Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Dania główne >> Zupy

Flaczki z kalmarów

Czas 85 minut Porcji 4 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Flaczki z kalmarów - składniki:

1 kg kalmarów
marchewka, pietruszka, kawałek selera
1 cebula
mała garść suszonych grzybów
szklanka śmietany
łyżka mąki
łyżka masła
gałka muszkatołowa
papryka mielona
kostka bulionowa

Flaczki z kalmarów - sposób wykonania:

Flaczki z kalmarówGrzyby moczymy w letniej wodzie przez 2 godziny. Następnie gotujemy je w tej samej wodzie aż będą miękkie.
Kalmary gotujemy w osolonej wodzie przez 30 minut bez przykrycia.
Cebulę kroimy w piórka szklimy na maśle, następnie dodajemy pokrojoną włoszczyznę ( marchewkę, pietruszkę i selera pokrojone w kostkę), całość dusimy parę minut po czym dodajemy grzyby wraz z wodą w której się gotowały (grzyby kroimy w paski). Wszystko dusimy aż do miękkości warzyw.
W litrze wody rozpuszczamy kostkę bulionową, następnie dodajemy kalmary i podduszone warzywa, przyprawiamy do smaku. Całość gotujemy 10 minut, na koniec zupę zaciągamy śmietaną i mąką. Ta zupka jest bardzo pożywna!

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 04-10-10 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz