Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
super przepis - pizza wyszła - w 5 min zniknęła , taka jest przepyszna!...
| 2015-03-01 13:19 |

ikonka Komentarz Tytul
Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszn...
| 2015-02-26 13:17 |

ikonka Komentarz Tytul
To jest spora porcja masy na naleśniki. Masz aż pół kilo mąki, 750 ml mleka tak więc i oleju jest około 150 -180 ml czyl...
| 2015-02-25 12:06 |

ikonka Komentarz Tytul
Od mleka,mąki,jajek nikt nie wymiotuje.ale 3/4szklanki oleju może każdego konkretnie przeczyscic...
| 2015-02-25 9:15 |

ikonka Komentarz Napoleonka
rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!...
| 2015-02-21 15:35 |

ikonka Komentarz Tytul
Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu......
| 2015-02-12 19:25 |

ikonka Komentarz szybko się robi
Super szybkie w zrobieniu pączusie. polecam dla ceniacych swój czas. Smaczne jak typowe pączki....
| 2015-02-12 14:51 |

ikonka Komentarz Tytul
Wiola ja wlasnie chce sprobowac jutro 1-wszy raz jeszcze nigdy nic nie robiłam z drozdzami .bardz lubie przepisy P.EWY...
| 2015-02-11 14:55 |
 






Strona główna >> Dania mączne >> Makarony

Łazanki z kapustą

Czas 45 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Łazanki z kapustą - składniki:

Łazanki:
2 szklanki mąki
1 ugotowany ziemniak
około pół szklanki wody
1 jajko
sól
2 łyżki oliwy z oliwek

200 g pieczarek
pół główki kapusty
2 cebule
2 łyżki masła
łyżeczka majeranku
sól, pieprz, cukier

Łazanki z kapustą - sposób wykonania:

Łazanki z kapustąMąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, zgniecionego ziemniaka, łyżkę oliwy, szczyptę soli oraz wodę - porcjami, mieszając tak aby uzyskać sprężyste ciasto. Wodę dodajemy z wyczuciem tak aby nie dodać jej ani za mało ani za dużo, ponieważ różna mąka ma różną chłonność.
Makaron łazanki można też kupić gotowy ale wiadomo, że własnej roboty jest smaczniejszy.
Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy, kroimy w paski a następnie ukośnie w łazanki, podsuszamy na stolnicy (pozostawiamy na jakiś czas bez przykrycia).
W dużym garnku gotujemy wodą, osoloną, z dodatkiem łyżki oliwy. Gdy są miękkie wyjmujemy.
Cebulę siekamy, smażymy na 2 łyżkach masła, dodajemy obrane i pokrojone grzyby, dusimy 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kapustę kroimy na mniejsze części po czym gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru, gdy jest miękka wyjmujemy ją i siekamy drobno, posypujemy majerankiem.
Kapustę mieszamy z grzybami oraz łazankami, podajemy od razu u?miech

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 21-01-12 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz