Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Śledzie w oleju Tytul
U nas królują śledzie opiekane w occie - sama robię, a w razie awarii:). Naprawdę pyszne. Delikatne mięso, ale taki wyra...
| 2014-09-22 12:38 |

Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |

Gołąbki bez zawijania Tytul
Szybki gołąbki gotuję od ponad 8 lat. Powyższy przepis jest mocno zmodyfikowany i odbiega od pierwowzoru. Do tej ilości ...
| 2014-09-14 14:31 |

Chleb Dukana wersja II Tytul
drożdży nie wolno,zresztą i tak nie ma tam glutenu dlatego nie rośnie
mielenie otrąb to ich kastracja ,nie spełni...
| 2014-09-12 16:26 |

Placuszki z jabłkiem Tytul
Te placuszki są rewelacyjne! Po prostu świetne!...
| 2014-09-09 11:22 |

Naleśniki z serem na słodko 100 %
zawsze korzystam z tego przepisu (!) robie z trzech proporcji, smazę i do zamrazalnika.Dzięki za przepis, bo kiedys słab...
| 2014-09-05 17:06 |

Proste,smaczne gofry Tytul
do tego przepisu do siasyyta dodac 2 łyzki oleju nie trzeba smarowac gofernicy...
| 2014-08-29 6:28 |

Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 50 minut Porcji 8 Trudność Koszt: Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto Popapraniec - składniki:

ciasto :
7 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
0,5 szklanki oleju
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo :
1 łyżka kakao
0,5 szklanki maku
0,5 szklanki wiórek kokosowych

KREM
0,5 litra mleka
2 czubate łyżki kartoflanki
2 czubate łyżki mąki
1 szklanka cukru

Ciasto Popapraniec - sposób wykonania:

Ciasto:
Białka ubijamy na sztywno i łączymy z innymi składnikami ciasta. Gotowe dzielimy na 3 części
do 1 dodajemy kakao , do 2 mak , do 3 wiórki.
wylewamy na blachę warstwami i pieczemy jako 1 placek w 180 stopniach przez ok 30 minut.

KREM:
Odlewamy pół szklanki mleka mieszamy z mąkami, resztę mleka gotujemy z cukrem. Gdy budyń ostygnie ucieramy go z kostka margaryny.

Po wystygnięciu przekrawamy placek na pół, przekładamy 2/3 kremu , przykrywamy drugą połową i wierzch smarujemy resztą kremu.

Na krem rozsmarowujemy dżem z czarnej porzeczki, następnie posypujemy wiórkami kokosowymi, rodzynkami i rozdrobnionymi orzechami. Na sam koniec polewamy mleczna lub gorzką czekoladą wzorki po wierzchu.

wydaje się skomplikowany ale zapewniam że nie jest. Ale na pewno smakuje wyśmienicie i zawsze się udaje !!! Polecam
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [7]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-25 20:19 Dotyczy popaprańca.
Zastanawiam się co z żółtkami .Nic o nich nie wspominasz.Poza tym moja rada...do masy budyniowej lepsze jest masło.Pozdrawiam.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-25 21:37 odp
"białka ubijamy" łączymy z pozostałymi składnikami czyli żółtkami także. Owszem masło najlepsze ale niektórzy wolą margarynę a wiec - do wyboru



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-04 13:59 Tytul
fajne ciasto niezle wyglada.Ja zamiast maku dalam zmielone orzechy,a na wierzch dzem morelowy i tez fajny i dobry wyszedl.Polecam,bo udaje sie.



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-15 11:17 MAGDA
wyszlo mi pyszne, zrobiłam z 8 jaj bo mam dużą blaszkę, zamiast czekolady dalam roztopione kakao z margarna, wszystkim smakowało.



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-30 0:25 Tytul
dotyczy Poprańca-ciasto po ostudzeniu można nasączyć alkoholem ( 2 części),jest przepyszne u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2014-01-15 11:40 PYSZNE
ciasto jest przepyszne zrobiłam go na urodziny syna i wszyscy byli zachwyceni.



Przepisów
Od
Dodano 2014-04-29 14:51 Tytul
Pytanie czy ten mak , taki normalny "surowy" dać czy zmielony sparzony ?? pozdrowionka
JOLAMI


kulinarne przepisy Dodaj komentarz