Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Kurczak w sosie czekoladowym

Czas 55 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

2 piersi kurczaka (podwójne)
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju (ryżowego)

sos:
1 czerwona cebula
2 ostre papryczki (zielone)
3 pomidory z puszki
przyprawy:
łyżeczka mielonego kminku
łyżeczka mielonego cynamonu
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu cayenne
pół litra bulionu z kurczaka
skórka otarta z pomarańczy
garść rodzynek
5 łyżek płatków migdałowych
1 gorzka czekolada
sól, pieprz
olej ryżowy do smażenia

bulion z kurczaka
8 skrzydełek
włoszczyzna (marchewka, seler, cebula, pietruszka)
sól, pieprz

Kurczak w sosie czekoladowym - sposób wykonania:

Piersi kurczaka umyć i osuszyć, pokroić na 4 części, natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać olejem i wstawić do lodówki.
Na skrzydełkach i włoszczyźnie ugotować bulion, odlać pół litra, resztę można zamrozić na później.
Wyjmujemy piersi i zapiekamy je 20 minut w 200 stopniach C (bez przykrycia).
Cebulę kroimy w kostkę, papryczki pozbawiamy pestek i siekamy drobno, pomidory kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej ryżowy, wsypujemy cebulę i przesmażamy, dodajemy papryczkę oraz kminek, cynamon, paprykę i gałkę. Całość smażymy chwilę po czym zalewamy bulionem, dodajemy pomidory, rodzynki i migdały, gotujemy. Do sosu dodajemy pokruszoną czekoladę, czekamy aż się rozpuści, dodajemy skórkę otartą z pomarańczy, doprawiamy solą i pieprzem cayenne.
Kawałki kurczaka dodajemy do sosu i chwilkę dusimy.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 03-12-11| Czytano: 8278 razy |komentarz [0]
Kurczak w sosie czekoladowym komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz