Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Wieprzowina

Kotlety mielone

Czas 45 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

1/2 kg mięsa mielonego z szynki lub chudej łopatki
1 czerstwa kajzerka
pół szklanki bulionu (pół kostki rosołowej zalewamy połową szklanki wrzątku i mieszamy)
1 jajko
1 cebula
1 ząbek czosnku
bułka tarta
olej do smażenia
łyżka masła
garść dowolnej zieleniny
pieprz oraz przyprawa do mięsa duszonego

Kotlety mielone - sposób wykonania:

Pyszne i bardzo pulchne kotlety mielone. Polecam :-)
Mięso mielimy samodzielnie, wówczas mamy pewność co do jego jakości.
Cebulkę kroimy w kostkę, szklimy na oleju, dodajemy posiekany czosnek, chwilkę mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Bułkę namaczamy w gorącym bulionie (zaraz po zaparzeniu).
Wszystkie składniki a więc: mięso, bułkę odciśniętą z bulionu, cebulkę i jajko mieszamy ze sobą, dodajemy zieleninę. Masę przyprawiamy, pamiętając, że jest lekko słona od bulionu.
W momencie gdy jest lekko za rzadka podsypujemy ją bułką tartą.
Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Po usmażeniu i zrumienieniu z każdej strony, przenosimy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posypujemy małymi wiórkami masła, zapiekamy 20 minut w 180 stopniach. Ewentualnie kotlety możemy włożyć do garnka, zalać szklanką bulionu i dusić przez około 25 minut na wolnym ogniu.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 18-05-11| komentarz [5]



5 komentarzy


Polecam
2012-01-10 21:10

Wypróbowałam i z czystym sumieniem mogę polecić, smaczne. Faktycznie soczyste :-)


Dobre
2012-02-15 14:55

Ja również wypróbowałam- bardoz smaczne, soczyste, delikatne. chyba dodałam za mało bułki tartej, bo kotlety trochę się rozsypywały, ale i tak były pyszne:)


Konrad
2012-03-28 18:33

Jeśli Ci się rozsypują, dodaj więcej jajka. Powinno pomóc :) Pozdrawiam


kotlety mielone
2012-03-28 19:42

dokładnie, jajko powinno pomóc, można też dodać nieco więcej bułki tartej i podczas smażenia nie przewracamy kotletów za często, dopiero gdy zrobi się gruba "skórka" usmażonego mięsa


Tytul
2013-10-11 20:48

Te kotlety są przebojowe.Dziękuję za przepis i polecam go.

Dodaj komentarz