Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Przepis na puszysty biszkopt Tytul
Co do majonezu, to jak używasz majonezu koncerntów to rzeczywiście chemia. Natomiast jak używa się majonezy kętrzyńskieg...
| 2014-10-24 8:16 |

Przepis na puszysty biszkopt To jest biszkopt mojej may
Troszke Robbie inaczej,nie daje proszku ani cukru waniliowego,jest puchatek wilgotny jak naciskam tylko syczy ,Bo tak po...
| 2014-10-24 4:11 |

Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |

Ciasto zebra Tytul
Tak ciasto pieczemy z termoobiegiem bez włączania górnej i dolnej grzałki....
| 2014-10-03 13:38 |

Ciasto zebra Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź....
| 2014-10-01 13:53 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 65 minut Porcji 6 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Karpatka - składniki:

Ciasto:
5 jajek
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
pół kostki masła
szczypta soli
Krem:
1 budyń śmietankowy
1 szklanka mleka
3 łyżki cukru
1 żółtko
pół kostki masła

Karpatka - sposób wykonania:

Przepis na karpatkę jest dość prosty, możemy zatem zrobić to ciasto sami.
Szklankę wody gotujemy z masłem i szczyptą soli, do wrzątku wsypujemy mąkę i bez zdejmowania z ognia (malutki płomień) mieszamy aż ciasto stanie się przezroczyste i jednolite. Garnek zdejmujemy z ognia, studzimy następnie ubijając dodajemy po jednym jajku. Ciasto rozsmarowujemy na dwóch prostokątnych blachach i pieczemy po 15-20 minut każde w 220 stopniach C.

Krem : ze szklanki mleka gotujemy budyń (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Masło ucieramy z cukrem i żółtkiem , dodajemy (wciąż ucierając) po łyżce budyniu. Gotowym kremem przekładamy ciasto. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem!
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz