Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Wieprzowina

Kotlety mielone z pieczarkami

Czas 35 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

50 dag mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
1 jajko
sól, pieprz, majeranek
2 łyżki bułki tartej
0,5 szklanki bulionu z kostki (z połowy kostki)
olej lub oliwa do smażenia
tarta bułka do panierowania
pół cebuli
sól, pieprz

Farsz:
20 dag pieczarek
1 cebula
sól, pieprz, natka pietruszki

Kotlety mielone z pieczarkami - sposób wykonania:

Farsz: cebule i pieczarki kroimy w kosteczkę, szklimy na rozgrzanym oleju, do momentu gdy wyparuje sok. Przyprawiamy sola i pieprzem, dodajemy szatkowana zieleninę (natkę).
Bułkę moczymy w bulionie, gdy spęcznieje, dodajemy ją do mięsa, dodajemy też jajko, startą na tarce cebulę, przyprawiamy (ostrożnie z solą gdyż do nasączenia bułki użyliśmy słonego bulionu) . Powstałą masę mięsną dzielimy na równe części, na każdą z tych części (po lekkim spłaszczeniu) wykładamy porcję farszu, zalepiamy, oprószamy leciutko mąką i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 09-05-08| komentarz [5]



5 komentarzy


Tytul
2010-02-21 12:56

są pyszne, ja podałam je polane sosem pieczarkowym :)


Tytul
2010-10-05 20:39

Czy ja tam widzę kukurydzę?


kotlety mielone
2010-10-05 20:41

nie, to nie kukurydza, zdaje Ci się :-)


Tytul
2011-09-14 14:19

Przepis nie precyzuje, jaką ilość cebuli szklimy do farszu, a jaką trzemy do mięsa. W zestawieniu widnieje 1 szt. cebuli, więc rozumiem, że tu i tu 1/2. A może potrzeba 2 cebule? Podobnie 1/2 szklanki bulionu z kostki nie jest jednoznaczna. Czy rozpuścić 1/2 kostki, całą, a może 2?
Spróbuję z jedną cebulą i połową kostki rosołowej. Smacznego wszystkim!


kotlety mielone
2011-09-14 14:33

już jest sprecyzowane aczkolwiek ilość cebuli to w pewnym sensie kwestia gustu :-) jednak wg mnie - nie ma co żałować dlatego do farszu daję 1 sztukę a do mięsa jedną małą lub pól większej. Podobnie z kostką rosołową, możemy użyć całej tylko należy uważać by w trakcie przyprawiania nie przesolić mięsa.
Smacznego :-).

Dodaj komentarz