Strona główna >> Dania mączne >> Makarony

Łazanki z kapustą

Czas 45 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

Łazanki:
2 szklanki mąki
1 ugotowany ziemniak
około pół szklanki wody
1 jajko
sól
2 łyżki oliwy z oliwek

200 g pieczarek
pół główki kapusty
2 cebule
2 łyżki masła
łyżeczka majeranku
sól, pieprz, cukier

Łazanki z kapustą - sposób wykonania:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, zgniecionego ziemniaka, łyżkę oliwy, szczyptę soli oraz wodę - porcjami, mieszając tak aby uzyskać sprężyste ciasto. Wodę dodajemy z wyczuciem tak aby nie dodać jej ani za mało ani za dużo, ponieważ różna mąka ma różną chłonność.
Makaron łazanki można też kupić gotowy ale wiadomo, że własnej roboty jest smaczniejszy.
Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy, kroimy w paski a następnie ukośnie w łazanki, podsuszamy na stolnicy (pozostawiamy na jakiś czas bez przykrycia).
W dużym garnku gotujemy wodą, osoloną, z dodatkiem łyżki oliwy. Gdy są miękkie wyjmujemy.
Cebulę siekamy, smażymy na 2 łyżkach masła, dodajemy obrane i pokrojone grzyby, dusimy 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kapustę kroimy na mniejsze części po czym gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru, gdy jest miękka wyjmujemy ją i siekamy drobno, posypujemy majerankiem.
Kapustę mieszamy z grzybami oraz łazankami, podajemy od razu :-)



Prześlij przepis

mewa80 | 21-01-12 | Czytano: 9926 razy | komentarzy [0]
Łazanki z kapustą komentarz



Opinie i komentarze na temat Łazanki z kapustą kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Łazanki z kapustą prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje