Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wielkanocne

Mazurek orzechowy z miodem

Czas 90 minut Porcji 12 Trudność trudne Koszt: do 25 zł

Składniki:

- 1 szklanka mąki krupczatki
- pół kostki masła (10 dag)
- 35 dag orzechów włoskich
- dwie i pół szklanki cukru pudru
- 1 żółtko i 5 białek
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki miodu
- bakalie i owoce do dekoracji
- tłuszcz/oliwa do formy

Mazurek orzechowy z miodem - sposób wykonania:

Mąkę siekamy z zimnym masłem. Dodajemy żółtko i pół szklanki cukru pudru. Wszystko razem zagniatamy, owijamy w folię, a następnie wkładamy na około pół godziny do lodówki.

W tym czasie siekamy bardzo drobno orzechy. Wydrążamy miąższ wanilii. Ubijamy białka z resztą cukru na parze, cały czas ubijając studzimy. Kolejno podgrzewamy miód, do którego wsypujemy wanilią i posiatkowane orzechy. Dodajemy pianę z białek i wszystko delikatnie mieszamy.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykładamy formując brzeg na naoliwioną formę.
Pieczemy około 10 minut w temp. 180°C. Następnie wykładamy masą orzechową, wyrównujemy i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Mazurek dekorujemy bakaliami i owocami.
Smacznego :-)
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 20-03-10| Czytano: 32800 razy |komentarz [0]
Mazurek orzechowy z miodem komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz