Strona główna >>
Dania mączne >>
Makarony Kluski kładzione
Czas 15 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
3 szklanki mąki
2 jajka
pół szklanki mleka lub wody
sól
łyżka masła
Kluski kładzione - sposób wykonania:
Kluseczki są wyśmienite w roli zupy mlecznej ale również można stosować je do praktycznie każdej zupy a także do gulaszu i mięs z sosem lub okraszone tylko skwarkami .
Do mąki dodajemy rozmieszane w mleku jajka i sól oraz masło. Dokładnie mieszamy ciasto aby było puszyste i gładkie. Natychmiast po przygotowaniu ciasta gotujemy je. Łyżką maczaną we wrzątku formujemy kluseczki i kładziemy je na wrzącą, posolona wodę z dodatkiem oliwy.
Gotujemy 8 minut, po czym przecedzamy przez sito i przelewamy wrzącą wodą.
Prześlij przepis ~Gosc | 28-05-10 | Czytano: 11363 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Kluski kładzione prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują