Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Kuchnie Świata >> Indie

Kurczak Curry na Ostro

Czas 60 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

4 filety z piersi kurczaka (po 200-250 g każdy)
250 ml śmietany 18%
2-3 łyżki tajskiej pasty curry (ew. 1-2 łyżki przyprawy curry)
1 łyżka kurkumy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
1/2-1 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

Kurczak Curry na Ostro - sposób wykonania:

Kurczaka pokroić w kawałki i posypać solą oraz obficie pieprzem.

W misce wymieszać posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chilli, posiekany imbir, sok z limetki, skórkę z limetki i jedną łyżkę oleju. Do miski wrzucić i marynować przez 5 minut kawałki kurczaka. Na dużej patelni rozgrzać olej i delikatnie zeszklić na nim posiekaną cebulę. Dodać zamarynowanego kurczaka wraz z resztkami marynaty i smażyć przez 6-8 minut, kilkukrotnie mieszając, aby nie przywierał. Następnie zmniejszyć ogień i dodać pastę curry, kurkumę i całość dokładnie wymieszać i gotować przez około 1 minutę. Po czym zwiększyć ogień i dodać śmietany i szczyptę soli. Gotować dalej przez kolejne 4-5 minut, często mieszając.

Na sam koniec doprawić do smaku (w zależności jak bardzo chcemy, żeby było ostre) pieprzem kajeńskim oraz solą. Podawać z ryżem i udekorować pokrojoną w paski papryką, najlepiej zieloną.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 19-05-08| Czytano: 30314 razy |komentarz [0]
Kurczak Curry na Ostro komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz