Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Tort bezowy tort bezowy
Idealnie! Właśnie szukam pomysłu na tort urodzinowy dla męża:) A co więcej niedawno udało mi się zrobić piękne bezy.
| 2014-11-19 22:25 |

Ciasto Prince Polo Tytul
przepis jest sprawdzony i te składniki które sa podane zdecydowanie wystarczą :)...
| 2014-11-18 12:03 |

Zupa ogórkowa (tradycyjna) mniam
Po to smazymy na masle by powstala zasmazka 3stopnia. By polaczyc make z tluszczem. Tak samo sie robi do ziemniaczanej i...
| 2014-11-18 9:43 |

Ciasto Prince Polo Tytul
Czy nie potrzeba nic mąki, nie chciałabym 2 razy próbować? Myslę o cieście na spód....
| 2014-11-17 23:07 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Rodzaj sera nie wpłnie znacząco na jakość i smak potrawy....
| 2014-11-09 19:21 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Mam pytanie w składnikach napisano ze potrzebujemy ser mozarella natomiast w przepisie napisano ze posypać żółtym serem ...
| 2014-11-09 13:09 |

Rurki z kremem Ewy Wachowicz Tytul
robie krem z tego przepisu ale dodaje wiecej maki ziemniaczanej i zwylkej i jest super
...
| 2014-11-08 12:14 |

Jabłka pieczone z konfiturami Tytul
Alkohol podczas pieczenia potrawy wyparuje pozostawiająć smak i aromat....
| 2014-11-08 11:37 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 55 minut Porcji 12 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto Rafaello - składniki:

Biszkopt:
5 jajek
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru

Masa:
pół litra śmietany kremówki
2 opakowania śmietany Śnieżki
2 białe czekolady
200 g wiórków
100 g migdałów do posypania ciasta

Ciasto Rafaello - sposób wykonania:

Moja ulubiona wersja tego popularnego ciasta - serdecznie polecam u?miech, jest przepyszne.
Biszkopt: białka ubijamy na pianę, dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka a na końcu - stopniowo wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki. Dodając mąki ciasto należy mieszać łyżką, jeśli używamy miksera, należy pamiętać o wolnych obrotach. Biszkopt pieczemy 30 minut, najlepiej w termoobiegu, w 170 stopniach C.

Masa: czekoladę rozpuszczamy w 3 łyżkach śmietany 30% (można to zrobić w kąpieli wodnej, wówczas mamy pewność, że czekolada się nie przypali).
Do reszty śmietany dodajemy śnieżkę, ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną lecz przestudzoną masę czekoladową. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy. Masę wykładamy na biszkopt. Posypujemy przyrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Ciasto musi się przegryźć - najlepsze na drugi dzień ?art
  • Currently 2.25/5

2.3/5 (4 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [2]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-27 9:13 blacha do ciasta
czy blacha o wymiarach 36/25 będzie odpowiednia do tego ciasta



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-27 10:25 ciasto
tak, myślę, że będzie dobra u?miechblacha o tych wymiarach u?miech


kulinarne przepisy Dodaj komentarz