Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania główne >> Przekąski

Kalafior w cieście pomidorowym

Czas 25 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

1 kalafior
3 jajka
150 ml mleka
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
kilka łyżek mąki pszennej
łyżka suszonych pomidorów
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu ziołowego

Do gotowania:
2 litry wody
łyżka cukru
łyżka soli

Do smażenia : 1 litr oleju rzepakowego

Kalafior w cieście pomidorowym - sposób wykonania:

Kalafior smażony w cieście pomidorowym to świetna przystawka na imprezę lub lekką kolację. Szybko się przyrządza i rewelacyjnie smakuje.
Kalafior myjemy i dzielimy na małe jedno-kęsowe różyczki. W garnku gotujemy wodę, solimy ją i oprószamy cukrem.

Wrzucamy różyczki kalafiora i obgotowujemy przez 2-3 minuty. Różyczki odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem, koncentratem i przyprawami. Dosypujemy stopniowo kilka łyżek mąki i mieszamy, aż ciasto będzie konsystencji gęstej śmietany.

W garnku rozgrzewamy olej. Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście i po ocieknięciu wrzucamy na gorący olej. Kawałki kalafiora muszą pływać swobodnie, więc nie wrzucajmy ich za dużo od razu. Smażymy kilka minut aż ciasto się zarumieni. Usmażone kładziemy na ręcznik papierowy w celu pozbycia się tłuszczu.
Kalafior smażony w cieście pomidorowym podajemy na gorąco z ulubionym dipem np sosem czosnkowym.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 29-12-16| Czytano: 618 razy |komentarz [0]
Kalafior w cieście pomidorowym komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz