Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Kurczak w sosie czekoladowym
Czas 55 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
2 piersi kurczaka (podwójne)
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju (ryżowego)
sos:
1 czerwona cebula
2 ostre papryczki (zielone)
3 pomidory z puszki
przyprawy:
łyżeczka mielonego kminku
łyżeczka mielonego cynamonu
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu cayenne
pół litra bulionu z kurczaka
skórka otarta z pomarańczy
garść rodzynek
5 łyżek płatków migdałowych
1 gorzka czekolada
sól, pieprz
olej ryżowy do smażenia
bulion z kurczaka
8 skrzydełek
włoszczyzna (marchewka, seler, cebula, pietruszka)
sól, pieprz
Kurczak w sosie czekoladowym - sposób wykonania:
Piersi kurczaka umyć i osuszyć, pokroić na 4 części, natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać olejem i wstawić do lodówki.
Na skrzydełkach i włoszczyźnie ugotować bulion, odlać pół litra, resztę można zamrozić na później.
Wyjmujemy piersi i zapiekamy je 20 minut w 200 stopniach C (bez przykrycia).
Cebulę kroimy w kostkę, papryczki pozbawiamy pestek i siekamy drobno, pomidory kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej ryżowy, wsypujemy cebulę i przesmażamy, dodajemy papryczkę oraz kminek, cynamon, paprykę i gałkę. Całość smażymy chwilę po czym zalewamy bulionem, dodajemy pomidory, rodzynki i migdały, gotujemy. Do sosu dodajemy pokruszoną czekoladę, czekamy aż się rozpuści, dodajemy skórkę otartą z pomarańczy, doprawiamy solą i pieprzem cayenne.
Kawałki kurczaka dodajemy do sosu i chwilkę dusimy.
Prześlij przepis mewa80 | 03-12-11 | Czytano: 9650 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Kurczak w sosie czekoladowym prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują