Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Korniszony Tytul
taki przepis dostałam od teściowej dodaję jeszcze tylko do każdego słoika po plastrze korzenia pietruszki i troszeczkę p...
| 2014-07-26 20:53 |

Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |

Proste,smaczne gofry Gofry mmm
Bardzo dobre dziękuje za przepis :D...
| 2014-06-06 14:47 |

Ciasto marchewkowe #aga#
Spróbowałam i nie żałuję. Zrobiłam w wersji bez rodzynek,dodałam tylko wiórki kokosowe. Pięknie wyrosło i smakuje jak ta...
| 2014-05-27 21:21 |

Murzynek Tytul
To bardzo dobry przepis i zawsze sie udaje .Szukałam tego przepisu długo ,bo to jest ten przepis kiedy pierwszy raz piek...
| 2014-05-22 9:07 |

Murzynek Tytul
To jest super przepis ,ciasto jest pyszne .bardzo szybko sie robi tego murzynka .Polecam ....
| 2014-05-22 9:03 |






Strona główna >> Dania główne >> Zupy

Czas 85 minut Porcji 4 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Flaczki z kalmarów - składniki:

1 kg kalmarów
marchewka, pietruszka, kawałek selera
1 cebula
mała garść suszonych grzybów
szklanka śmietany
łyżka mąki
łyżka masła
gałka muszkatołowa
papryka mielona
kostka bulionowa

Flaczki z kalmarów - sposób wykonania:

Grzyby moczymy w letniej wodzie przez 2 godziny. Następnie gotujemy je w tej samej wodzie aż będą miękkie.
Kalmary gotujemy w osolonej wodzie przez 30 minut bez przykrycia.
Cebulę kroimy w piórka szklimy na maśle, następnie dodajemy pokrojoną włoszczyznę ( marchewkę, pietruszkę i selera pokrojone w kostkę), całość dusimy parę minut po czym dodajemy grzyby wraz z wodą w której się gotowały (grzyby kroimy w paski). Wszystko dusimy aż do miękkości warzyw.
W litrze wody rozpuszczamy kostkę bulionową, następnie dodajemy kalmary i podduszone warzywa, przyprawiamy do smaku. Całość gotujemy 10 minut, na koniec zupę zaciągamy śmietaną i mąką. Ta zupka jest bardzo pożywna!
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz