Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Drożdżówka sypana

Czas 175 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Drożdżówka sypana - składniki:

10 dag drożdży
4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
1 cukier waniliowy
1 szklanka oleju ( z pestek winogron)
3/4 szklanki mleka
szczypta soli

kruszonka :
szklanka mąki
pół kostki masła
pół szklanki cukru

owoce:
śliwki (mogą być inne)

Drożdżówka sypana - sposób wykonania:

Drożdżówka sypanaPyszne ciasto drożdżowe z programu Ewa gotuje. Mąkę przesiewamy a jajka roztrzepujemy widelcem. Drożdże wkruszamy do miski a na nie sypiemy kolejno : cukier, cukier waniliowy, jaja, olej, mleko, mąkę, sól. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godziny.
Kruszonka: masło (zimne) siekamy z mąką i cukrem. Zawijamy w folie i wstawiamy do lodówki.
Ciasto po upływie 3 godzin dokładnie mieszamy, następnie przekładamy na blachę prostokątną (24x35 około)nasmarowaną masłem, na nie kładziemy owoce, posypujemy kruszonką. Pieczemy godzinę w 200 stopniach C.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 22-10-11 | komentarz [13]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-24 10:01 Tytul
Cos mi sie nie zgadza w przepisie, bo skladniki ciasta odstawiamy na pol godziny i dalej nalezy ciasto dopierow po uplywie 3 godzin dokladnie wymieszac.

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-10-24 10:12 drożdżówka sypana
ciasto odstawiamy na 3 godziny i po upływie 3 godzin mieszamy.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-25 22:16 Mleko
Witam?artJakie ma być mleko? ciepłe- lekko podgrzane? czy może wystarczy, żeby ogrzało się wcześniej w temperaturze pokojowej? czy zimne z lodówki?



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-25 22:34 drożdżówka
zawsze daje takie jakie mam aktualnie pod ręką i zawsze wychodzi (ale uważam, że chyba najlepsze jest z temp pokojowej, czyli jak mam ją robić to mleko wystawiam wcześniej)



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-04 15:43 Tytul
Witam Panią!Jestem 63-letnim mężczyzną bardzo lubię coś nowego upiec,więc cieszę się z tego przepisu,życzę dalszych wspaniałych przepisów.Pozdrawiam Jurek.



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-19 16:11 Tytul
Witam. Czy np. śliwki muszą być rozmrożone? Czy piekarnik ma być wcześniej nagrzan i czy ciasto po wyrobieniu nie musi trochę podrosnąć przed włożeniem do piekarnika(jak wszystkie ciasta drożdżowe)? Pozdrawiam. Alicja

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-03-19 16:29 drożdżówka
owoce nie muszą być rozmrożone, piekarnik nie musi być nagrzany i ciasto nie musi postać by podrosło u?miech i tak wyjdzie idealne u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-19 19:19 Tytul
ciasto to jest super z serem albo z jabłkami lub jagodami



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-26 23:09 Tytul
Ciasto bardzo fajne i praktycznie bez roboty.W glowie sie nie miesci , ze mozna bez wysilku zrobic drozdzowe ciasto.Wyszlo super.Kto wymyslil taki przepis?Dzieki



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-27 10:59 Tytul
Na samym początku - wstępie opisu masz źródło Drożdżówki Sypanej u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-18 11:24 Tytul
czy można uzyc drożdży instant zamiast świeżych? i masła zamiast oleju?



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-18 12:51 drożdżówka
radziłabym raczej trzymać się ściśle przepisu bo nawet jeśli można dodać masło zamiast oleju to jak przeliczyć proporcje?



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-22 21:44 Jak przeliczyć olej na mas
Najprościej jak można, czyli przeliczyć 1-1. A najlepiej experymentować, samemu u?miech


komentarze Dodaj komentarz