Strona główna >>
Dania mączne >>
Makarony Łazanki z kapustą
Czas 45 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
Łazanki:
2 szklanki mąki
1 ugotowany ziemniak
około pół szklanki wody
1 jajko
sól
2 łyżki oliwy z oliwek
200 g pieczarek
pół główki kapusty
2 cebule
2 łyżki masła
łyżeczka majeranku
sól, pieprz, cukier
Łazanki z kapustą - sposób wykonania:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, zgniecionego ziemniaka, łyżkę oliwy, szczyptę soli oraz wodę - porcjami, mieszając tak aby uzyskać sprężyste ciasto. Wodę dodajemy z wyczuciem tak aby nie dodać jej ani za mało ani za dużo, ponieważ różna mąka ma różną chłonność.
Makaron łazanki można też kupić gotowy ale wiadomo, że własnej roboty jest smaczniejszy.
Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy, kroimy w paski a następnie ukośnie w łazanki, podsuszamy na stolnicy (pozostawiamy na jakiś czas bez przykrycia).
W dużym garnku gotujemy wodą, osoloną, z dodatkiem łyżki oliwy. Gdy są miękkie wyjmujemy.
Cebulę siekamy, smażymy na 2 łyżkach masła, dodajemy obrane i pokrojone grzyby, dusimy 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kapustę kroimy na mniejsze części po czym gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru, gdy jest miękka wyjmujemy ją i siekamy drobno, posypujemy majerankiem.
Kapustę mieszamy z grzybami oraz łazankami, podajemy od razu :-)
Prześlij przepis mewa80 | 21-01-12 | Czytano: 9926 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Łazanki z kapustą prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują