Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Korniszony Tytul
taki przepis dostałam od teściowej dodaję jeszcze tylko do każdego słoika po plastrze korzenia pietruszki i troszeczkę p...
| 2014-07-26 20:53 |

Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |

Proste,smaczne gofry Gofry mmm
Bardzo dobre dziękuje za przepis :D...
| 2014-06-06 14:47 |

Ciasto marchewkowe #aga#
Spróbowałam i nie żałuję. Zrobiłam w wersji bez rodzynek,dodałam tylko wiórki kokosowe. Pięknie wyrosło i smakuje jak ta...
| 2014-05-27 21:21 |

Murzynek Tytul
To bardzo dobry przepis i zawsze sie udaje .Szukałam tego przepisu długo ,bo to jest ten przepis kiedy pierwszy raz piek...
| 2014-05-22 9:07 |

Murzynek Tytul
To jest super przepis ,ciasto jest pyszne .bardzo szybko sie robi tego murzynka .Polecam ....
| 2014-05-22 9:03 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 75 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Kilimandżaro - składniki:

Biszkopt:
8 jaj
20 dag cukru
7 łyżek mąki
3 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek (około 5 sztuk)- w wersji oryginalnej ale mogą być inne owoce
2 galaretki pomarańczowe
troszkę masła

Masa budyniowa:
pół litra mleka
pół szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kostka masła

Kilimandżaro - sposób wykonania:

Polecam pyszne Ciasto Kilimandżaro. Biszkopt:
Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier, chwilkę ubijamy następnie dodajemy żółtka. Mieszamy. Dodajemy mąkę (przesianą ) wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao - składniki suche mieszamy delikatnie, za pomocą łyżki. Ciasto wylewamy na blachę, pieczemy około 40 minut w 160-180 stopniach. Najlepiej sprawdzać, biszkopt jest gotowy gdy brzegi odstają od formy.

Jabłka obieramy, tarujemy na grubych oczkach. Smażymy na łyżce masła, po chwili dodajemy suche galaretki. Studzimy.

Masa budyniowa.
W szklance mleka należy rozmieszać mąki, żółtka, resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z mąkami. Gotujemy chwilkę mieszając aż masa zgęstnieje.
Masło ucieramy, dodajemy po łyżce masła, wciąż ucierając, do jego wyczerpania.

Wystudzony biszkopt przekrajmy. Na jedną polowe - spód biszkoptowy kładziemy masę z galaretkami i jabłkami, na to masę budyniową, ciasto przykrywamy drugim biszkoptem i polewamy polewą.

Dla mnie osobiście nazwa ciasta kojarzy się z biała polewą lub ciemna i ciasto posypane wiórkami(gotowa do kupienia w sklepie) ale ta kwestia jest dowolnau?miech.
Ciasto możemy zrobić również np. z wiśniami (foto).
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [3]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-31 13:03 Tytul
suche galareki ? ale juz rozrobione czy sam ten proszek ?



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-31 14:27 suche galaretki
dokladnie... tez nie rozumiem wyrazenia "suche galaretki".. prosze o wyjasnienie.



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-31 14:49 kilimandżaro
suche galaretki a więc prosto z opakowania bez rozrabiania z wodą


kulinarne przepisy Dodaj komentarz