Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Wieprzowina

Kotlety mielone

Czas 45 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Kotlety mielone - składniki:

1/2 kg mięsa mielonego z szynki lub chudej łopatki
1 czerstwa kajzerka
pół szklanki bulionu (pół kostki rosołowej zalewamy połową szklanki wrzątku i mieszamy)
1 jajko
1 cebula
1 ząbek czosnku
bułka tarta
olej do smażenia
łyżka masła
garść dowolnej zieleniny
pieprz oraz przyprawa do mięsa duszonego

Kotlety mielone - sposób wykonania:

Kotlety mielonePyszne i bardzo pulchne kotlety mielone. Polecam u?miech
Mięso mielimy samodzielnie, wówczas mamy pewność co do jego jakości.
Cebulkę kroimy w kostkę, szklimy na oleju, dodajemy posiekany czosnek, chwilkę mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Bułkę namaczamy w gorącym bulionie (zaraz po zaparzeniu).
Wszystkie składniki a więc: mięso, bułkę odciśniętą z bulionu, cebulkę i jajko mieszamy ze sobą, dodajemy zieleninę. Masę przyprawiamy, pamiętając, że jest lekko słona od bulionu.
W momencie gdy jest lekko za rzadka podsypujemy ją bułką tartą.
Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Po usmażeniu i zrumienieniu z każdej strony, przenosimy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posypujemy małymi wiórkami masła, zapiekamy 20 minut w 180 stopniach. Ewentualnie kotlety możemy włożyć do garnka, zalać szklanką bulionu i dusić przez około 25 minut na wolnym ogniu.

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

asieńka | 18-05-11 | komentarz [5]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-10 21:10 Polecam
Wypróbowałam i z czystym sumieniem mogę polecić, smaczne. Faktycznie soczyste u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-15 14:55 Dobre
Ja również wypróbowałam- bardoz smaczne, soczyste, delikatne. chyba dodałam za mało bułki tartej, bo kotlety trochę się rozsypywały, ale i tak były pyszneu?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-28 18:33 Konrad
Jeśli Ci się rozsypują, dodaj więcej jajka. Powinno pomóc u?miech Pozdrawiam



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-28 19:42 kotlety mielone
dokładnie, jajko powinno pomóc, można też dodać nieco więcej bułki tartej i podczas smażenia nie przewracamy kotletów za często, dopiero gdy zrobi się gruba "skórka" usmażonego mięsa

elizka11
elizka11
Przepisów 2
Od 2013-10-11 20:25
Dodano 2013-10-11 20:48 Tytul
Te kotlety są przebojowe.Dziękuję za przepis i polecam go.


komentarze Dodaj komentarz