Strona główna >>
Dania główne >>
Zupy Flaczki z kalmarów
Czas 85 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 25 zł
Składniki:
1 kg kalmarów
marchewka, pietruszka, kawałek selera
1 cebula
mała garść suszonych grzybów
szklanka śmietany
łyżka mąki
łyżka masła
gałka muszkatołowa
papryka mielona
kostka bulionowa
Flaczki z kalmarów - sposób wykonania:
Grzyby moczymy w letniej wodzie przez 2 godziny. Następnie gotujemy je w tej samej wodzie aż będą miękkie.
Kalmary gotujemy w osolonej wodzie przez 30 minut bez przykrycia.
Cebulę kroimy w piórka szklimy na maśle, następnie dodajemy pokrojoną włoszczyznę ( marchewkę, pietruszkę i selera pokrojone w kostkę), całość dusimy parę minut po czym dodajemy grzyby wraz z wodą w której się gotowały (grzyby kroimy w paski). Wszystko dusimy aż do miękkości warzyw.
W litrze wody rozpuszczamy kostkę bulionową, następnie dodajemy kalmary i podduszone warzywa, przyprawiamy do smaku. Całość gotujemy 10 minut, na koniec zupę zaciągamy śmietaną i mąką. Ta zupka jest bardzo pożywna!
Prześlij przepis mewa80 | 04-10-10 | Czytano: 17270 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Flaczki z kalmarów prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują