Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne
Sprawdzone przepisy na Wigilię
12 Potraw Wigilijnych
78 sprawdzonych potraw wigilijnych m.in. ryba po grecku, œledzie, pierogi, krokiety...

Jak wedzić mięsa
Wędzenie mięsa szynki ryb
Zobacz jak zrobić domowe wędliny, kiełbasę na święta
Wigilia Dukana
Wigilia Dukana
Distetyczne potrawy wigilijne





Komentarze


Ciasto na pierogi Tytul
Zrobiłam pierwsza porcję i wyszło idealne, musiałam dorobić więcej ciasta bo zostało mi farszu i niestety ciasto popekal...
| 2014-12-13 1:12 |

Karp wigilijny smażony magia
ja dzisiaj przepisałam jak przyrzadzić karpia i takiego zrobie na swięta. Myśle,że wyjdzie smaczny...
| 2014-12-11 15:08 |

Ciasto serowo jabłkowo makowe Tytul
ciasto wspaniale wygląda zdjęcie pokazuje dwie warstwy sera i dwie maku....
| 2014-12-10 20:00 |

Dieta kopenhaska hrj
Hej, a ja lubie tą dietę bo to tylko 2 tyg. ale nie jem czerwonego mięsa tylko pierś z kurczaka, i nie jem sałaty a dowo...
| 2014-12-09 16:07 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Ciekawa uwaga. Nie zwracałam na to uwagi. Przy najbliższym tłustym czwartku wypróbuję twoją metodę. Małe szczegóły, a ma...
| 2014-12-09 10:14 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Aby była biała obwolutka paczek nie może zbyt długo wyrastać na stole . Należy wrzucać na tłuszcz tą stroną , która wyro...
| 2014-12-09 10:09 |

Chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz onnaa
Jak to się łatwo robi, jak ładnie rośnie. Mi dodało jeszcze 2/3 objetosci, takze wyszły 3 keksówki. Banalne, a jakie dob...
| 2014-12-02 13:14 |

Sałatka z zupek chińskich Tytul
I masz rację te zupki chińskie to sama chemia i trucizna.Oglądałam kiedyś program na temat tych zupek i innych produktów...
| 2014-11-25 2:15 |






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Czas 175 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Drożdżówka sypana - składniki:

10 dag drożdży
4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
1 cukier waniliowy
1 szklanka oleju ( z pestek winogron)
3/4 szklanki mleka
szczypta soli

kruszonka :
szklanka mąki
pół kostki masła
pół szklanki cukru

owoce:
śliwki (mogą być inne)

Drożdżówka sypana - sposób wykonania:

Pyszne ciasto drożdżowe z programu Ewa gotuje. Mąkę przesiewamy a jajka roztrzepujemy widelcem. Drożdże wkruszamy do miski a na nie sypiemy kolejno : cukier, cukier waniliowy, jaja, olej, mleko, mąkę, sól. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godziny.
Kruszonka: masło (zimne) siekamy z mąką i cukrem. Zawijamy w folie i wstawiamy do lodówki.
Ciasto po upływie 3 godzin dokładnie mieszamy, następnie przekładamy na blachę prostokątną (24x35 około)nasmarowaną masłem, na nie kładziemy owoce, posypujemy kruszonką. Pieczemy godzinę w 200 stopniach C.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [13]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-24 10:01 Tytul
Cos mi sie nie zgadza w przepisie, bo skladniki ciasta odstawiamy na pol godziny i dalej nalezy ciasto dopierow po uplywie 3 godzin dokladnie wymieszac.

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-10-24 10:12 drożdżówka sypana
ciasto odstawiamy na 3 godziny i po upływie 3 godzin mieszamy.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-25 22:16 Mleko
Witam?artJakie ma być mleko? ciepłe- lekko podgrzane? czy może wystarczy, żeby ogrzało się wcześniej w temperaturze pokojowej? czy zimne z lodówki?



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-25 22:34 drożdżówka
zawsze daje takie jakie mam aktualnie pod ręką i zawsze wychodzi (ale uważam, że chyba najlepsze jest z temp pokojowej, czyli jak mam ją robić to mleko wystawiam wcześniej)



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-04 15:43 Tytul
Witam Panią!Jestem 63-letnim mężczyzną bardzo lubię coś nowego upiec,więc cieszę się z tego przepisu,życzę dalszych wspaniałych przepisów.Pozdrawiam Jurek.



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-19 16:11 Tytul
Witam. Czy np. śliwki muszą być rozmrożone? Czy piekarnik ma być wcześniej nagrzan i czy ciasto po wyrobieniu nie musi trochę podrosnąć przed włożeniem do piekarnika(jak wszystkie ciasta drożdżowe)? Pozdrawiam. Alicja

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-03-19 16:29 drożdżówka
owoce nie muszą być rozmrożone, piekarnik nie musi być nagrzany i ciasto nie musi postać by podrosło u?miech i tak wyjdzie idealne u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-19 19:19 Tytul
ciasto to jest super z serem albo z jabłkami lub jagodami



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-26 23:09 Tytul
Ciasto bardzo fajne i praktycznie bez roboty.W glowie sie nie miesci , ze mozna bez wysilku zrobic drozdzowe ciasto.Wyszlo super.Kto wymyslil taki przepis?Dzieki



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-27 10:59 Tytul
Na samym początku - wstępie opisu masz źródło Drożdżówki Sypanej u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-18 11:24 Tytul
czy można uzyc drożdży instant zamiast świeżych? i masła zamiast oleju?



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-18 12:51 drożdżówka
radziłabym raczej trzymać się ściśle przepisu bo nawet jeśli można dodać masło zamiast oleju to jak przeliczyć proporcje?



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-22 21:44 Jak przeliczyć olej na mas
Najprościej jak można, czyli przeliczyć 1-1. A najlepiej experymentować, samemu u?miech


kulinarne przepisy Dodaj komentarz