Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Placki z gotowanych ziemniaków Tytul
Ja zawsze dodaje do klusek slaskich,jajko i mleko .Po zagotowaniu i wyplynieciu klusek na wierzch ,przykrywam szczelnie ...
| 2014-04-19 14:59 |

Ciasto Snickers Tytul
Ciasto zaje.....e pyszne, gdy je upiekłem poraz pierwszy,to cała moja rodzinka była pełna podziwu, że ja niby mam takie ...
| 2014-04-19 14:55 |

Gołąbki tradycyjne prawdziwe gołąbki
PRAWDZIWE GOŁĄBKI SĄ Z KASZĄ GRYCZANĄ A NIE jakimś tam ryżem...
| 2014-04-18 9:02 |

Ciasto cytrynowe Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!...
| 2014-04-16 20:47 |

Przepis na naleśniki z dżemem Tytul
okropnie to wyglanda ale pszynosici...
| 2014-04-16 18:35 |

Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |

Ciasto cytrynowe Tytul
Witam.Duże budynie tzn.jakie.? czy na 3/4 litra mleka....
| 2014-04-14 22:19 |

Prosty przepis na gofry Tytul
ja ma 10 lat robie gofry pierwszy raz sama i szukam przepisu na najpyszniejsze gofry ...
| 2014-04-14 9:38 |






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Czas 45 minut Porcji 6 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Karp wigilijny smażony - składniki:

1 kg karpia (sprawionego)
1 cytryna
2 ząbki czosnku
pieprz, vegeta
jajka
bułka tarta
masło
oliwa z oliwek

Karp wigilijny smażony - sposób wykonania:

Tradycyjna polska potrawa, która gości w wielu domach. Karp jest bardzo smaczną rybą, pod warunkiem, że dobrze zostanie przyrządzony. Karpia myjemy, osuszamy i dzielimy na dzwonka .
Karpia przyprawiamy - nacieramy solą i odstawiamy na 2 godziny po czym sól spłukujemy.
Cytrynę sparzamy, kroimy w plastry, plastrami obkładamy karpia, tak obłożonego odstawiamy na noc do lodówki (wg porad pani Ewy Wachowicz dzwonki karpia należy dzień wcześniej przełożyć surową cebulą).
Następnie cytrynę zdejmujemy a karpia nacieramy wyciśniętym czosnkiem oraz pieprzem i Vegetą.
Każdy dzwonek obtaczamy w mące a następnie w jajku i bułce tartej. Smażymy na wolnym ogniu na maśle połączonym z oliwą. Karpia rumienimy z każdej strony.
Smacznego u?miech
  • Currently 3.67/5

3.7/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [2]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników

asieńka - moderator
asieńka
Przepisów 92
Od 2010-05-07 12:58
Dodano 2010-12-20 9:40 karp wigilijny
karp jest pyszny, na noc obłożyłam go i cebulą i cytryną, panierka - chrupiąca, konieczne trzeba dodać masełka do smażenia. Polecam też obsypać karpia uprażonymi na maśle płatkami migdałowymi.



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-23 16:35 Tytul
bardzo dobre polecam sdfhdisudhduisadhsuia hffudedgfusfks hrugti gduer g weer ghwg grerg gdwyg


kulinarne przepisy Dodaj komentarz