Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Tort bezowy tort bezowy
Idealnie! Właśnie szukam pomysłu na tort urodzinowy dla męża:) A co więcej niedawno udało mi się zrobić piękne bezy.
| 2014-11-19 22:25 |

Ciasto Prince Polo Tytul
przepis jest sprawdzony i te składniki które sa podane zdecydowanie wystarczą :)...
| 2014-11-18 12:03 |

Zupa ogórkowa (tradycyjna) mniam
Po to smazymy na masle by powstala zasmazka 3stopnia. By polaczyc make z tluszczem. Tak samo sie robi do ziemniaczanej i...
| 2014-11-18 9:43 |

Ciasto Prince Polo Tytul
Czy nie potrzeba nic mąki, nie chciałabym 2 razy próbować? Myslę o cieście na spód....
| 2014-11-17 23:07 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Rodzaj sera nie wpłnie znacząco na jakość i smak potrawy....
| 2014-11-09 19:21 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Mam pytanie w składnikach napisano ze potrzebujemy ser mozarella natomiast w przepisie napisano ze posypać żółtym serem ...
| 2014-11-09 13:09 |

Rurki z kremem Ewy Wachowicz Tytul
robie krem z tego przepisu ale dodaje wiecej maki ziemniaczanej i zwylkej i jest super
...
| 2014-11-08 12:14 |

Jabłka pieczone z konfiturami Tytul
Alkohol podczas pieczenia potrawy wyparuje pozostawiająć smak i aromat....
| 2014-11-08 11:37 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 75 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Kilimandżaro - składniki:

Biszkopt:
8 jaj
20 dag cukru
7 łyżek mąki
3 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek (około 5 sztuk)- w wersji oryginalnej ale mogą być inne owoce
2 galaretki pomarańczowe
troszkę masła

Masa budyniowa:
pół litra mleka
pół szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kostka masła

Kilimandżaro - sposób wykonania:

Polecam pyszne Ciasto Kilimandżaro. Biszkopt:
Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier, chwilkę ubijamy następnie dodajemy żółtka. Mieszamy. Dodajemy mąkę (przesianą ) wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao - składniki suche mieszamy delikatnie, za pomocą łyżki. Ciasto wylewamy na blachę, pieczemy około 40 minut w 160-180 stopniach. Najlepiej sprawdzać, biszkopt jest gotowy gdy brzegi odstają od formy.

Jabłka obieramy, tarujemy na grubych oczkach. Smażymy na łyżce masła, po chwili dodajemy suche galaretki. Studzimy.

Masa budyniowa.
W szklance mleka należy rozmieszać mąki, żółtka, resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z mąkami. Gotujemy chwilkę mieszając aż masa zgęstnieje.
Masło ucieramy, dodajemy po łyżce masła, wciąż ucierając, do jego wyczerpania.

Wystudzony biszkopt przekrajmy. Na jedną polowe - spód biszkoptowy kładziemy masę z galaretkami i jabłkami, na to masę budyniową, ciasto przykrywamy drugim biszkoptem i polewamy polewą.

Dla mnie osobiście nazwa ciasta kojarzy się z biała polewą lub ciemna i ciasto posypane wiórkami(gotowa do kupienia w sklepie) ale ta kwestia jest dowolnau?miech.
Ciasto możemy zrobić również np. z wiśniami (foto).
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [3]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-31 13:03 Tytul
suche galareki ? ale juz rozrobione czy sam ten proszek ?



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-31 14:27 suche galaretki
dokladnie... tez nie rozumiem wyrazenia "suche galaretki".. prosze o wyjasnienie.



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-31 14:49 kilimandżaro
suche galaretki a więc prosto z opakowania bez rozrabiania z wodą


kulinarne przepisy Dodaj komentarz