Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Dorsz pod pesto

Czas 55 minut Porcji 2 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

2 filety z dorsza
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
kieliszek białego wina /wytrawne/

pesto czerwone:
puszka pomidorów bez skórki
słoik pomidorów suszonych w oliwie
3 ząbki czosnku
pęczek bazylii
łyżeczka oregano /rozetrzeć w dłoniach/
sól, pieprz
pół łyżeczki cukru

dekoracja:
śmietana
świeże listki bazylii

Dorsz pod pesto - sposób wykonania:

Rybę kroimy na mniejsze części, przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i ostawiamy na 30 minut.
o miksera wrzucamy kolejno: pomidory suszone wraz oliwą, pomidory z puszki po osączeniu na sitku, czosnek, bazylię, oregano, wszystko miksujemy na gładki sos. Po zmiksowaniu doprawiamy solą i pieprzem oraz jeśli sos jest zbyt kwaśny - cukrem.
Każdy kawałek ryby smarujemy sosem i układamy w naczyniu żaroodpornym. całość zalewamy kieliszkiem wina i skrapiamy oliwą. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach C. Dekorujemy śmietaną i świeżymy listkami bazylii.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 02-03-13| Czytano: 4821 razy |komentarz [0]
Dorsz pod pesto komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz