Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Kuchnie Świata >> Kraje arabskie

Lokma - tureckie Pączki

Składniki:

Na ciasto:
ok. 2,5 szklanki mąki
ok. 1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka drożdży instant
1 łyżeczka cukru
2 łyżki stopionego masła
szczypta soli

Na syrop:
3 szklanki cukru
1-2 łyżki soku z cytryny
1 i 1/3 szklanki wody

Ponadto:
olej do smażenia

Lokma - tureckie Pączki - sposób wykonania:

W łyżce ciepłej wody rozpuścić drożdże i łyżeczkę cukru.
Dodać mąkę, masło i szczyptę soli, zagnieść gładkie, miękkie ciasto, wlewając stopniowo po łyżce ciepłej wody (ilość według potrzeby). Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W międzyczasie zrobić syrop: cukier wsypać do rondla, wlać 1 i 1/3 szklanki wody i gotować, aż powstanie syrop.

Rozgrzać olej w głębokiej patelni. Z ciasta ulepić małe kuleczki, wkładając je do gorącego oleju, smażyć na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, a następnie wkładać do ostudzonego syropu, kilkukrotnie mieszając, aby kuleczki nasączyły się syropem. Najlepiej podawać na ciepło.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 19-05-08| Czytano: 26647 razy |komentarz [0]
Lokma - tureckie Pączki komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz