Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |

Zupa gulaszowa Tytul
Ja właśnie zrobiłam, jest miodzio palce lizac !!! :)...
| 2014-07-31 13:35 |

Korniszony Tytul
taki przepis dostałam od teściowej dodaję jeszcze tylko do każdego słoika po plastrze korzenia pietruszki i troszeczkę p...
| 2014-07-26 20:53 |

Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |

Proste,smaczne gofry Gofry mmm
Bardzo dobre dziękuje za przepis :D...
| 2014-06-06 14:47 |

Ciasto marchewkowe #aga#
Spróbowałam i nie żałuję. Zrobiłam w wersji bez rodzynek,dodałam tylko wiórki kokosowe. Pięknie wyrosło i smakuje jak ta...
| 2014-05-27 21:21 |






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Czas 175 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Drożdżówka sypana - składniki:

10 dag drożdży
4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
1 cukier waniliowy
1 szklanka oleju ( z pestek winogron)
3/4 szklanki mleka
szczypta soli

kruszonka :
szklanka mąki
pół kostki masła
pół szklanki cukru

owoce:
śliwki (mogą być inne)

Drożdżówka sypana - sposób wykonania:

Pyszne ciasto drożdżowe z programu Ewa gotuje. Mąkę przesiewamy a jajka roztrzepujemy widelcem. Drożdże wkruszamy do miski a na nie sypiemy kolejno : cukier, cukier waniliowy, jaja, olej, mleko, mąkę, sól. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godziny.
Kruszonka: masło (zimne) siekamy z mąką i cukrem. Zawijamy w folie i wstawiamy do lodówki.
Ciasto po upływie 3 godzin dokładnie mieszamy, następnie przekładamy na blachę prostokątną (24x35 około)nasmarowaną masłem, na nie kładziemy owoce, posypujemy kruszonką. Pieczemy godzinę w 200 stopniach C.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [13]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-24 10:01 Tytul
Cos mi sie nie zgadza w przepisie, bo skladniki ciasta odstawiamy na pol godziny i dalej nalezy ciasto dopierow po uplywie 3 godzin dokladnie wymieszac.

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-10-24 10:12 drożdżówka sypana
ciasto odstawiamy na 3 godziny i po upływie 3 godzin mieszamy.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-25 22:16 Mleko
Witam?artJakie ma być mleko? ciepłe- lekko podgrzane? czy może wystarczy, żeby ogrzało się wcześniej w temperaturze pokojowej? czy zimne z lodówki?



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-25 22:34 drożdżówka
zawsze daje takie jakie mam aktualnie pod ręką i zawsze wychodzi (ale uważam, że chyba najlepsze jest z temp pokojowej, czyli jak mam ją robić to mleko wystawiam wcześniej)



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-04 15:43 Tytul
Witam Panią!Jestem 63-letnim mężczyzną bardzo lubię coś nowego upiec,więc cieszę się z tego przepisu,życzę dalszych wspaniałych przepisów.Pozdrawiam Jurek.



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-19 16:11 Tytul
Witam. Czy np. śliwki muszą być rozmrożone? Czy piekarnik ma być wcześniej nagrzan i czy ciasto po wyrobieniu nie musi trochę podrosnąć przed włożeniem do piekarnika(jak wszystkie ciasta drożdżowe)? Pozdrawiam. Alicja

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-03-19 16:29 drożdżówka
owoce nie muszą być rozmrożone, piekarnik nie musi być nagrzany i ciasto nie musi postać by podrosło u?miech i tak wyjdzie idealne u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-19 19:19 Tytul
ciasto to jest super z serem albo z jabłkami lub jagodami



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-26 23:09 Tytul
Ciasto bardzo fajne i praktycznie bez roboty.W glowie sie nie miesci , ze mozna bez wysilku zrobic drozdzowe ciasto.Wyszlo super.Kto wymyslil taki przepis?Dzieki



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-27 10:59 Tytul
Na samym początku - wstępie opisu masz źródło Drożdżówki Sypanej u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-18 11:24 Tytul
czy można uzyc drożdży instant zamiast świeżych? i masła zamiast oleju?



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-18 12:51 drożdżówka
radziłabym raczej trzymać się ściśle przepisu bo nawet jeśli można dodać masło zamiast oleju to jak przeliczyć proporcje?



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-22 21:44 Jak przeliczyć olej na mas
Najprościej jak można, czyli przeliczyć 1-1. A najlepiej experymentować, samemu u?miech


kulinarne przepisy Dodaj komentarz