Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszn...
| 2015-02-26 13:17 |

ikonka Komentarz Tytul
To jest spora porcja masy na naleśniki. Masz aż pół kilo mąki, 750 ml mleka tak więc i oleju jest około 150 -180 ml czyl...
| 2015-02-25 12:06 |

ikonka Komentarz Tytul
Od mleka,mąki,jajek nikt nie wymiotuje.ale 3/4szklanki oleju może każdego konkretnie przeczyscic...
| 2015-02-25 9:15 |

ikonka Komentarz Napoleonka
rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!...
| 2015-02-21 15:35 |

ikonka Komentarz Tytul
Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu......
| 2015-02-12 19:25 |

ikonka Komentarz szybko się robi
Super szybkie w zrobieniu pączusie. polecam dla ceniacych swój czas. Smaczne jak typowe pączki....
| 2015-02-12 14:51 |

ikonka Komentarz Tytul
Wiola ja wlasnie chce sprobowac jutro 1-wszy raz jeszcze nigdy nic nie robiłam z drozdzami .bardz lubie przepisy P.EWY...
| 2015-02-11 14:55 |

ikonka Komentarz świetne pączki domowe
Pączki naprawdę rewelacyjne i nawet biały pasek mi w nich wyszedł. Nadziewałam dopiero po upieczeniu, wcześniej miałam p...
| 2015-02-11 10:47 |
 






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Karp wigilijny smażony

Czas 45 minut Porcji 6 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Karp wigilijny smażony - składniki:

1 kg karpia (sprawionego)
1 cytryna
2 ząbki czosnku
pieprz, vegeta
jajka
bułka tarta
masło
oliwa z oliwek

Karp wigilijny smażony - sposób wykonania:

Karp wigilijny smażonyTradycyjna polska potrawa, która gości w wielu domach. Karp jest bardzo smaczną rybą, pod warunkiem, że dobrze zostanie przyrządzony. Karpia myjemy, osuszamy i dzielimy na dzwonka .
Karpia przyprawiamy - nacieramy solą i odstawiamy na 2 godziny po czym sól spłukujemy.
Cytrynę sparzamy, kroimy w plastry, plastrami obkładamy karpia, tak obłożonego odstawiamy na noc do lodówki (wg porad pani Ewy Wachowicz dzwonki karpia należy dzień wcześniej przełożyć surową cebulą).
Następnie cytrynę zdejmujemy a karpia nacieramy wyciśniętym czosnkiem oraz pieprzem i Vegetą.
Każdy dzwonek obtaczamy w mące a następnie w jajku i bułce tartej. Smażymy na wolnym ogniu na maśle połączonym z oliwą. Karpia rumienimy z każdej strony.
Smacznego u?miech

  • Currently 3.67/5

3.7/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

asieńka | 18-12-10 | komentarz [3]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników

asieńka - moderator
asieńka
Przepisów 92
Od 2010-05-07 12:58
Dodano 2010-12-20 9:40 karp wigilijny
karp jest pyszny, na noc obłożyłam go i cebulą i cytryną, panierka - chrupiąca, konieczne trzeba dodać masełka do smażenia. Polecam też obsypać karpia uprażonymi na maśle płatkami migdałowymi.



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-23 16:35 Tytul
bardzo dobre polecam sdfhdisudhduisadhsuia hffudedgfusfks hrugti gduer g weer ghwg grerg gdwyg



Przepisów
Od
Dodano 2014-12-11 15:08 magia
ja dzisiaj przepisałam jak przyrzadzić karpia i takiego zrobie na swięta. Myśle,że wyjdzie smaczny


komentarze Dodaj komentarz