Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Lekki tort truskawkowy

Czas 45 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

1,5 kg truskawek
900 g serka homogenizowanego naturalnego (około 6 opakowań)
1 szklanka cukru pudru lub pół szklanki słodziku w proszku
50 g żelatyny (2 i pół szklanki wody do rozpuszczenia)
2 galaretki truskawkowe

Lekki tort truskawkowy - sposób wykonania:

Pyszny i niskokaloryczny tort z truskawkami, przepis Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje.
W modyfikacji tort możemy przyrządzić na biszkopcie lub biszkoptach (gotowych do kupienia w sklepie), warto je wówczas delikatnie namoczyć ponczem (szklanka przegotowanej wody plus sok z cytryny plus aromat np.pomarańczowy).
Aby jednak tort był wyśmienicie lekki, można zrobić go zupełnie bez spodu.
Truskawki myjemy i osuszamy. Kroimy na połówki. Żelatynę zalewamy gorącą wodą i mieszamy, odstawiamy do wystudzenia, w trakcie mieszamy. Serek miksujemy z cukrem lub słodzikiem, dodajemy przestudzoną żelatynę, miksujemy. Do masy dodajemy połowę porcji truskawek, delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy folią, wylewamy masę, na masę układamy pozostałe truskawki, wkładamy do lodówki. Galaretki rozpuszczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy. Tort wyjmujemy z lodówki i zalewamy tężejącą galaretką. Przed podaniem możemy udekorować bitą śmietaną, tort nabierze co prawda kalorii ale zyska też na smaku ;-).
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 14-06-11| Czytano: 49932 razy |komentarz [0]
Lekki tort truskawkowy komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz