Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszn...
| 2015-02-26 13:17 |

ikonka Komentarz Tytul
To jest spora porcja masy na naleśniki. Masz aż pół kilo mąki, 750 ml mleka tak więc i oleju jest około 150 -180 ml czyl...
| 2015-02-25 12:06 |

ikonka Komentarz Tytul
Od mleka,mąki,jajek nikt nie wymiotuje.ale 3/4szklanki oleju może każdego konkretnie przeczyscic...
| 2015-02-25 9:15 |

ikonka Komentarz Napoleonka
rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!...
| 2015-02-21 15:35 |

ikonka Komentarz Tytul
Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu......
| 2015-02-12 19:25 |

ikonka Komentarz szybko się robi
Super szybkie w zrobieniu pączusie. polecam dla ceniacych swój czas. Smaczne jak typowe pączki....
| 2015-02-12 14:51 |

ikonka Komentarz Tytul
Wiola ja wlasnie chce sprobowac jutro 1-wszy raz jeszcze nigdy nic nie robiłam z drozdzami .bardz lubie przepisy P.EWY...
| 2015-02-11 14:55 |

ikonka Komentarz świetne pączki domowe
Pączki naprawdę rewelacyjne i nawet biały pasek mi w nich wyszedł. Nadziewałam dopiero po upieczeniu, wcześniej miałam p...
| 2015-02-11 10:47 |
 






Strona główna >> Napoje >> Alkoholowe

Likier a la Baileys

Czas 35 minut Porcji 1 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Likier a la Baileys - składniki:

0,5 litra Whiskey
2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
łyżka kawy rozpuszczalnej
3/4 śmietanki 18% (słodka z kartonika np. Łaciata)

Likier a la Baileys - sposób wykonania:

Likier a la BaileysPyszny likier który w swym smaku nie odbiega od oryginalnego likieru Baileys.

Puszki wkładamy do sporego garnka, zalewamy wodą, gotujemy na wolnym ogniu 2 i pół godziny (od momentu zagotowania), pod przykryciem. Od czasu do czasu zaglądamy sprawdzając by poziom wody nie odsłonił puszek bo może być buuum u?miech.
Po ugotowaniu puszki schładzamy.
Masę przekładamy do miski, wlewamy śmietankę, miksujemy. Kawę zalewamy odrobiną wrzątku, gdy przestygnie dodajemy do masy, mieszamy. Następnie wolno wlewamy Whiskey i mieszamy aż likier uzyska gładką konsystencję. Gdy tak się stanie możemy przelać go du butelek (za pomocą lejka). Likier można spożywać od razu choć nie wątpię, że w trakcie przechowywania nabiera jeszcze lepszego smaku u?miech.
Z podanych proporcji wyjdzie nam 1,25 litra pysznego likieru.

Smacznego u?miech

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 09-12-11 | komentarz [4]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-09 20:41 masa krówkowa a mleko skon
a czy ktos robił likier z gotowej masy krówkowej?bo teraz w sklepach jest taki wybór że odchodzi gotowanie tego mleka?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-12-09 21:07 likier
no właśnie, ja też miałam taki wybór i tez się nad tym zastanawiałam ale takie mleko ugotowane - dla mnie osobiście - jest dużo smaczniejsze i nie takie gęste (gotowe jest czasami jak kamień, trzeba je podgrzewać by cokolwiek się dało z niego zrobić), dlatego wybrałam jednak gotowanie.
Aczkolwiek nie wykluczam, że kiedyś spróbuję z gotowego u?miech, myślę, że efekt bardzo mocno nie odbiegnie od normy!

Edycja : zrobiłam z masy kajmak firmy BAKALLAND (jest w Biedronce) i likier wyszedł super u?miech nie czuć żadnej różnicy! Na pół litra Whiskey bierzemy 3 uszki (są one mniejsze niż mleko skondensowane) kajmaku



Przepisów
Od
Dodano 2013-11-29 17:14 Tytul
Czy ktoś wie czy w przepisie 3/4 śmietanki to chodzi o szklankę czy litrę?



Przepisów
Od
Dodano 2013-11-29 19:52 likier
w przepisie chodzi o szklankę śmietanki u?miech

ogółem jest pyszny - polecam u?miech


komentarze Dodaj komentarz