Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Drożdżówka sypana

Czas 175 minut Porcji 12 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

10 dag drożdży
4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
1 cukier waniliowy
1 szklanka oleju ( z pestek winogron)
3/4 szklanki mleka
szczypta soli

kruszonka :
szklanka mąki
pół kostki masła
pół szklanki cukru

owoce:
śliwki (mogą być inne)

Drożdżówka sypana - sposób wykonania:

Pyszne ciasto drożdżowe z programu Ewa gotuje. Mąkę przesiewamy a jajka roztrzepujemy widelcem. Drożdże wkruszamy do miski a na nie sypiemy kolejno : cukier, cukier waniliowy, jaja, olej, mleko, mąkę, sól. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godziny.
Kruszonka: masło (zimne) siekamy z mąką i cukrem. Zawijamy w folie i wstawiamy do lodówki.
Ciasto po upływie 3 godzin dokładnie mieszamy, następnie przekładamy na blachę prostokątną (24x35 około)nasmarowaną masłem, na nie kładziemy owoce, posypujemy kruszonką. Pieczemy godzinę w 200 stopniach C.


Prześlij przepis

mewa80 | 22-10-11 | Czytano: 47689 razy | komentarzy [13]
Drożdżówka sypana komentarz



Opinie i komentarze na temat Drożdżówka sypana kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

13 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Drożdżówka sypana prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Tytul
2011-10-24 10:01

Cos mi sie nie zgadza w przepisie, bo skladniki ciasta odstawiamy na pol godziny i dalej nalezy ciasto dopierow po uplywie 3 godzin dokladnie wymieszac.

Autor
drożdżówka sypana
2011-10-24 10:12

ciasto odstawiamy na 3 godziny i po upływie 3 godzin mieszamy.

Autor
Mleko
2012-02-25 22:16

Witam;)Jakie ma być mleko? ciepłe- lekko podgrzane? czy może wystarczy, żeby ogrzało się wcześniej w temperaturze pokojowej? czy zimne z lodówki?

Autor
drożdżówka
2012-02-25 22:34

zawsze daje takie jakie mam aktualnie pod ręką i zawsze wychodzi (ale uważam, że chyba najlepsze jest z temp pokojowej, czyli jak mam ją robić to mleko wystawiam wcześniej)

Autor
Tytul
2012-03-04 15:43

Witam Panią!Jestem 63-letnim mężczyzną bardzo lubię coś nowego upiec,więc cieszę się z tego przepisu,życzę dalszych wspaniałych przepisów.Pozdrawiam Jurek.

Autor
Tytul
2012-03-19 16:11

Witam. Czy np. śliwki muszą być rozmrożone? Czy piekarnik ma być wcześniej nagrzan i czy ciasto po wyrobieniu nie musi trochę podrosnąć przed włożeniem do piekarnika(jak wszystkie ciasta drożdżowe)? Pozdrawiam. Alicja

Autor
drożdżówka
2012-03-19 16:29

owoce nie muszą być rozmrożone, piekarnik nie musi być nagrzany i ciasto nie musi postać by podrosło :) i tak wyjdzie idealne :)

Autor
Tytul
2012-03-19 19:19

ciasto to jest super z serem albo z jabłkami lub jagodami

Autor
Tytul
2012-03-26 23:09

Ciasto bardzo fajne i praktycznie bez roboty.W glowie sie nie miesci , ze mozna bez wysilku zrobic drozdzowe ciasto.Wyszlo super.Kto wymyslil taki przepis?Dzieki

Autor
Tytul
2012-03-27 10:59

Na samym początku - wstępie opisu masz źródło Drożdżówki Sypanej :-)

Autor
Tytul
2012-04-18 11:24

czy można uzyc drożdży instant zamiast świeżych? i masła zamiast oleju?

Autor
drożdżówka
2012-04-18 12:51

radziłabym raczej trzymać się ściśle przepisu bo nawet jeśli można dodać masło zamiast oleju to jak przeliczyć proporcje?

Autor
Jak przeliczyć olej na mas
2012-04-22 21:44

Najprościej jak można, czyli przeliczyć 1-1. A najlepiej experymentować, samemu :)

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje