Strona główna >> Dania główne >> Zupy

Krupnik na żeberkach

Czas 75 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

100 g kaszy perłowej
250 g chudych żeberek
włoszczyzna: 2 marchewki, kawałek selera, cebula, pietruszka
250 g ziemniaków
liść laurowy ziele angielskie
sól, pieprz
natka pietruszki

Krupnik na żeberkach - sposób wykonania:

Zdarzają się chłodne dni, kiedy mamy ochotę na ciepłą i pożywną zupę.
Cebulę kroimy na pół, warzywa obieramy kroimy w kostkę. Kaszę płuczemy na sitku.
Warzywa (marchewkę, cebulę, pietruszkę i selera) wrzucamy do rondelka, zalewamy je wodą (1,5 lita), gotujemy a gdy woda zawrze wrzucamy opłukane wcześniej żeberka. Dodajemy liść laurowy i ziele angielski. Wrzucamy tez opłukaną kaszę.
Gotujemy 40 minut po czym dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy kolejne 20 minut. Na koniec przyprawiamy oraz posypujemy natką pietruszki.
Do zupy można dodać 2 suszone grzybki, namoczone wcześniej na około 30 minut.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 15-03-11| komentarz [1]



1 komentarzy


Wspaniałe przepisy !
2012-08-20 21:42

Krupnik na żeberkach - niebo w gębie ! Polecam i zachęcam . Smacznego ! Jurek

Dodaj komentarz