Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Przepis na puszysty biszkopt Tytul
Co do majonezu, to jak używasz majonezu koncerntów to rzeczywiście chemia. Natomiast jak używa się majonezy kętrzyńskieg...
| 2014-10-24 8:16 |

Przepis na puszysty biszkopt To jest biszkopt mojej may
Troszke Robbie inaczej,nie daje proszku ani cukru waniliowego,jest puchatek wilgotny jak naciskam tylko syczy ,Bo tak po...
| 2014-10-24 4:11 |

Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |

Ciasto zebra Tytul
Tak ciasto pieczemy z termoobiegiem bez włączania górnej i dolnej grzałki....
| 2014-10-03 13:38 |

Ciasto zebra Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź....
| 2014-10-01 13:53 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 55 minut Porcji 12 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto Rafaello - składniki:

Biszkopt:
5 jajek
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru

Masa:
pół litra śmietany kremówki
2 opakowania śmietany Śnieżki
2 białe czekolady
200 g wiórków
100 g migdałów do posypania ciasta

Ciasto Rafaello - sposób wykonania:

Moja ulubiona wersja tego popularnego ciasta - serdecznie polecam u?miech, jest przepyszne.
Biszkopt: białka ubijamy na pianę, dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka a na końcu - stopniowo wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki. Dodając mąki ciasto należy mieszać łyżką, jeśli używamy miksera, należy pamiętać o wolnych obrotach. Biszkopt pieczemy 30 minut, najlepiej w termoobiegu, w 170 stopniach C.

Masa: czekoladę rozpuszczamy w 3 łyżkach śmietany 30% (można to zrobić w kąpieli wodnej, wówczas mamy pewność, że czekolada się nie przypali).
Do reszty śmietany dodajemy śnieżkę, ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną lecz przestudzoną masę czekoladową. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy. Masę wykładamy na biszkopt. Posypujemy przyrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Ciasto musi się przegryźć - najlepsze na drugi dzień ?art
  • Currently 2.25/5

2.3/5 (4 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [2]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-27 9:13 blacha do ciasta
czy blacha o wymiarach 36/25 będzie odpowiednia do tego ciasta



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-27 10:25 ciasto
tak, myślę, że będzie dobra u?miechblacha o tych wymiarach u?miech


kulinarne przepisy Dodaj komentarz