Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Gołąbki tradycyjne prawdziwe gołąbki
PRAWDZIWE GOŁĄBKI SĄ Z KASZĄ GRYCZANĄ A NIE jakimś tam ryżem...
| 2014-04-18 9:02 |

Ciasto cytrynowe Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!...
| 2014-04-16 20:47 |

Przepis na naleśniki z dżemem Tytul
okropnie to wyglanda ale pszynosici...
| 2014-04-16 18:35 |

Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |

Ciasto cytrynowe Tytul
Witam.Duże budynie tzn.jakie.? czy na 3/4 litra mleka....
| 2014-04-14 22:19 |

Prosty przepis na gofry Tytul
ja ma 10 lat robie gofry pierwszy raz sama i szukam przepisu na najpyszniejsze gofry ...
| 2014-04-14 9:38 |

Chorwackie ciasto z bakaliami ciasto
trzeba - przecież jest w składnikach 5 łyżek kakao :)...
| 2014-04-10 8:15 |

Prosty przepis na gofry Tytul
jak ktoś chce light to można nie dodawać ale z reguły dajemy, żeby ciasto było bardziej elastyczne i mniej przywierało...
| 2014-04-09 12:46 |






Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Wieprzowina

Czas 50 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Karkówka pieczona - składniki:

1,5 - 2 kg porcji karkówki bez kości
1/2 szklanki oliwy
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżeczki słodkiej czerwonej mielonej
papryki.
1 łyżeczka przyprawy do pieczenia
pieprz i sól do smaku.

Karkówka pieczona - sposób wykonania:

Wymieszać w oliwie paprykę,przyprawę i pieprz. Przygotowaną zalewę dokładnie wysmarować mięso. Zawinąć w folię aluminiową. Włożyć do lodówki na jedną dobę.
Do żaroodpornego naczynia z pokrywą wkładamy pieczeń. Podlewamy szklanką wody, dodajemy cebulę i czosnek. Posypujemy mięso po wierzchu przyprawą i papryką, smarujemy
oliwą. Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 220 st piekarnika. Pieczemy około 90 minut. Po 45 minutach przewracamy i polewamy sosem.
Można podawać na zimno jako pieczeń lub na ciepło z sosem pozostałym z pieczenia.

Bardzo często robię karkówkę w ten sposób:
ważne żeby kupić karkówkę niezbyt mocno przerośniętą tłuszczem, najlepiej piec mniejsze kawałki -szybciej przejdą przyprawami, szybciej upieczemy (najlepsze są kawałki około 1-1,5 kg). W filiżance mieszam : sos sojowy (dużo około 1/4 jej objętości), do sosu dodaję przyprawy : wszystko co pod ręką a więc: pieprz, sól (nie bez przesady0, przyprawa do mięsa duszonego, przyprawa do karkówki, zioła prowansalskie, troszkę Vegety (uważajmy aby jednak nie przesolić), troszkę chilli - wszystko tak aby marynata była gęsta, można też wycisnąć czosnek.
Gęstą marynatą nacieramy mięsko, odstawiamy na minimum 24 godziny do lodówki pod przykryciem (najlepiej 48). Pieczemy - w 220 przez 20 minut a potem przykrywamy (np.folią aluminiową)i pieczemy w 180 stopniach (najlepiej w termoobiegu) w myśl zasady - 1 kg mięsa piecze się godzinę, jednak najlepiej sprawdzić wbijając ostre narzędzie np.nóż. Jeśli wchodzi bez problemu (gładko się przebija) mięsko jest gotowe u?miech.
  • Currently 4.67/5

4.7/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz