Strona główna >> Desery >> Ciasta

Karpatka

Czas 65 minut Porcji 6 Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

Ciasto:
5 jajek
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
pół kostki masła
szczypta soli
Krem:
1 budyń śmietankowy
1 szklanka mleka
3 łyżki cukru
1 żółtko
pół kostki masła

Karpatka - sposób wykonania:

Przepis na karpatkę jest dość prosty, możemy zatem zrobić to ciasto sami.
Szklankę wody gotujemy z masłem i szczyptą soli, do wrzątku wsypujemy mąkę i bez zdejmowania z ognia (malutki płomień) mieszamy aż ciasto stanie się przezroczyste i jednolite. Garnek zdejmujemy z ognia, studzimy następnie ubijając dodajemy po jednym jajku. Ciasto rozsmarowujemy na dwóch prostokątnych blachach i pieczemy po 15-20 minut każde w 220 stopniach C.

Krem : ze szklanki mleka gotujemy budyń (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Masło ucieramy z cukrem i żółtkiem , dodajemy (wciąż ucierając) po łyżce budyniu. Gotowym kremem przekładamy ciasto. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem!
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 01-09-10| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz