Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Cytrynowiec

Czas 55 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

ciasto:
200 g cukru pudru
200 g masła
250 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka

krem:
3 cytryny
2 szklanki wody
1,5 szklanki cukru

3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
łyżka wody

wierzch:
lukier
skórka otarta z cytryny

Cytrynowiec - sposób wykonania:

Masło miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy mąkę wymieszana z proszkiem o pieczenia oraz wbijamy jajka. Otrzymane ciasto dzielimy an 3 równe części, każdą pieczemy oddzielnie w blaszce o wymiarach 24x24 cm przez 15 minut w 180 stopniach C.

Cytryny ocieramy ze skórki i wyciskamy sok, sok mieszamy z mąką ziemniaczaną i żółtkami aż powstanie jednolita masa.
Wodę gotujemy z cukrem, gdy zawrze wlewamy żółtka i mieszamy, gotujemy aż zgęstnieje. Ciepłym kremem przekładamy nasze placki.
Wierzch ciasta smarujemy lukrem powstałym z wymieszania cukru pudru i soku z cytryny, posypujemy skórką otartą z cytryny.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 02-03-13| Czytano: 12325 razy |komentarz [0]
Cytrynowiec komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz