Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Ciasto jabłkowo budyniowe :)
Cieszę się że smakowało. Też tak uważam, że ciasto jak w lodówce poleży nabiera intensywniejszego smaku....
| 2014-10-29 9:52 |

Ciasto jabłkowo budyniowe ciasto jabłkowo-budyniowe
Piekłam ciasto z ww. przpisu. Wszystkie proporcje są ok. Ciasto przpyszne. Zostawiłam kawałek w lodówce, żeby sprawdzić ...
| 2014-10-28 20:13 |

Przepis na puszysty biszkopt Tytul
Co do majonezu, to jak używasz majonezu koncerntów to rzeczywiście chemia. Natomiast jak używa się majonezy kętrzyńskieg...
| 2014-10-24 8:16 |

Przepis na puszysty biszkopt To jest biszkopt mojej may
Troszke Robbie inaczej,nie daje proszku ani cukru waniliowego,jest puchatek wilgotny jak naciskam tylko syczy ,Bo tak po...
| 2014-10-24 4:11 |

Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Czas 45 minut Porcji 6 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Karp wigilijny smażony - składniki:

1 kg karpia (sprawionego)
1 cytryna
2 ząbki czosnku
pieprz, vegeta
jajka
bułka tarta
masło
oliwa z oliwek

Karp wigilijny smażony - sposób wykonania:

Tradycyjna polska potrawa, która gości w wielu domach. Karp jest bardzo smaczną rybą, pod warunkiem, że dobrze zostanie przyrządzony. Karpia myjemy, osuszamy i dzielimy na dzwonka .
Karpia przyprawiamy - nacieramy solą i odstawiamy na 2 godziny po czym sól spłukujemy.
Cytrynę sparzamy, kroimy w plastry, plastrami obkładamy karpia, tak obłożonego odstawiamy na noc do lodówki (wg porad pani Ewy Wachowicz dzwonki karpia należy dzień wcześniej przełożyć surową cebulą).
Następnie cytrynę zdejmujemy a karpia nacieramy wyciśniętym czosnkiem oraz pieprzem i Vegetą.
Każdy dzwonek obtaczamy w mące a następnie w jajku i bułce tartej. Smażymy na wolnym ogniu na maśle połączonym z oliwą. Karpia rumienimy z każdej strony.
Smacznego u?miech
  • Currently 3.67/5

3.7/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [2]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników

asieńka - moderator
asieńka
Przepisów 92
Od 2010-05-07 12:58
Dodano 2010-12-20 9:40 karp wigilijny
karp jest pyszny, na noc obłożyłam go i cebulą i cytryną, panierka - chrupiąca, konieczne trzeba dodać masełka do smażenia. Polecam też obsypać karpia uprażonymi na maśle płatkami migdałowymi.



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-23 16:35 Tytul
bardzo dobre polecam sdfhdisudhduisadhsuia hffudedgfusfks hrugti gduer g weer ghwg grerg gdwyg


kulinarne przepisy Dodaj komentarz