Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Ciasta

Kruche babeczki z makiem

Czas 65 minut Porcji 10 Trudność średnie Koszt: do 10 zł

Składniki:

200 g masła
2 szklanki mąki pszennej
10 łyżek cukru pudru
żółtko

masa makowa:
200 g maku
12 łyżek cukru
2 łyżki miodu
50 g migdałów
2 jajka

tłuszcz do foremek
lukier

Kruche babeczki z makiem - sposób wykonania:

Jeśli znudził nam się tradycyjny makowiec proponuję zrobić pyszne kruche babeczki wypełnione po brzegi masą makową.
Mąkę siekamy z masłem (schłodzonym), dodajemy cukier, żółtko, zagniatamy na gładkie ciasto które wstawiamy na 30 minut do lodówki (pod przykryciem aby nie schło).
Następnie ciasto wałkujemy na grubość 4 mm i przenosimy na natłuszczone foremki, ciasto dokładnie dociskamy do brzegów i spodu foremki a jego nadmiar odcinamy.
Spód ciastek nakłuwamy widelcem, pieczemy około 8 minut w 200 stopniach C.
Mak płuczemy i zalewamy wrzątkiem, gotujemy 15 minut.
Migdały sparzamy i obieramy. Mak (ugotowany i dobrze osączony) z migdałami mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy do maku. Do masy makowej dodajemy też miód oraz pianę ubitą z białek. Wszystko mieszamy, farszem napełniamy babeczki. Babeczki zapiekamy 10 minut w 200 stopniach.
Po wystudzeniu dekorujemy lukrem i ewentualnie bakaliami.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 17-12-10| Czytano: 7412 razy |komentarz [0]
Kruche babeczki z makiem komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz