajne ciasto niezle wyglada.Ja zamiast maku dalam zmielone orzechy,a na wierzch dzem morelowy i tez fajny i dobry wyszedl.Polecam,bo udaje sie.


MAGDA
2012-04-15 11:17

wyszlo mi pyszne, zrobiłam z 8 jaj bo mam dużą blaszkę, zamiast czekolady dalam roztopione kakao z margarna, wszystkim smakowało.


Tytul
2013-12-30 0:25

dotyczy Poprańca-ciasto po ostudzeniu można nasączyć alkoholem ( 2 części),jest przepyszne :)


PYSZNE
2014-01-15 11:40

ciasto jest przepyszne zrobiłam go na urodziny syna i wszyscy byli zachwyceni.


Tytul
2014-04-29 14:51

Pytanie czy ten mak , taki normalny "surowy" dać czy zmielony sparzony ?? pozdrowionka
JOLAMI

Dodaj komentarz