Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto z dyni

Czas 35 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

150 g mąki
150 g cukru pudru
250 g obranej dyni
2 jajka
100 g masła
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
łyżeczka proszku
łyżeczka sody
po garści:
rodzynek (uprzednio zalane wrzątkiem i odcedzone)
orzechów włoskich (pokrojone na mniejsze części)

Ciasto z dyni - sposób wykonania:

Pyszne ciasto keks z dynią i bakaliami.
Dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Suche składniki a więc mąkę, cukier, proszek sodę i przyprawę do piernika łączymy ze sobą. Masło roztapiamy. Jajka ubijamy i do nich wlewamy masło.
Masę mieszamy z suchymi składnikami a na koniec dodajemy dynię oraz bakalie i wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do natłuszczonej formy "keksówki", pieczemy 45 minut w 180 stopniach C. Można po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 15-09-10| komentarz [8]



8 komentarzy


Tytul
2011-10-14 21:29

przepis sprawdzony ,ciasto bardzo dobre i smaczne zwlaszca przy malej czarnej.


Tytul
2011-11-21 13:49

Ciasto dyniowe smakowo bardzo dobre, ale
jak na mój gust trochę za bardzo wilgotne, wygląda jak niedopieczone.Dokładnie
przygotowałam i piekłam w/g przepisu. Po
upieczeniu było na wierzchu rumiane i chrupiące , a w środku maziowate, nie wygląda to apetycznie.


Tytul
2011-12-02 14:56

Dobre w smaku ale mi też wyszło w środku jakby niedopieczone, takie lepkie....


ciasto z dyni
2011-12-02 16:50

w takim razie wydaje mi się, że należy piec nieco dłużej i w termoobiegu. Wiadomo są różne piekarniki więc ten czas pieczenia jest tak do końca wartością stałą


ciasto z dyni
2011-12-02 16:54

ciasto to charakteryzuje się tym, że jest wilgotne to "wina" a raczej zasługa dyni ale jeśli jest maziowate to ewidentnie oznacza, że jest niedopieczone, proszę wydłużyć czas pieczenia i włączyć termoobieg


pychota!!
2011-12-03 13:34

Ciasto wyszlo pyszne, puszyste, polecam tan przepis:)piekłam bez termoobiegu i wyszlo super.


No cóż...
2011-12-31 20:36

Ciasto zrobiłam według przepisu, piekłam w 180 stopniach i po 45 minutach wyszedł i tak zakalec.


nieudane
2012-12-23 15:26

Niestety mnie również wyszło zakalcowate, przede wszystkim było zbyt rzadkie już przed pieczeniem. Wygląda na to aby mąki było za mało. Piekłam w termoobiegu ok 1,5 godz.

Dodaj komentarz