Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Przepis na puszysty biszkopt Tytul
Co do majonezu, to jak używasz majonezu koncerntów to rzeczywiście chemia. Natomiast jak używa się majonezy kętrzyńskieg...
| 2014-10-24 8:16 |

Przepis na puszysty biszkopt To jest biszkopt mojej may
Troszke Robbie inaczej,nie daje proszku ani cukru waniliowego,jest puchatek wilgotny jak naciskam tylko syczy ,Bo tak po...
| 2014-10-24 4:11 |

Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |

Ciasto zebra Tytul
Tak ciasto pieczemy z termoobiegiem bez włączania górnej i dolnej grzałki....
| 2014-10-03 13:38 |

Ciasto zebra Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź....
| 2014-10-01 13:53 |






Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Wieprzowina

Czas 45 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Kotlety mielone - składniki:

1/2 kg mięsa mielonego z szynki lub chudej łopatki
1 czerstwa kajzerka
pół szklanki bulionu (pół kostki rosołowej zalewamy połową szklanki wrzątku i mieszamy)
1 jajko
1 cebula
1 ząbek czosnku
bułka tarta
olej do smażenia
łyżka masła
garść dowolnej zieleniny
pieprz oraz przyprawa do mięsa duszonego

Kotlety mielone - sposób wykonania:

Pyszne i bardzo pulchne kotlety mielone. Polecam u?miech
Mięso mielimy samodzielnie, wówczas mamy pewność co do jego jakości.
Cebulkę kroimy w kostkę, szklimy na oleju, dodajemy posiekany czosnek, chwilkę mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Bułkę namaczamy w gorącym bulionie (zaraz po zaparzeniu).
Wszystkie składniki a więc: mięso, bułkę odciśniętą z bulionu, cebulkę i jajko mieszamy ze sobą, dodajemy zieleninę. Masę przyprawiamy, pamiętając, że jest lekko słona od bulionu.
W momencie gdy jest lekko za rzadka podsypujemy ją bułką tartą.
Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Po usmażeniu i zrumienieniu z każdej strony, przenosimy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posypujemy małymi wiórkami masła, zapiekamy 20 minut w 180 stopniach. Ewentualnie kotlety możemy włożyć do garnka, zalać szklanką bulionu i dusić przez około 25 minut na wolnym ogniu.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [5]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-10 21:10 Polecam
Wypróbowałam i z czystym sumieniem mogę polecić, smaczne. Faktycznie soczyste u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-15 14:55 Dobre
Ja również wypróbowałam- bardoz smaczne, soczyste, delikatne. chyba dodałam za mało bułki tartej, bo kotlety trochę się rozsypywały, ale i tak były pyszneu?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-28 18:33 Konrad
Jeśli Ci się rozsypują, dodaj więcej jajka. Powinno pomóc u?miech Pozdrawiam



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-28 19:42 kotlety mielone
dokładnie, jajko powinno pomóc, można też dodać nieco więcej bułki tartej i podczas smażenia nie przewracamy kotletów za często, dopiero gdy zrobi się gruba "skórka" usmażonego mięsa

elizka11
elizka11
Przepisów 2
Od 2013-10-11 20:25
Dodano 2013-10-11 20:48 Tytul
Te kotlety są przebojowe.Dziękuję za przepis i polecam go.


kulinarne przepisy Dodaj komentarz