Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Korniszony Tytul
taki przepis dostałam od teściowej dodaję jeszcze tylko do każdego słoika po plastrze korzenia pietruszki i troszeczkę p...
| 2014-07-26 20:53 |

Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |

Proste,smaczne gofry Gofry mmm
Bardzo dobre dziękuje za przepis :D...
| 2014-06-06 14:47 |

Ciasto marchewkowe #aga#
Spróbowałam i nie żałuję. Zrobiłam w wersji bez rodzynek,dodałam tylko wiórki kokosowe. Pięknie wyrosło i smakuje jak ta...
| 2014-05-27 21:21 |

Murzynek Tytul
To bardzo dobry przepis i zawsze sie udaje .Szukałam tego przepisu długo ,bo to jest ten przepis kiedy pierwszy raz piek...
| 2014-05-22 9:07 |

Murzynek Tytul
To jest super przepis ,ciasto jest pyszne .bardzo szybko sie robi tego murzynka .Polecam ....
| 2014-05-22 9:03 |






Strona główna >> Napoje >> Alkoholowe

Czas 35 minut Porcji 1 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Likier a la Baileys - składniki:

0,5 litra Whiskey
2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
łyżka kawy rozpuszczalnej
3/4 śmietanki 18% (słodka z kartonika np. Łaciata)

Likier a la Baileys - sposób wykonania:

Pyszny likier który w swym smaku nie odbiega od oryginalnego likieru Baileys.

Puszki wkładamy do sporego garnka, zalewamy wodą, gotujemy na wolnym ogniu 2 i pół godziny (od momentu zagotowania), pod przykryciem. Od czasu do czasu zaglądamy sprawdzając by poziom wody nie odsłonił puszek bo może być buuum u?miech.
Po ugotowaniu puszki schładzamy.
Masę przekładamy do miski, wlewamy śmietankę, miksujemy. Kawę zalewamy odrobiną wrzątku, gdy przestygnie dodajemy do masy, mieszamy. Następnie wolno wlewamy Whiskey i mieszamy aż likier uzyska gładką konsystencję. Gdy tak się stanie możemy przelać go du butelek (za pomocą lejka). Likier można spożywać od razu choć nie wątpię, że w trakcie przechowywania nabiera jeszcze lepszego smaku u?miech.
Z podanych proporcji wyjdzie nam 1,25 litra pysznego likieru.

Smacznego u?miech
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [4]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-09 20:41 masa krówkowa a mleko skon
a czy ktos robił likier z gotowej masy krówkowej?bo teraz w sklepach jest taki wybór że odchodzi gotowanie tego mleka?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-12-09 21:07 likier
no właśnie, ja też miałam taki wybór i tez się nad tym zastanawiałam ale takie mleko ugotowane - dla mnie osobiście - jest dużo smaczniejsze i nie takie gęste (gotowe jest czasami jak kamień, trzeba je podgrzewać by cokolwiek się dało z niego zrobić), dlatego wybrałam jednak gotowanie.
Aczkolwiek nie wykluczam, że kiedyś spróbuję z gotowego u?miech, myślę, że efekt bardzo mocno nie odbiegnie od normy!

Edycja : zrobiłam z masy kajmak firmy BAKALLAND (jest w Biedronce) i likier wyszedł super u?miech nie czuć żadnej różnicy! Na pół litra Whiskey bierzemy 3 uszki (są one mniejsze niż mleko skondensowane) kajmaku



Przepisów
Od
Dodano 2013-11-29 17:14 Tytul
Czy ktoś wie czy w przepisie 3/4 śmietanki to chodzi o szklankę czy litrę?



Przepisów
Od
Dodano 2013-11-29 19:52 likier
w przepisie chodzi o szklankę śmietanki u?miech

ogółem jest pyszny - polecam u?miech


kulinarne przepisy Dodaj komentarz