Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Przepis na puszysty biszkopt Tytul
Co do majonezu, to jak używasz majonezu koncerntów to rzeczywiście chemia. Natomiast jak używa się majonezy kętrzyńskieg...
| 2014-10-24 8:16 |

Przepis na puszysty biszkopt To jest biszkopt mojej may
Troszke Robbie inaczej,nie daje proszku ani cukru waniliowego,jest puchatek wilgotny jak naciskam tylko syczy ,Bo tak po...
| 2014-10-24 4:11 |

Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |

Ciasto zebra Tytul
Tak ciasto pieczemy z termoobiegiem bez włączania górnej i dolnej grzałki....
| 2014-10-03 13:38 |

Ciasto zebra Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź....
| 2014-10-01 13:53 |






Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Wieprzowina

Czas 50 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Karkówka pieczona - składniki:

1,5 - 2 kg porcji karkówki bez kości
1/2 szklanki oliwy
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżeczki słodkiej czerwonej mielonej
papryki.
1 łyżeczka przyprawy do pieczenia
pieprz i sól do smaku.

Karkówka pieczona - sposób wykonania:

Wymieszać w oliwie paprykę,przyprawę i pieprz. Przygotowaną zalewę dokładnie wysmarować mięso. Zawinąć w folię aluminiową. Włożyć do lodówki na jedną dobę.
Do żaroodpornego naczynia z pokrywą wkładamy pieczeń. Podlewamy szklanką wody, dodajemy cebulę i czosnek. Posypujemy mięso po wierzchu przyprawą i papryką, smarujemy
oliwą. Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 220 st piekarnika. Pieczemy około 90 minut. Po 45 minutach przewracamy i polewamy sosem.
Można podawać na zimno jako pieczeń lub na ciepło z sosem pozostałym z pieczenia.

Bardzo często robię karkówkę w ten sposób:
ważne żeby kupić karkówkę niezbyt mocno przerośniętą tłuszczem, najlepiej piec mniejsze kawałki -szybciej przejdą przyprawami, szybciej upieczemy (najlepsze są kawałki około 1-1,5 kg). W filiżance mieszam : sos sojowy (dużo około 1/4 jej objętości), do sosu dodaję przyprawy : wszystko co pod ręką a więc: pieprz, sól (nie bez przesady0, przyprawa do mięsa duszonego, przyprawa do karkówki, zioła prowansalskie, troszkę Vegety (uważajmy aby jednak nie przesolić), troszkę chilli - wszystko tak aby marynata była gęsta, można też wycisnąć czosnek.
Gęstą marynatą nacieramy mięsko, odstawiamy na minimum 24 godziny do lodówki pod przykryciem (najlepiej 48). Pieczemy - w 220 przez 20 minut a potem przykrywamy (np.folią aluminiową)i pieczemy w 180 stopniach (najlepiej w termoobiegu) w myśl zasady - 1 kg mięsa piecze się godzinę, jednak najlepiej sprawdzić wbijając ostre narzędzie np.nóż. Jeśli wchodzi bez problemu (gładko się przebija) mięsko jest gotowe u?miech.
  • Currently 4.67/5

4.7/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz