Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Ciasto cytrynowe Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!...
| 2014-04-16 20:47 |

Przepis na naleśniki z dżemem Tytul
okropnie to wyglanda ale pszynosici...
| 2014-04-16 18:35 |

Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |

Ciasto cytrynowe Tytul
Witam.Duże budynie tzn.jakie.? czy na 3/4 litra mleka....
| 2014-04-14 22:19 |

Prosty przepis na gofry Tytul
ja ma 10 lat robie gofry pierwszy raz sama i szukam przepisu na najpyszniejsze gofry ...
| 2014-04-14 9:38 |

Chorwackie ciasto z bakaliami ciasto
trzeba - przecież jest w składnikach 5 łyżek kakao :)...
| 2014-04-10 8:15 |

Prosty przepis na gofry Tytul
jak ktoś chce light to można nie dodawać ale z reguły dajemy, żeby ciasto było bardziej elastyczne i mniej przywierało...
| 2014-04-09 12:46 |

Prosty przepis na gofry Tytul
po co olej!!!!Przeciez bez oleju beda bardziej light?...
| 2014-04-05 22:17 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Faworki - chrusty - składniki:

50 dkg mąki
6-7 żółtek
sól
8 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
2,5 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki spirytusu
smalec lub olej do smażenia
cukier puder do posypania

Faworki - chrusty - sposób wykonania:

Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać razem, następnie bardzo dobrze wyrobić ciasto na jednolitą masę.
Wałkujemy dość cienko starając sie za mocno nie podsypywać mąka, rozwałkowane dzielimy na paski długości około 8 cm i szerokości 3 cm. Na środku rozcinamy pasek tak by jego koniec przepleść przez środek. Smażyć w głębokim tłuszczu, po zarumienieniu osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [2]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2009-11-22 19:20 Tytul
Ile tej mąki?



Przepisów
Od
Dodano 2010-05-10 18:16 Ile to 50 dkg
50 dkg czyli 0.5 kg mąki. Matematyka ze szkoły podstawowej się kłania u?miech


kulinarne przepisy Dodaj komentarz