Strona główna >> Desery >> Ciasta

Faworki - chrusty

Składniki:

50 dkg mąki
6-7 żółtek
sól
8 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
2,5 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki spirytusu
smalec lub olej do smażenia
cukier puder do posypania

Faworki - chrusty - sposób wykonania:

Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać razem, następnie bardzo dobrze wyrobić ciasto na jednolitą masę.
Wałkujemy dość cienko starając sie za mocno nie podsypywać mąka, rozwałkowane dzielimy na paski długości około 8 cm i szerokości 3 cm. Na środku rozcinamy pasek tak by jego koniec przepleść przez środek. Smażyć w głębokim tłuszczu, po zarumienieniu osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 30-05-10| komentarz [2]



2 komentarzy


Tytul
2009-11-22 19:20

Ile tej mąki?


Ile to 50 dkg
2010-05-10 18:16

50 dkg czyli 0.5 kg mąki. Matematyka ze szkoły podstawowej się kłania :-)

Dodaj komentarz