Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Karp wigilijny smażony

Czas 45 minut Porcji 6 Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

1 kg karpia (sprawionego)
1 cytryna
2 ząbki czosnku
pieprz, vegeta
jajka
bułka tarta
masło
oliwa z oliwek

Karp wigilijny smażony - sposób wykonania:

Tradycyjna polska potrawa, która gości w wielu domach. Karp jest bardzo smaczną rybą, pod warunkiem, że dobrze zostanie przyrządzony. Karpia myjemy, osuszamy i dzielimy na dzwonka .
Karpia przyprawiamy - nacieramy solą i odstawiamy na 2 godziny po czym sól spłukujemy.
Cytrynę sparzamy, kroimy w plastry, plastrami obkładamy karpia, tak obłożonego odstawiamy na noc do lodówki (wg porad pani Ewy Wachowicz dzwonki karpia należy dzień wcześniej przełożyć surową cebulą).
Następnie cytrynę zdejmujemy a karpia nacieramy wyciśniętym czosnkiem oraz pieprzem i Vegetą.
Każdy dzwonek obtaczamy w mące a następnie w jajku i bułce tartej. Smażymy na wolnym ogniu na maśle połączonym z oliwą. Karpia rumienimy z każdej strony.
Smacznego :)
  • Currently 3.67/5

3.7/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 18-12-10| komentarz [3]



3 komentarzy


karp wigilijny
2010-12-20 9:40

karp jest pyszny, na noc obłożyłam go i cebulą i cytryną, panierka - chrupiąca, konieczne trzeba dodać masełka do smażenia. Polecam też obsypać karpia uprażonymi na maśle płatkami migdałowymi.


Tytul
2013-12-23 16:35

bardzo dobre polecam sdfhdisudhduisadhsuia hffudedgfusfks hrugti gduer g weer ghwg grerg gdwyg


magia
2014-12-11 15:08

ja dzisiaj przepisałam jak przyrzadzić karpia i takiego zrobie na swięta. Myśle,że wyjdzie smaczny

Dodaj komentarz