Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto Rafaello

Czas 55 minut Porcji 12 Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

Biszkopt:
5 jajek
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru

Masa:
pół litra śmietany kremówki
2 opakowania śmietany Śnieżki
2 białe czekolady
200 g wiórków
100 g migdałów do posypania ciasta

Ciasto Rafaello - sposób wykonania:

Moja ulubiona wersja tego popularnego ciasta - serdecznie polecam :-), jest przepyszne.
Biszkopt: białka ubijamy na pianę, dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka a na końcu - stopniowo wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki. Dodając mąki ciasto należy mieszać łyżką, jeśli używamy miksera, należy pamiętać o wolnych obrotach. Biszkopt pieczemy 30 minut, najlepiej w termoobiegu, w 170 stopniach C.

Masa: czekoladę rozpuszczamy w 3 łyżkach śmietany 30% (można to zrobić w kąpieli wodnej, wówczas mamy pewność, że czekolada się nie przypali).
Do reszty śmietany dodajemy śnieżkę, ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną lecz przestudzoną masę czekoladową. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy. Masę wykładamy na biszkopt. Posypujemy przyrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Ciasto musi się przegryźć - najlepsze na drugi dzień ;-)
  • Currently 2.25/5

2.3/5 (4 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 13-01-11| komentarz [2]



2 komentarzy


blacha do ciasta
2013-02-27 9:13

czy blacha o wymiarach 36/25 będzie odpowiednia do tego ciasta


ciasto
2013-02-27 10:25

tak, myślę, że będzie dobra :)blacha o tych wymiarach :)

Dodaj komentarz