Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Tort bezowy tort bezowy
Idealnie! Właśnie szukam pomysłu na tort urodzinowy dla męża:) A co więcej niedawno udało mi się zrobić piękne bezy.
| 2014-11-19 22:25 |

Ciasto Prince Polo Tytul
przepis jest sprawdzony i te składniki które sa podane zdecydowanie wystarczą :)...
| 2014-11-18 12:03 |

Zupa ogórkowa (tradycyjna) mniam
Po to smazymy na masle by powstala zasmazka 3stopnia. By polaczyc make z tluszczem. Tak samo sie robi do ziemniaczanej i...
| 2014-11-18 9:43 |

Ciasto Prince Polo Tytul
Czy nie potrzeba nic mąki, nie chciałabym 2 razy próbować? Myslę o cieście na spód....
| 2014-11-17 23:07 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Rodzaj sera nie wpłnie znacząco na jakość i smak potrawy....
| 2014-11-09 19:21 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Mam pytanie w składnikach napisano ze potrzebujemy ser mozarella natomiast w przepisie napisano ze posypać żółtym serem ...
| 2014-11-09 13:09 |

Rurki z kremem Ewy Wachowicz Tytul
robie krem z tego przepisu ale dodaje wiecej maki ziemniaczanej i zwylkej i jest super
...
| 2014-11-08 12:14 |

Jabłka pieczone z konfiturami Tytul
Alkohol podczas pieczenia potrawy wyparuje pozostawiająć smak i aromat....
| 2014-11-08 11:37 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 65 minut Porcji 6 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Karpatka - składniki:

Ciasto:
5 jajek
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
pół kostki masła
szczypta soli
Krem:
1 budyń śmietankowy
1 szklanka mleka
3 łyżki cukru
1 żółtko
pół kostki masła

Karpatka - sposób wykonania:

Przepis na karpatkę jest dość prosty, możemy zatem zrobić to ciasto sami.
Szklankę wody gotujemy z masłem i szczyptą soli, do wrzątku wsypujemy mąkę i bez zdejmowania z ognia (malutki płomień) mieszamy aż ciasto stanie się przezroczyste i jednolite. Garnek zdejmujemy z ognia, studzimy następnie ubijając dodajemy po jednym jajku. Ciasto rozsmarowujemy na dwóch prostokątnych blachach i pieczemy po 15-20 minut każde w 220 stopniach C.

Krem : ze szklanki mleka gotujemy budyń (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Masło ucieramy z cukrem i żółtkiem , dodajemy (wciąż ucierając) po łyżce budyniu. Gotowym kremem przekładamy ciasto. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem!
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz