Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Kilimandżaro

Czas 75 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Kilimandżaro - składniki:

Biszkopt:
8 jaj
20 dag cukru
7 łyżek mąki
3 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek (około 5 sztuk)- w wersji oryginalnej ale mogą być inne owoce
2 galaretki pomarańczowe
troszkę masła

Masa budyniowa:
pół litra mleka
pół szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kostka masła

Kilimandżaro - sposób wykonania:

KilimandżaroPolecam pyszne Ciasto Kilimandżaro. Biszkopt:
Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier, chwilkę ubijamy następnie dodajemy żółtka. Mieszamy. Dodajemy mąkę (przesianą ) wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao - składniki suche mieszamy delikatnie, za pomocą łyżki. Ciasto wylewamy na blachę, pieczemy około 40 minut w 160-180 stopniach. Najlepiej sprawdzać, biszkopt jest gotowy gdy brzegi odstają od formy.

Jabłka obieramy, tarujemy na grubych oczkach. Smażymy na łyżce masła, po chwili dodajemy suche galaretki. Studzimy.

Masa budyniowa.
W szklance mleka należy rozmieszać mąki, żółtka, resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z mąkami. Gotujemy chwilkę mieszając aż masa zgęstnieje.
Masło ucieramy, dodajemy po łyżce masła, wciąż ucierając, do jego wyczerpania.

Wystudzony biszkopt przekrajmy. Na jedną polowe - spód biszkoptowy kładziemy masę z galaretkami i jabłkami, na to masę budyniową, ciasto przykrywamy drugim biszkoptem i polewamy polewą.

Dla mnie osobiście nazwa ciasta kojarzy się z biała polewą lub ciemna i ciasto posypane wiórkami(gotowa do kupienia w sklepie) ale ta kwestia jest dowolnau?miech.
Ciasto możemy zrobić również np. z wiśniami (foto).

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

asieńka | 01-12-10 | komentarz [3]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-31 13:03 Tytul
suche galareki ? ale juz rozrobione czy sam ten proszek ?



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-31 14:27 suche galaretki
dokladnie... tez nie rozumiem wyrazenia "suche galaretki".. prosze o wyjasnienie.



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-31 14:49 kilimandżaro
suche galaretki a więc prosto z opakowania bez rozrabiania z wodą


komentarze Dodaj komentarz