Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Karpatka

Czas 65 minut Porcji 6 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Karpatka - składniki:

Ciasto:
5 jajek
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
pół kostki masła
szczypta soli
Krem:
1 budyń śmietankowy
1 szklanka mleka
3 łyżki cukru
1 żółtko
pół kostki masła

Karpatka - sposób wykonania:

KarpatkaPrzepis na karpatkę jest dość prosty, możemy zatem zrobić to ciasto sami.
Szklankę wody gotujemy z masłem i szczyptą soli, do wrzątku wsypujemy mąkę i bez zdejmowania z ognia (malutki płomień) mieszamy aż ciasto stanie się przezroczyste i jednolite. Garnek zdejmujemy z ognia, studzimy następnie ubijając dodajemy po jednym jajku. Ciasto rozsmarowujemy na dwóch prostokątnych blachach i pieczemy po 15-20 minut każde w 220 stopniach C.

Krem : ze szklanki mleka gotujemy budyń (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Masło ucieramy z cukrem i żółtkiem , dodajemy (wciąż ucierając) po łyżce budyniu. Gotowym kremem przekładamy ciasto. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem!

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

~Gosc | 01-09-10 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz