Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
Z czosnkiem i przyprawami lepiej nie przesadzać. Nie każdy z domowników lubi za dużo czosnku. Ja np na kanapkę z kiełbas...
| 2015-03-26 15:28 |

ikonka Komentarz Tytul
Do kiełbasy lepiej dodac wiecej czosnku a nie 1 głowka na 7 kg miesa....
| 2015-03-26 9:54 |

ikonka Komentarz Temperatura pokojowa
Emilko, też się stosuję do tej zasady. Temperatura pokojowa zalecana jest także dla drzewa do palenia w kominku. Takie m...
| 2015-03-20 22:43 |

ikonka Komentarz Emilka
Kiedys gdzieś przeczytałam, że aby uniknąć zakalca w każdych ciastach typu babka należy uzywać produktów o temperaturze ...
| 2015-03-20 17:30 |

ikonka Komentarz Tytul
Tak już jest z przepisami w diecie Dukana. Zamienia się codzienne produkty na zastępcze i w efekcie nie są tak łądne jak...
| 2015-03-18 11:10 |

ikonka Komentarz Tytul
ciasteczka przepyszne,lecz mi wyszly za rzadkie.
Ciasto rozlalo sie na cala blache,tak ze musialam kroic na male ...
| 2015-03-16 17:54 |

ikonka Komentarz Tytul
Ja zrobiłam naleśniki z tego przepisu i wyszły mi super...
| 2015-03-15 10:54 |

ikonka Komentarz Tytul
przepisy na tym blogu są rewelacja!!!!!
...
| 2015-03-10 13:55 |
 






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto Rafaello

Czas 55 minut Porcji 12 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto Rafaello - składniki:

Biszkopt:
5 jajek
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru

Masa:
pół litra śmietany kremówki
2 opakowania śmietany Śnieżki
2 białe czekolady
200 g wiórków
100 g migdałów do posypania ciasta

Ciasto Rafaello - sposób wykonania:

Ciasto RafaelloMoja ulubiona wersja tego popularnego ciasta - serdecznie polecam u?miech, jest przepyszne.
Biszkopt: białka ubijamy na pianę, dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka a na końcu - stopniowo wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki. Dodając mąki ciasto należy mieszać łyżką, jeśli używamy miksera, należy pamiętać o wolnych obrotach. Biszkopt pieczemy 30 minut, najlepiej w termoobiegu, w 170 stopniach C.

Masa: czekoladę rozpuszczamy w 3 łyżkach śmietany 30% (można to zrobić w kąpieli wodnej, wówczas mamy pewność, że czekolada się nie przypali).
Do reszty śmietany dodajemy śnieżkę, ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną lecz przestudzoną masę czekoladową. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy. Masę wykładamy na biszkopt. Posypujemy przyrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Ciasto musi się przegryźć - najlepsze na drugi dzień ?art

  • Currently 2.25/5

2.3/5 (4 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

asieńka | 13-01-11 | komentarz [2]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-27 9:13 blacha do ciasta
czy blacha o wymiarach 36/25 będzie odpowiednia do tego ciasta



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-27 10:25 ciasto
tak, myślę, że będzie dobra u?miechblacha o tych wymiarach u?miech


komentarze Dodaj komentarz