Strona główna >> Desery >> Ciasta

Drożdżowe jagodzianki

Składniki:

pół kg mąki
szklanka mleka
4 dag drożdży
6 łyżek cukru
jajko
4 łyżki roztopionego masła
30 dag jagód
sól

Drożdżowe jagodzianki - sposób wykonania:

Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem i łyżką cukru, gdy podrosną wlewamy je do przesianej mąki, dodajemy jajko, masło, szczyptę soli i łyżkę cukru. Wyrabiamy i odstawiamy aż podwoi objętość.
Jagody myjemy, osączamy na sicie i mieszamy z 4 łyżkami cukru.

Gdy ciasto wyrośnie wykrawamy z niego szklanką krążki, spłaszczamy i kładziemy na środek jagody. Zlepiamy brzegi formując kształt bułeczki. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( 30-40 minut w temp 180 stopni)


Prześlij przepis

mewa80 | 07-06-10 | Czytano: 17366 razy | komentarzy [0]
Drożdżowe jagodzianki komentarz



Opinie i komentarze na temat Drożdżowe jagodzianki kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Drożdżowe jagodzianki prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje