Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |

Zupa gulaszowa Tytul
Ja właśnie zrobiłam, jest miodzio palce lizac !!! :)...
| 2014-07-31 13:35 |

Korniszony Tytul
taki przepis dostałam od teściowej dodaję jeszcze tylko do każdego słoika po plastrze korzenia pietruszki i troszeczkę p...
| 2014-07-26 20:53 |

Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |

Proste,smaczne gofry Gofry mmm
Bardzo dobre dziękuje za przepis :D...
| 2014-06-06 14:47 |

Ciasto marchewkowe #aga#
Spróbowałam i nie żałuję. Zrobiłam w wersji bez rodzynek,dodałam tylko wiórki kokosowe. Pięknie wyrosło i smakuje jak ta...
| 2014-05-27 21:21 |






Strona główna >> Dania mączne >> Makarony

Czas 45 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Łazanki z kapustą - składniki:

Łazanki:
2 szklanki mąki
1 ugotowany ziemniak
około pół szklanki wody
1 jajko
sól
2 łyżki oliwy z oliwek

200 g pieczarek
pół główki kapusty
2 cebule
2 łyżki masła
łyżeczka majeranku
sól, pieprz, cukier

Łazanki z kapustą - sposób wykonania:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, zgniecionego ziemniaka, łyżkę oliwy, szczyptę soli oraz wodę - porcjami, mieszając tak aby uzyskać sprężyste ciasto. Wodę dodajemy z wyczuciem tak aby nie dodać jej ani za mało ani za dużo, ponieważ różna mąka ma różną chłonność.
Makaron łazanki można też kupić gotowy ale wiadomo, że własnej roboty jest smaczniejszy.
Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy, kroimy w paski a następnie ukośnie w łazanki, podsuszamy na stolnicy (pozostawiamy na jakiś czas bez przykrycia).
W dużym garnku gotujemy wodą, osoloną, z dodatkiem łyżki oliwy. Gdy są miękkie wyjmujemy.
Cebulę siekamy, smażymy na 2 łyżkach masła, dodajemy obrane i pokrojone grzyby, dusimy 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kapustę kroimy na mniejsze części po czym gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru, gdy jest miękka wyjmujemy ją i siekamy drobno, posypujemy majerankiem.
Kapustę mieszamy z grzybami oraz łazankami, podajemy od razu u?miech
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz