Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Ciasto cytrynowe Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!...
| 2014-04-16 20:47 |

Przepis na naleśniki z dżemem Tytul
okropnie to wyglanda ale pszynosici...
| 2014-04-16 18:35 |

Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |

Ciasto cytrynowe Tytul
Witam.Duże budynie tzn.jakie.? czy na 3/4 litra mleka....
| 2014-04-14 22:19 |

Prosty przepis na gofry Tytul
ja ma 10 lat robie gofry pierwszy raz sama i szukam przepisu na najpyszniejsze gofry ...
| 2014-04-14 9:38 |

Chorwackie ciasto z bakaliami ciasto
trzeba - przecież jest w składnikach 5 łyżek kakao :)...
| 2014-04-10 8:15 |

Prosty przepis na gofry Tytul
jak ktoś chce light to można nie dodawać ale z reguły dajemy, żeby ciasto było bardziej elastyczne i mniej przywierało...
| 2014-04-09 12:46 |

Prosty przepis na gofry Tytul
po co olej!!!!Przeciez bez oleju beda bardziej light?...
| 2014-04-05 22:17 |






Strona główna >> Dania mączne >> Makarony

Czas 45 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Łazanki z kapustą - składniki:

Łazanki:
2 szklanki mąki
1 ugotowany ziemniak
około pół szklanki wody
1 jajko
sól
2 łyżki oliwy z oliwek

200 g pieczarek
pół główki kapusty
2 cebule
2 łyżki masła
łyżeczka majeranku
sól, pieprz, cukier

Łazanki z kapustą - sposób wykonania:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, zgniecionego ziemniaka, łyżkę oliwy, szczyptę soli oraz wodę - porcjami, mieszając tak aby uzyskać sprężyste ciasto. Wodę dodajemy z wyczuciem tak aby nie dodać jej ani za mało ani za dużo, ponieważ różna mąka ma różną chłonność.
Makaron łazanki można też kupić gotowy ale wiadomo, że własnej roboty jest smaczniejszy.
Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy, kroimy w paski a następnie ukośnie w łazanki, podsuszamy na stolnicy (pozostawiamy na jakiś czas bez przykrycia).
W dużym garnku gotujemy wodą, osoloną, z dodatkiem łyżki oliwy. Gdy są miękkie wyjmujemy.
Cebulę siekamy, smażymy na 2 łyżkach masła, dodajemy obrane i pokrojone grzyby, dusimy 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kapustę kroimy na mniejsze części po czym gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru, gdy jest miękka wyjmujemy ją i siekamy drobno, posypujemy majerankiem.
Kapustę mieszamy z grzybami oraz łazankami, podajemy od razu u?miech
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz