Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Napoje >> Alkoholowe

Likier a la Baileys

Czas 35 minut Porcji 1 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Likier a la Baileys - składniki:

0,5 litra Whiskey
2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
łyżka kawy rozpuszczalnej
3/4 śmietanki 18% (słodka z kartonika np. Łaciata)

Likier a la Baileys - sposób wykonania:

Likier a la BaileysPyszny likier który w swym smaku nie odbiega od oryginalnego likieru Baileys.

Puszki wkładamy do sporego garnka, zalewamy wodą, gotujemy na wolnym ogniu 2 i pół godziny (od momentu zagotowania), pod przykryciem. Od czasu do czasu zaglądamy sprawdzając by poziom wody nie odsłonił puszek bo może być buuum u?miech.
Po ugotowaniu puszki schładzamy.
Masę przekładamy do miski, wlewamy śmietankę, miksujemy. Kawę zalewamy odrobiną wrzątku, gdy przestygnie dodajemy do masy, mieszamy. Następnie wolno wlewamy Whiskey i mieszamy aż likier uzyska gładką konsystencję. Gdy tak się stanie możemy przelać go du butelek (za pomocą lejka). Likier można spożywać od razu choć nie wątpię, że w trakcie przechowywania nabiera jeszcze lepszego smaku u?miech.
Z podanych proporcji wyjdzie nam 1,25 litra pysznego likieru.

Smacznego u?miech

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 09-12-11 | komentarz [4]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-09 20:41 masa krówkowa a mleko skon
a czy ktos robił likier z gotowej masy krówkowej?bo teraz w sklepach jest taki wybór że odchodzi gotowanie tego mleka?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-12-09 21:07 likier
no właśnie, ja też miałam taki wybór i tez się nad tym zastanawiałam ale takie mleko ugotowane - dla mnie osobiście - jest dużo smaczniejsze i nie takie gęste (gotowe jest czasami jak kamień, trzeba je podgrzewać by cokolwiek się dało z niego zrobić), dlatego wybrałam jednak gotowanie.
Aczkolwiek nie wykluczam, że kiedyś spróbuję z gotowego u?miech, myślę, że efekt bardzo mocno nie odbiegnie od normy!

Edycja : zrobiłam z masy kajmak firmy BAKALLAND (jest w Biedronce) i likier wyszedł super u?miech nie czuć żadnej różnicy! Na pół litra Whiskey bierzemy 3 uszki (są one mniejsze niż mleko skondensowane) kajmaku



Przepisów
Od
Dodano 2013-11-29 17:14 Tytul
Czy ktoś wie czy w przepisie 3/4 śmietanki to chodzi o szklankę czy litrę?



Przepisów
Od
Dodano 2013-11-29 19:52 likier
w przepisie chodzi o szklankę śmietanki u?miech

ogółem jest pyszny - polecam u?miech


komentarze Dodaj komentarz