Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wigilijne

Makagigi

Czas 30 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

1 szklanka miodu
12 dag cukru
1 szklanka maku

ewentualnie - garść dowolnych bakalii

Makagigi - sposób wykonania:

Makagigi to innymi słowy mak zanurzony w karmelu, który po stwardnieniu kroi się w dowolne paski. Makagigi to wigilijna potrawa na słodko.
Miód podgrzewamy na wolnym ogniu,gdy się rozpuści dodajemy cukier, wszystko razem podgrzewamy do momentu aż lekko zbrązowieje (zrobi się karmel). W tym momencie dodajemy przepłukany i osuszony mak.
Całość gotujemy 10 minut uważając by nie przywarło. Pod koniec gotowania możemy dodać ulubione bakalie.
Jeszcze ciepłą masę rozsmarowujemy na wysmarowanej olejem blaszce, gdy zastygnie kroimy w dowolne kształty.
Bardzo słodkie i bardzo smaczne :)
  • Currently 1.00/5

1.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 09-12-10| Czytano: 16867 razy |komentarz [0]
Makagigi komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz