Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Kompot z truskawek na zimę tytul
1...
| 2014-07-22 20:39 |

Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |

Proste,smaczne gofry Gofry mmm
Bardzo dobre dziękuje za przepis :D...
| 2014-06-06 14:47 |

Ciasto marchewkowe #aga#
Spróbowałam i nie żałuję. Zrobiłam w wersji bez rodzynek,dodałam tylko wiórki kokosowe. Pięknie wyrosło i smakuje jak ta...
| 2014-05-27 21:21 |

Murzynek Tytul
To bardzo dobry przepis i zawsze sie udaje .Szukałam tego przepisu długo ,bo to jest ten przepis kiedy pierwszy raz piek...
| 2014-05-22 9:07 |

Murzynek Tytul
To jest super przepis ,ciasto jest pyszne .bardzo szybko sie robi tego murzynka .Polecam ....
| 2014-05-22 9:03 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Faworki - chrusty - składniki:

50 dkg mąki
6-7 żółtek
sól
8 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
2,5 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki spirytusu
smalec lub olej do smażenia
cukier puder do posypania

Faworki - chrusty - sposób wykonania:

Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać razem, następnie bardzo dobrze wyrobić ciasto na jednolitą masę.
Wałkujemy dość cienko starając sie za mocno nie podsypywać mąka, rozwałkowane dzielimy na paski długości około 8 cm i szerokości 3 cm. Na środku rozcinamy pasek tak by jego koniec przepleść przez środek. Smażyć w głębokim tłuszczu, po zarumienieniu osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [2]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2009-11-22 19:20 Tytul
Ile tej mąki?



Przepisów
Od
Dodano 2010-05-10 18:16 Ile to 50 dkg
50 dkg czyli 0.5 kg mąki. Matematyka ze szkoły podstawowej się kłania u?miech


kulinarne przepisy Dodaj komentarz