Strona główna >> Napoje >> Alkoholowe

Likier a la Baileys

Czas 35 minut Porcji 1 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł

Składniki:

0,5 litra Whiskey
2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
łyżka kawy rozpuszczalnej
3/4 śmietanki 18% (słodka z kartonika np. Łaciata)

Likier a la Baileys - sposób wykonania:

Pyszny likier który w swym smaku nie odbiega od oryginalnego likieru Baileys.

Puszki wkładamy do sporego garnka, zalewamy wodą, gotujemy na wolnym ogniu 2 i pół godziny (od momentu zagotowania), pod przykryciem. Od czasu do czasu zaglądamy sprawdzając by poziom wody nie odsłonił puszek bo może być buuum :-).
Po ugotowaniu puszki schładzamy.
Masę przekładamy do miski, wlewamy śmietankę, miksujemy. Kawę zalewamy odrobiną wrzątku, gdy przestygnie dodajemy do masy, mieszamy. Następnie wolno wlewamy Whiskey i mieszamy aż likier uzyska gładką konsystencję. Gdy tak się stanie możemy przelać go du butelek (za pomocą lejka). Likier można spożywać od razu choć nie wątpię, że w trakcie przechowywania nabiera jeszcze lepszego smaku :-).
Z podanych proporcji wyjdzie nam 1,25 litra pysznego likieru.

Smacznego :-)

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 09-12-11| komentarz [4]



4 komentarzy


masa krówkowa a mleko skon
2011-12-09 20:41

a czy ktos robił likier z gotowej masy krówkowej?bo teraz w sklepach jest taki wybór że odchodzi gotowanie tego mleka?


likier
2011-12-09 21:07

no właśnie, ja też miałam taki wybór i tez się nad tym zastanawiałam ale takie mleko ugotowane - dla mnie osobiście - jest dużo smaczniejsze i nie takie gęste (gotowe jest czasami jak kamień, trzeba je podgrzewać by cokolwiek się dało z niego zrobić), dlatego wybrałam jednak gotowanie.
Aczkolwiek nie wykluczam, że kiedyś spróbuję z gotowego :-), myślę, że efekt bardzo mocno nie odbiegnie od normy!

Edycja : zrobiłam z masy kajmak firmy BAKALLAND (jest w Biedronce) i likier wyszedł super :-) nie czuć żadnej różnicy! Na pół litra Whiskey bierzemy 3 uszki (są one mniejsze niż mleko skondensowane) kajmaku


Tytul
2013-11-29 17:14

Czy ktoś wie czy w przepisie 3/4 śmietanki to chodzi o szklankę czy litrę?


likier
2013-11-29 19:52

w przepisie chodzi o szklankę śmietanki :)

ogółem jest pyszny - polecam :)

Dodaj komentarz